Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Αρχή για την ανάπτυξη του τόπου μας

Ως εντυπωσιακό επιστέγασμα των προσυνεδριακών διαδικασιών μπορεί να χαρακτηριστεί το διήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο ¨Πορεία στο Μέλλον με Νέες Συντεταγμένες Ανάπτυξης¨.
Το Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς φιλοξένησε πλήθος Κιλκισιωτών οι οποίοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις λαμβάνοντας σε πολλές των περιπτώσεων το λόγο καταθέτοντας προτάσεις και απόψεις ιδιαίτερα τη δεύτερη ημέρα (Σάββατο 26/2) στο Συνεδριακό παρατηρήθηκε αδιαχώρητο με τη διαδικασία να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον για περισσότερες από 6 ώρες.

Χορός Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς

Το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς, γιορτάζει 18 χρόνια από την ίδρυσή του (19 Μαρτίου 1993) και συγχρόνως τα 100 χρόνια του θεσμού του Λυκείου των Ελληνίδων. Πριν 100 χρόνια, ιδρύθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 19 Φεβρουαρίου το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών. Το 2011 είναι χρονιά που γιορτάζουν όλα τα Λύκεια των Ελληνίδων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Πρωτοσέλιδο ΓΝΩΜΗΣ 4 Μαρτίου 2011


Στο 1,70 η αμόλυβδη και στα 80 λεπτά το πετρέλαιο θέρμανσης στο νομό μας! Απόγνωση καταναλωτών απ’ τη «φωτιά» στα καύσιμα


Ο εφιάλτης των καταναλωτών με τις τιμές των καυσίμων δεν λέει να λάβει τέλος, αντίθετα γίνεται όλο και πιο αποκρουστικός, μέρα με τη μέρα, πια!
Εδώ και δυο περίπου χρόνια οι τιμές «τραβούν την ανηφόρα» βάζοντας φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών, που εν μέσω οικονομικής κρίσης και θεαματικού περιορισμού των ήδη περιορισμένων – σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- αποδοχών τους, βλέπουν να πληρώνουν τα καύσιμα πιο ακριβά από κάθε άλλον Ευρωπαίο.

Δεν υπάρχουν θεσμοί, μόνο εξουσία!


Γράφει ο Γιάννης Καραγιαννίδης

Μεγάλο ντόρο προκάλεσε αυτός ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης» τώρα στο ξεκίνημα του «Καλλικράτη». Παρένθεση: Γιατί, τάχα, συμπαραστάτης, όχι μόνο του δημότη; Και, γιατί «και της επιχείρησης», δηλαδή κατ’ ουσίαν των επιχειρηματιών; Γιατί αυτός ο διαχωρισμός μερίδας δημοτών απ’ τους υπόλοιπους;
Τέλος πάντων. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Τουλάχιστον προς το παρόν, που ο νέος θεσμός τον οποίον εισάγει ο «Καλλικράτης» δεν λειτουργεί ακόμα. Αν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, ο «συμπαραστάτης» αποδειχθεί συμπαραστεκόμενος μόνο στους επιχειρηματίες κι όχι σ’ όλους τους δημότες ή μόνο στους εκάστοτε δημάρχους, αυτό θα καταστεί σαφές στην πορεία και οπωσδήποτε θα εξαρτηθεί κι απ’ τα πρόσωπα που θα επιλεγούν γι’ αυτόν τον ρόλο.

Η ψυχολόγος Βίκυ Καλφοπούλου απαντά στα δικά σας ερωτήματα


Ερώτηση: Τα τελευταία δύο χρόνια έχω έντονο το αίσθημα του σφιξίματος  στο λαιμό μου, που νιώθω ότι μου κόβει την  αναπνοή ή ότι θα πνιγώ. Στην αίσθηση ότι δεν μπορώ να ανασάνω καλά, πανικοβάλλομαι ότι θα πάθω κάτι. Ο γιατρός μου είπε ότι είναι ψυχολογικό εφόσον δεν μου βρίσκει κάτι παθολογικό. Σας παρακαλώ πείτε μου αν υπάρχει τρόπος να απαλλαγώ από αυτό. Στέλλα.

Φίλη Στέλλα,

Από τα λίγα που μου αναφέρεις, καταλαβαίνω ότι  μάλλον είσαι αγχώδες άτομο. Για να γίνω πιο σαφής, το έντονο άγχος σου δημιουργεί το αίσθημα  του σφιξίματος στο λαιμό με αποτέλεσμα να νιώθεις ότι σου κόβει την ανάσα. Η λέξη άγχος προέρχεται από το ρήμα «άγχω», που σημαίνει σφίγγω πιεστικά, ιδίως στο λαιμό, (η γνωστή αγχόνη).

Το χρήμα και ο καπιταλισμός


Γράφει η Παγώνα Κακανοπούλου

Στην προσπάθεια μας της συναρμολόγησης του πάζλ της εφαρμοσμένης πολιτικής που υφιστάμεθα, θα δανειστούμε ένα κομμάτι από ένα πόνημα του φίλου μπλόγκερ που υπογράφει ως «παράξενος ελκυστής» (Strange Attractor) και γράφει κυρίως στα αντινέα, με πέννα και ρυθμό που τύφλα νάχουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι που θεωρούνται «μεγάλοι». Θα σας δώσουμε ένα απόσπασμα από το διάσημο βιβλίο του Ιρλανδού Robert Tressell,  «The Ragged Trousered Philanthropists»,  το οποίο εκδόθηκε το 1914, και θεωρείται ως κλασικό έργο της εργατικής τάξης. Στο συγκεκριμένο λοιπόν απόσπασμα,  ένας από τους χαρακτήρες του μυθιστορήματος εξηγεί πολύ έξυπνα το πώς το χρήμα λειτουργεί άνισα μέσα σε συνθήκες καπιταλισμού. (Μετάφραση Strange Attractor):
 «…..Τα χρήματα είναι η πηγή της φτώχειας, γιατί αποτελούν το εργαλείο των τεμπέληδων, προκειμένου να κλέψουν το προϊόν της εργασίας όσων κοπιάζουν».
«Απόδειξέ το μου», λέει ο Crass.

"PERSONA NON GRATA" – "ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ"


Γράφει ο Κώστας Στεφανίδης

Ξεκινάω από την Υπουργό παιδείας και δια βίου μάθησης κλπ…… την κ. ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ η οποία δέχτηκε φραστική επίθεση και έγινε αποδέκτης της αντίδρασης Ελλήνων φοιτητών και όχι μόνον στο ΛΟΝΔΙΝΟ της ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ όπου παραβρέθηκε σε εκδήλωση προσκεκλημένη να μιλήσει.
Περνάω στον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Kυβέρνησης στον κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟ ο οποίος εισέπραξε και αυτός, εντονότερη αυτή την φορά, την αντίδραση Ελλήνων και Γάλλων στο ΠΑΡΙΣΙ της ΓΑΛΛΙΑΣ, κατά την διάρκεια εκδήλωσης προς τιμή του Έλληνα σκηνοθέτη ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ για την προσφορά του στον χώρο του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Όπως ήταν αναμενόμενο ο κ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ άκουσε πολλάκις επαναλαμβανόμενες λέξεις και φράσεις που ο ίδιος χρησιμοποίησε τον τελευταίο καιρό προσπαθώντας να αιτιολογήσει και να περιγράψει την απερίγραπτη πλέον κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, όπως ‘ΚΟΠΡΙΤΕΣ’ και ‘ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ’. Συνέπεια αυτής της κατάστασης που δημιουργήθηκε ήταν να αποχωρήσει ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης χαρακτηριζόμενος ως ‘PERSONA NON GRATA’ δηλ. ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ.

Χτίστε και ανοίξτε σχολειά

Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός


«Λιτά χτίστε τα, απλόχερα,
μεγάλα/ γερά θεμελιωμένα, από
της χώρας/  ακάθαρτης, πολύβοης,
αρρωστιάρας/ μακριά μακριά
 τ’ ανήλιαγα σοκάκια/  τα σχολειά χτίστε»
Κ. Παλαμάς

Ερώτηση: υπάρχει εν Ελλάδι έστω και ένας πολίτης, με κοινό βέβαια νου και όχι κομματικός λακές, που να πιστεύει ότι η νυν ανθυποκυβέρνηση – οι μαριονέτες της τρόϊκας- εξαγγέλλει κάτι, λαμβάνει ένα μέτρο υπέρ του λαού; Είναι δυνατόν όλες αυτές οι γλίτσες, με τα σπαστά ελληνικά και με το γυάλινο βλέμμα, τα «κωλόπανα» του ΔΝΤ να μοχθούν και να εργάζονται προς το συμφέρον της δύσμοιρης χώρας μας; Ας το καταλάβουμε όλοι. Η  πατρίδα βρίσκεται σε έσχατο κίνδυνο, λεηλατείται και εξαθλιώνεται ένας ολόκληρος λαός. Όταν ξεκουμπιστούν, θα μείνουν αποκαΐδια, ρημαγμένες ψυχές. Διαλύουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας, δεν ορρωδούν προ ουδενός.

2011: Έτος Παπαδιαμάντη. Ο έρωτας στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Γράφει ο Μανόλης Γκαράνης

Εκατόν εξήντα χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και εκατό από την «κοίμησή» του, επαναπροσδιορίζουμε τη χρονιά αυτή τη σχέση μας με το έργο του ή έχουν τη ευκαιρία, όσοι δεν το γνώρισαν καθόλου, να διαβάσουν το ίδιο το έργο, κυρίως, αλλά και να διαβάσουν τοποθετήσεις και αξιολογήσεις που γίνονται από τους μελετητές του.
Ακούγεται ως ο «Άγιος των Γραμμάτων μας», ο «ηθογράφος», ο «κοσμοκαλόγερος», ο συγγραφέας που κατέγραψε στα 180 διηγήματά του «τα πάθια και τους καημούς του κόσμου», όπως ο ίδιος λέγει στο «Μοιρολόγι της Φώκιας». Όλοι όμως αυτοί οι προσδιορισμοί στενεύουν το εύρος και την παγκοσμιότητα που έχει ο Παπαδιαμάντης ως δημιουργός του κόσμου. Για τον Παπαδιαμάντη ενδιαφέρον είχε ο άνθρωπος. Στα κείμενά του αναδεικνύει στιγμές της καθημερινότητας του ανθρώπου, οι οποίες όμως ήταν σημαντικές για τους ίδιους και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους.

Αθανασία Λιάρτση: «Όχι σε αύξηση δημοτικών τελών»


Με πνεύμα ορθολογικής κατανομής των δημοτικών εσόδων αναλογικά με τις οικονομικές  δυνατότητες των πρώην τεσσάρων Δήμων και με συναίσθηση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που πλήττει και τους πολίτες της Παιονίας  παρουσίασε την πρότασή του για τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας  στο Δήμο ο Δημοτικός Συνδυασμός  ‘’Παιονία – Όραμα Ευθύνης και Προοπτικής’’ στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας.  Βασική αντίληψη που διαπερνά την εισήγηση είναι αφενός να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με πρόσθετους φόρους και αφετέρου να διασφαλίσει τη δυνατότητα ο Δήμος Παιονίας και να εισπράξει τις ανταποδοτικές εισφορές και να τις αποδώσει σε έργο προς τον πολίτη.

Παγκόσμια μέρα της γυναίκας

Γράφει η
Συμεωνίδου- Τζιβρεμετζή Ντίνα
Υπεύθυνη γυναικών ΝΟΔΕ Ν. Κιλκίς

Παγκόσμια μέρα της γυναίκας σήμερα. Ημέρα γιορτής για τις γυναίκες του δυτικού κόσμου, μέρα αγώνα για τις γυναίκες που ζουν σε δικτατορικά καθεστώτα, άγνωστη έννοια για τις πολλές του τρίτου κόσμου. Τι νόημα όμως έχει στ΄ αλήθεια αυτή η γιορτή;

 « Παγκόσμια μέρα γυναίκας»σημαίνει ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι πράγματα που σήμερα είναι αυτονόητα για τις γυναίκες – στο δυτικό κόσμο τουλάχιστον- όπως το δικαίωμα στην ψήφο, στην Παιδεία, στην ελευθερία να ορίζουν οι ίδιες τη ζωή τους, τη σεξουαλικότητα τους, την επιλογή πάνω στη μητρότητα, στα εργασιακά δικαιώματα και τόσα άλλα, δεν ήταν πάντα αυτονόητα.

‘‘Τρέλα με κορδέλα’’… στον παιδικό αποκριάτικο χορό της ΤΕΧΝΗΣ

Το κέφι, η χαρά, το γέλιο, ο χορός, το ομαδικό παιχνίδι, το χρώμα, η ζωηρή μουσική και η πετυχημένη, καθ΄ όλα, μεταμφίεση των μικρών φίλων της ΤΕΧΝΗΣ και η διακόσμηση της αίθουσας της ΛΑΦ Κιλκίς ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του καθιερωμένου ετήσιου παιδικού αποκριάτικου χορού της ΤΕΧΝΗΣ, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011.

Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: «ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ»

Σύσκεψη με τον Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Χρήστο Γκουντενούδη, το Δήμαρχο Παιονίας Αθανάσιο Λαπόρδα και τον Διοικητή του Νοσοκομείο Γουμένισσας Μιχάλη Αρκούδα, τον Πρόεδρο των εργαζομένων Ξενοφώντα Παπαλέξη και τον Αντιπρόεδρο Χρήστο Σταθερόπουλο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γουμένισσα, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Σύναξη των νέων εκκλησιαστικών συμβουλίων της περιόδου 2011-2013 της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης

Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Άξιον Εστί» της Ενορίας Αγ. Δημητρίου Αξιουπόλεως η σύναξη των νέων εκκλησιαστικών συμβουλίων της περιόδου 2011-2013 της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου. Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε οδηγίες και νουθεσίες για την εύνομη και ευσχήμονα τάξη που θα πρέπει να επικρατεί στην εκκλησιαστική ζωή. Στη συνέχεια επέδωσε σε όλους τους επιτρόπους

Τράπεζα αίματος της Ιεράς Μητρόπολης Γουμένισσας

Από τη στιγμή της ιδρύσεώς της η Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης έδωσε το ευεργετικό παρόν και στον τομέα της αιμοδοσίας. Η Ιερά Μητρόπολη προσκάλεσε σ’ αυτό το έργο της αγάπης τους εθελοντές αιμοδότες για μια ακόμη φορά. Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011, 10:00 με 12:30 το πρωί, στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Παναγίας Γουμένισσας ανταποκρινόμενοι με χαρά στην πρόσκληση της Τράπεζας Αίματος, συγκεντρώθηκαν οι αδελφοί εθελοντές αιμοδότες και πρόσφεραν τό αίμα τους, ανεκτίμητο δώρο ζωής. Η προσφορά αίματος ξεπέρασε κάθε προσδοκία, συγκεντρώθηκαν συνολικά 42 φιάλες αίματος.

Π. Ψωμιάδης: Σχολικές εκδρομές μόνο στην Κεντρική Μακεδονία!

Σχετικά με τις επικείμενες πενθήμερες σχολικές εκδρομές, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Πληροφορούμαι ότι γονείς και μαθητές πάρα πολλών σχολείων προτιμούν προορισμούς του εξωτερικού για τις πολυήμερες εκδρομές τους. Κάνω έκκληση σε όσους ρυθμίζουν τώρα τις εκδρομές τους να επιλέξουν αποκλειστικά ελληνικούς προορισμούς -και αν είναι δυνατόν της Κεντρικής Μακεδονίας.

Νέο Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατανιάς


Σας  ενημερώνουμε ότι στις 20 Φεβρουαρίου 2011  και βάσει του καταστατικού, έλαβε χώρα η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και διεξήχθη  εκλογική διαδικασία, για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. καθώς και Εξελεγκτικής Επιτροπής. Βάσει των αποτελεσμάτων και μετά το Δ.Σ.  συγκρότησης σε σώμα, προέκυψαν τα κάτωθι αποτελέσματα:

Οι εξεγέρσεις στη βόρεια Αφρική

Γράφει
ο Β. Κωνσταντινίδης
Το τελευταίο διάστημα οι αραβικοί λαοί στη Β. Αφρική ο ένας μετά τον άλλο ξεσηκώνονται ενάντια  στις καταπιεστικές κυβερνήσεις των χωρών τους με αποτέλεσμα πολλές κυβερνήσεις να παραιτηθούν. Οι εξελίξεις αυτές καταγράφουν την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση των λαών. Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών κατέχοντας την εξουσία για πολλά χρόνια και διαχειριζόμενη τον τεράστιο πλούτο προς όφελος μιας μικρλης μερίδας πλουτοκρατών, αγνοώντας τις τεράστιες ανάγκες των λαών τους, όξυναν τις σχέσεις μαζί τους σε τέτοιο βαθμό που προκάλεσαν την οργή τους. Είναι γνωστό πως οι χώρες αυτές διαθέτουν πλούσιες ενεργειακές πηγές που επηρεάζουν όλο τον κόσμο.