Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Αλλεργική ρινίτιδα: Η πλέον συχνή αλλεργική νόσος


Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Μάιος. Η άνοιξη στο ζενίθ. Ανθοφορούν διάφορα φυτά και μαζί με τη χαρά της άνοιξης έρχονται και τα προβλήματα που σχετίζονται με την αλλεργία. Η αλλεργία προκαλεί διάφορα νοσήματα (επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, άσθμα, κνίδωση, έκζεμα, αναφυλαξία, κ.α.). Η πλέον συχνή αλλεργική νόσος είναι η αλλεργική ρινίτιδα, αφού το 10-20% του γενικού πληθυσμού παρουσιάζει τα συμπτώματά της.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η αντίδραση του βλεννογόνου της μύτης έναντι διαφόρων αντιγόνων (αλλεργιογόνων). Χαρακτηρίζεται από την εκδήλωση είτε οξέων συμπτωμάτων όπως πταρμοί, καταρροή και κνησμός, είτε χρόνιων, όπως ρινική συμφόρηση (μπούκωμα). Συνήθως στη νόσο υπάρχει κληρονομική επιβάρυνση. 


Η αλλεργική ρινίτιδα διακρίνεται · στην εποχιακή που προκαλείται από αντιγόνα που εμφανίζονται την άνοιξη όπως η εισπνοή της γύρης των λουλουδιών και των δένδρων που ανθίζουν την εποχή αυτή 


· στη χρόνια μη εποχιακή που προκαλείται από αντιγόνα, τα οποία υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Εισέρχονται στον οργανισμό είτε εισπνεόμενα από το οικιακό ή επαγγελματικό περιβάλλον του ασθενούς όπως οικιακή σκόνη, τρίχες ζώων, άκαρι σκόνης, μούχλα, μύκητες, επιθήλια, πούπουλα κρεβατιού, σπιτικά λουλούδια, σκόνη αλεύρων (φουρνάρηδες), σκόνη ξύλων ή μυρωδιές βαφών (μαραγκοί, επιπλοποιοί, κομμωτές) κλπ., είτε από το στόμα με την τροφή, όπως γάλα, αυγά, φράουλες, φάρμακα, κλπ. Είναι δυνατόν να εκδηλωθεί ρινίτιδα ως αντίδραση σε παράσιτα, βακτήρια και ιούς. 


Τα συμπτώματά της ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, λόγω διαφορετικού βαθμού ευαισθητοποίησης διαφόρων ατόμων. 


Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ρινίτιδας είναι: προσβολές φταρνίσματος με άφθονη ροή υδαρούς εκκρίματος από τη μύτη, μπουκωμένη μύτη, δακρύρροια, επιπεφυκίτιδα, κνησμός (φαγούρα) στη μύτη, στα μάτια, στην υπερώα και στο φάρυγγα, παροδικές διαταραχές στην όσφρηση. 


Η αλλεργική ρινίτιδα είναι εμφανές πόσο ενοχλητική μπορεί να γίνει! Δεν είναι, όμως, μόνο οι πάσχοντες που υποφέρουν. Τα συμπτώματά της έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο. 


Με την μπουκωμένη μύτη, επειδή το άτομο δεν μπορεί να αναπνεύσει κανονικά και αναπνέει με το στόμα, ροχαλίζει όταν κοιμάται και, πολύ συχνά, ξυπνάει τη νύχτα (από άπνοια). Έτσι το πρωί αισθάνεται ξηρό στόμα και φάρυγγα. Η έλλειψη ύπνου φέρνει νευρικότητα και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επόμενο είναι, λοιπόν, η μειωμένη απόδοση στην δουλειά ή στο σχολείο. 

Η διάγνωση της ρινίτιδας απαιτεί τον περαιτέρω έλεγχο για την ταυτοποίηση της αιτιολογίας. Με τις δερματικές δοκιμασίες ή με ανοσολογικές μεθόδους από το αίμα του ασθενούς προσδιορίζεται το υπεύθυνο αντιγόνο. Έτσι, μπορεί κανείς να θεσπίσει ορισμένα μέτρα προστασίας. Η πρόληψη, ωστόσο, δεν είναι πάντοτε εφικτή. 


Η θεραπεία με φάρμακα είναι ανακουφιστική. Σήμερα, με τα νεότερα σκευάσματα έχουν μειωθεί σημαντικά οι παρενέργειες των φαρμάκων. 


Η ειδική ανοσοθεραπεία με τα εμβόλια, αποτελεί την αιτιολογική θεραπεία της αλλεργίας, γιατί στοχεύει στην απευαισθητοποίηση του πάσχοντος στο υπεύθυνο αντιγόνο. 


Με τη μέθοδο αυτή χορηγείται το αντιγόνο σε βαθμιαία αυξανόμενη ποσότητα (δόση) με αποτέλεσμα ο οργανισμός να «θεωρεί το ξένο σαν να είναι γνωστό» και παύει πλέον να αντιδρά ή τουλάχιστον μειώνει την ένταση της αλλεργίας σε πολύ σημαντικό βαθμό. 

Η ορθή διάγνωση και αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας μας βοηθά να απαλλαχθούμε από τα προβλήματά της και να χαρούμε την άνοιξη και όλες τις εποχές του χρόνου.


* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου 
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα 
Τηλέφωνα επικοινωνίας 
-2341026825 
-6948068352 
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.