Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Ροχαλητό, το μαρτύριο της νύχτας


Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Όποιος βρίσκεται κοντά στον κοιμισμένο πάσχοντα, συχνά αντιλαμβάνεται μια σαφώς θορυβώδη αναπνοή, την αυξημένη κινητικότητα στη διάρκεια του ύπνου και την άπνοια.
Ο θόρυβος που παράγεται από τη δόνηση χαλαρών και υπερτροφικών ιστών, στην προσπάθεια του αέρα να περάσει από τη μύτη και από το στόμα για να φτάσει στους πνεύμονες, ονομάζεται ροχαλητό. Με τον όρο «άπνοια κατά τον ύπνο» εννοείται η διαλείπουσα διακοπή της ροής του αέρα, τόσο από τη μύτη, όσο και από το στόμα, στη διάρκεια του ύπνου, που μπορεί να κρατήσει μερικά δευτερόλεπτα.

Υπολογίζεται ότι το 24% των ανδρών και το 14% των γυναικών ροχαλίζουν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Η άπνοια κατά τον ύπνο εμφανίζεται στο 4% των ανδρών και στο 2% των γυναικών μέσης ηλικίας. 

Διακρίνονται δύο μορφές υπνικής άπνοιας, η κεντρικού και η αποφρακτικού τύπου. Η κεντρικού τύπου άπνοια οφείλεται σε διαταραχές λειτουργίας του αναπνευστικού κέντρου, που εντοπίζεται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου. 

Ενδέχεται να παρατηρηθεί σε ασθενείς με παθήσεις της καρδιάς και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Χαρακτηρίζεται από επεισόδια διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου χωρίς οπωσδήποτε να συνδυάζεται με ροχαλητό. 

Η αποφρακτικού τύπου άπνοια συνδυάζεται πάντοτε με ροχαλητό, το οποίο προηγείται και ακολουθούν τα επεισόδια άπνοιας. Η πάθηση οφείλεται σε ανατομική απόφραξη του ανώτερου αναπνευστικού αεραγωγού, η οποία επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου εξαιτίας της χαλάρωσης των μυών του φάρυγγα και της γλώσσας. Η αφύπνιση του ασθενούς οδηγεί σε επαναφορά του μυϊκού τόνου του φάρυγγα και σε αποκατάσταση της αναπνοής.

Τα συχνότερα αίτια αποφρακτικής άπνοιας είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες, αμυγδαλές ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), οι ανωμαλίες του κρανίου και του προσώπου. Επιβαρυντικούς παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου αποτελούν η παχυσαρκία, η χρήση αλκοόλ και ηρεμιστικών και το πλούσιο δείπνο αμέσως πριν τον ύπνο.

Οι πάσχοντες από άπνοια παραπονούνται για συχνά νυχτερινά ξυπνήματα με αίσθημα δυσχέρειας της αναπνοής, υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας, εξασθένηση της μνήμης, πρωινούς πονοκεφάλους και κόπωση. Η υπνηλία επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς με αποτέλεσμα να του δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα (ελαττωμένη απόδοση στην εργασία, αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων). 

Σε σοβαρές περιπτώσεις αναπτύσσεται η αρτηριακή υπέρταση και εμφανίζονται οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. 

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την ολονύκτια παρακολούθηση της αναπνοής με μελέτη ύπνου σε εξειδικευμένα εργαστήρια. 

Η αντιμετώπιση στις περιπτώσεις που το μοναδικό σύμπτωμα είναι το ροχαλητό, ιδιαίτερα αν αυτό δεν ενοχλεί, δεν είναι απαραίτητη. 

Η αποφρακτική άπνοια απαιτεί οπωσδήποτε θεραπεία. Είναι απαραίτητη η λήψη γενικών μέτρων όπως απώλεια βάρους, αποφυγή φαγητού, χρήσης αλκοόλ ή κατασταλτικών φαρμάκων πριν τον ύπνο. Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει επεμβάσεις που σκοπό έχουν την άρση οποιουδήποτε αιτίου προκαλεί απόφραξη της αναπνευστικής οδού. 

Σε περιπτώσεις αποφρακτικής άπνοιας στις οποίες αντενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις κεντρικού τύπου άπνοιας χορηγείται στον ασθενή ειδική καλά εφαρμοστή μάσκα (CPAP). Η συνεχής χορήγηση αέρα με θετική πίεση μέσω αυτής της συσκευής καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου ανακουφίζει τους ασθενείς από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πάθησης. 

Η διάγνωση και ορθή αντιμετώπιση της αποφρακτικής άπνοιας μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, αύξηση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητάς τους.

-Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί,18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.