Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Ίλιγγος, η νόσος που ταλαιπωρεί αρκετούς


Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ο ίλιγγος ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους. Εκδηλώνεται με μια ψευδαίσθηση περιστροφής, τις διαταραχές της ισορροπίας, του προσανατολισμού στο χώρο, τη ναυτία, καμιά φορά και τον εμετό. Μια από τις παθήσεις, που εκδηλώνεται με κρίσεις ιλίγγου, είναι η νόσος που παραμένει ένα αίνιγμα μέχρι και σήμερα. Η νόσος αυτή φέρει το όνομα του Γάλλου ωτολόγου Prosper Meniere, ο οποίος την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1861.

Τα αίτια της πάθησης είναι άγνωστα. Η νόσος πιθανότατα οφείλεται σε διάταση του υμενώδη λαβυρίνθου ή μιας περιοχής του αυτιού υπεύθυνης για την ισορροπία και τον προσανατολισμό του ανθρώπου στο χώρο. Για κάποιο λόγο αυτό το τμήμα κατακρατεί περισσότερο υγρό από όσο πρέπει με αποτέλεσμα να φουσκώνει με συνέπεια τις κρίσεις ιλίγγου, των βουητών και των διαταραχών ακοής. 

Η νόσος προσβάλλει τους άνδρες και τις γυναίκες στον ίδιο βαθμό. Έχει ως μέση ηλικία εμφάνισης το τεσσαρακοστό έτος, τα συμπτώματα ωστόσο μπορούν να αρχίσουν σε οποιαδήποτε ηλικία. Στα παιδιά η εμφάνιση της νόσου είναι ασυνήθης. Εμφανίζεται πολλές φορές σε ευαίσθητα άτομα ή μετά από ψυχικό στρες. 

Το κύριο σύμπτωμά της είναι οι εντονότερη κρίση ιλίγγου, που εκδηλώνεται χωρίς καμιά προειδοποίηση σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, διαρκεί αρκετά λεπτά ή ώρες, συνδυάζεται με διαταραχές της ακοής του ενός μόνο αυτιού, ναυτία και εμετούς. 

Συνοδεύεται πάντοτε από βουητό, το οποίο προηγείται της κρίσης, αυξάνει σε ένταση ακριβώς πριν από την εμφάνιση ή στη διάρκεια του επεισοδίου και υποχωρεί μετά την κρίση. Αρχικά το βουητό εμφανίζεται μόνον κατά τη διάρκεια των κρίσεων, σταδιακά όμως γίνεται μόνιμο. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν και μια αίσθηση πληρότητας στο αυτί και αρκετοί δεν αντέχουν πολύ δυνατούς τόνους. 

Κατά τη διάρκεια της προσβολής ο ασθενής προτιμά να παραμένει ακίνητος στο κρεβάτι, γιατί κάθε κίνηση δυναμώνει τον ίλιγγο, τη ναυτία και τους εμετούς. Τις επόμενες μια με τρεις ώρες μετά από ένα οξύ επεισόδιο παραμένουν μια εξάντληση και αστάθεια. 

Η κρίση υποχωρεί και ακολουθούν μεσοδιαστήματα πλήρους ηρεμίας. Η κρίση ωστόσο ενδέχεται να επαναληφθεί μετά από μήνες ή και χρόνια. Στο διάστημα μεταξύ των κρίσεων ενίοτε παρατηρείται αίσθημα διαταραχής της ισορροπίας.

Η αντιμετώπιση της πάθησης είναι σύνθετη ανάλογα με τη συχνότητα και την ένταση των κρίσεων. Την ώρα της κρίσης ο ασθενής μπορεί να ανακουφιστεί με κατασταλτικά του λαβυρίνθου καθώς και ηρεμιστικά. Η πλέον σύγχρονη θεραπεία της πάθησης είναι οι ενδοτυμπανικές ενέσεις φαρμάκων. 

Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής δεν εκτίθεται στις παρενέργειες των ουσιών λαμβάνοντάς τα από το στόμα ή ενδοφλέβια. Γίνεται σε καθημερινά και εβδομαδιαία προγράμματα τρεις ή τέσσερις φορές. Οι ενέσεις αυτές αποτελούν ουσιαστικά τον λόγο για τον οποίο σήμερα έχουν ελαχιστοποιηθεί οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ιλίγγου. 

Για την προφύλαξη από εμφάνιση νέων προσβολών ιλίγγου στους ασθενείς συνιστάται να αποφεύγουν το ψυχικό στρες, τη χρήση νικοτίνης, αλκοόλ και καφεΐνης. Η εφαρμογή δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και υγρά είναι αποτελεσματική. 

Κατά κανόνα οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία του ιλίγγου, ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει το σώμα στο αίσθημα της περιστροφής και τα έντονα συμπτώματα υποχωρούν ακόμα και χωρίς αγωγή σε πολλές περιπτώσεις.

Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί,18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.