Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Πονάει και πάλι ο λαιμός


Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Τις χειμερινές ημέρες ο πόνος στο λαιμό είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, που συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή των αμυγδαλών και του φάρυγγα. Στο στόμα μας υπάρχει πάντα μια σειρά από μικρόβια και βακτηρίδια, τα οποία αποτελούν μια φυσιολογική χλωρίδα, ενώ κάτω από ειδικές συνθήκες μπορεί να γίνουν παθογόνα και να προκαλέσουν λοίμωξη. 


Η φλεγμονή των αμυγδαλών διακρίνεται σε οξεία και χρόνια. Η οξεία αμυγδαλίτιδα οφείλεται συνήθως σε μικρόβια ή ιούς.

Αρρωσταίνουν κυρίως τα παιδιά ή νεαρά άτομα. Η πάθηση εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό πολλές φορές με ρίγος, πόνο στο λαιμό, ο οποίος αποκτά μεγαλύτερη ένταση κατά την κατάποση ή αντανακλά προς το αυτί. Η καταβολή δυνάμεων, η δυσοσμία στόματος και ο πόνος στο κεφάλι είναι επίσης χαρακτηριστικά. 

Η θεραπεία συνίσταται σε κατάκλιση, χορήγηση φαρμάκων, πλύσεις του στοματοφάρυγγα με διάφορα αντισηπτικά και ελαφρά διατροφή. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε 4-6 ημέρες, εκτός αν εμφανιστούν επιπλοκές.

Οι επιπλοκές της αμυγδαλίτιδας είναι δυνατόν να είναι τοπικές και γενικές. Η σπουδαιότερη τοπική επιπλοκή είναι το περιαμυγδαλικό απόστημα. Δημιουργείται από επέκταση της φλεγμονής των αμυγδαλών στους γύρω ιστούς. Παρατηρείται πιο συχνά σε άτομα νεαρής ηλικίας και είναι σπάνια στα παιδιά και τους υπερήλικες. Εμφανίζεται συνήθως 5-8 ημέρες μετά την αμυγδαλίτιδα και ενώ περιμένουμε βελτίωση των συμπτωμάτων, έχουμε νέα επιδείνωση.

Η επιπλοκή οφείλεται στην ατελή θεραπεία της αμυγδαλίτιδας, σε μεγάλη τοξικότητα των μικροβίων ή σε ανεπαρκή άμυνα του οργανισμού. Έντονος μονόπλευρος πόνος κατά την κατάποση παίρνει τη θέση του και είναι δυνατόν να αντανακλά προς το αυτί. Κατά τη διάνοιξη του στόματος η κάτω γνάθος «τρίζει». Ο ασθενής δυσκολεύεται να καταπίνει, ο οργανισμός του αφυδατώνεται. Το κεφάλι κάμπτεται προς την πάσχουσα πλευρά και οι κινήσεις του περιορίζονται.

Το περιαμυγδαλικό απόστημα θεωρείται μια σοβαρή επιπλοκή και θεραπεύεται στο νοσοκομείο. Η θεραπεία περιλαμβάνει το χειρουργικό σκέλος (διάνοιξη) και την ταυτόχρονη χορήγηση φαρμάκων. Με τη διάνοιξη του αποστήματος η ανακούφιση των ασθενών είναι άμεση.

Οι γενικές επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες στη σημερινή εποχή. Η κατάσταση του αρρώστου σε περίπτωση ύπαρξης γενικής επιπλοκής είναι πολύ βαριά. Ο συνδυασμός της συντηρητικής και της χειρουργικής αντιμετώπισης δίνει ευνοϊκή εξέλιξη στην πάθησης, η οποία, ωστόσο δεν παύει να είναι σοβαρή και επικίνδυνη για τον άρρωστο.

Η χρόνια φλεγμονή των αμυγδαλών μπορεί να δρα ως εστία λοίμωξης και να προκαλεί βλάβες σε απομακρυσμένα όργανα εξαιτίας διάχυσης μικροβίων και τοξινών προς τον οργανισμό. Εκδηλώνεται ως υποτροπιάζουσες εμπύρετες αμυγδαλίτιδες, με συχνό ελαφρό πόνο στο λαιμό ή ενοχλήσεις κατά την κατάποση, κακοσμία του στόματος, διαταραχές γεύσης, απώλεια όρεξης, ευαισθησία στα κρυολογήματα ή τα κρύα ποτά και καταβολή δυνάμεων.

Η πάθηση αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση φαρμάκων. Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει, συνιστάται η αφαίρεση των αμυγδαλών, η οποία μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Η αμυγδαλεκτομή ενδείκνυται μόνο εφόσον υπάρχουν κατάλληλες προϋποθέσεις, όπως υποτροπιάζουσες προσβολές αμυγδαλίτιδας, επιπλοκές της αμυγδαλίτιδας, υπόνοια όγκου των αμυγδαλών, υπερτροφία των αμυγδαλών, κυρίως στα παιδιά με δυσκολία στην αναπνοή και τον ύπνο.

Γενικά, η επαρκή άμυνα του οργανισμού είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι φλεγμονώδεις παθήσεις και να αποκλειστεί η εμφάνιση οποιασδήποτε επιπλοκής.

* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.