Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Κύστεις τραχήλου

Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Μια μικρή περιοχή, αλλά τόσο σημαντική. Ο τράχηλος. Αποτελείται από τους σπονδύλους και τους μύες, που βοηθούν το κεφάλι και τον αυχένα να έχουν απαραίτητη θέση και κατεύθυνση την οποιαδήποτε στιγμή.

Μέσω του τραχήλου περνούν αγγεία και νεύρα, που εξασφαλίζουν την φυσιολογική λειτουργία όλων των περιοχών της κεφαλής και του τραχήλου. Είναι η περιοχή που βρίσκονται αρκετές ομάδες λεμφαδένων, οι οποίοι δέχονται τη λέμφο από το κεφάλι, τον τράχηλο και το υπόλοιπο σώμα μας. 

Διάφορες παθήσεις εμφανίζονται στον τράχηλο, κατά κανόνα εν είδη διογκώσεων. Και πολλές φορές το πρόβλημα του ιατρού είναι να ξεκαθαρίσει, ποια είναι η προέλευση των διογκώσεων αυτών. 

Οφείλονται άραγε στη φλεγμονή, έχουν νεοπλασματική ή λεμφαδενική αιτιολογία; Είναι δυνατόν να είναι απλώς κύστεις; Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθώ στις κύστεις και τις φλεγμονές του δέρματος και των λεμφαδένων.

Οι κύστεις αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα ανωμαλιών. Είναι συγγενείς ανωμαλίες. Εμφανίζονται συχνά με τη μορφή τραχηλικών διογκώσεων. Υπάρχουν κύστεις που βρίσκονται ακριβώς στη μέση γραμμή του τραχήλου και αυτές που εντοπίζονται στην πλάγια του γραμμή, είτε δεξιά, είτε αριστερά.

Για την παθογένειά των κύστεων της πρώτης ομάδας παίζουν κάποιο ρόλο εξωγενείς παράγοντες κατά την εγκυμοσύνη. Η κύστη όμως δεν εμφανίζεται αμέσως μετά τη γέννηση, αλλά συνήθως κατά την πρώτη δεκαετία της ζωής, μπορεί όμως και αργότερα. 

Η κύστη διαπιστώνεται κατ’ εξοχήν στη μέση γραμμή του τραχήλου. Έχει σαφή όρια. Είναι διόγκωση λεία, ελαστική, στρογγυλή, ανώδυνη, άλλοτε άλλου μεγέθους. Είναι δυνατόν να έχει μέγεθος κερασιού έως μικρού μήλου. Βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Οι κύστεις συχνά φλεγμαίνουν και μπορεί να ραγούν προς τα έξω.

Οι κύστεις της πλάγιας τραχηλικής γραμμής είναι επίσης συγγενείς αναπτυξιακές διαταραχές. Η κύστη ενδέχεται να διαπιστωθεί σε κάθε ηλικία, αλλά κατά κανόνα γίνεται εμφανής στην παιδική ή εφηβική ηλικία. Είναι δυνατόν να παρουσιαστεί όπως στους άνδρες, έτσι και στις γυναίκες. 

Εμφανίζεται μονόπλευρα, χωρίς πόνο, υπό μορφή ομαλής, περιγεγραμμένης, σφαιρικής, ελαστικής κινητής διόγκωσης στην περιοχή της γωνίας της κάτω γνάθου. Μερικές φορές μπορεί να συμβεί επιμόλυνση του περιεχομένου της κύστης. Στις λοιμώξεις παρατηρείται επώδυνη αύξηση της διόγκωσης, η οποία διηθεί τους γύρω ιστούς, εμφανίζει πόνο και πυρετό, μπορεί να ραγεί κιόλας προς τα έξω.

Εκτός από την επιμόλυνση των κύστεων, οι φλεγμονές του τραχήλου μπορεί να αφορούν τα μαλακά μόριά του, δηλαδή το δέρμα ή τους ιστούς κάτω από το δέρμα. Οι φλεγμονές του δέρματος ενδέχεται να είναι είτε προτωπαθείς, είτε να προέρχονται από άλλα γειτονικά όργανα, όπως στόμα, δόντια, γνάθος κλπ. 

Οι φλεγμονές των αμυγδαλών, δοντιών, στόματος, δέρματος είναι δυνατόν να προκαλέσουν και τη διόγκωση των λεμφαδένων τραχήλου. Διόγκωση των λεμφαδένων στην παιδική ηλικία πολλές φορές δεν υποδηλώνει ιδιαίτερα σοβαρή παθολογική κατάσταση. Ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις επίσης είναι δυνατόν να εκδηλώνονται με διόγκωση των λεμφαδένων. 

Όταν υπάρχει υποψία για ειδική φλεγμονή (π.χ. φυματίωση), πρέπει να γίνεται περαιτέρω διερεύνηση της κατάστασης, να γίνεται βιοψία και ιστολογική εξέταση.

Στη διερεύνηση των κύστεων σημαντική βοήθεια παρέχει ο ακτινολογικός έλεγχος. Η εξέταση των κύστεων με υπερήχους μας δίνει σαφή διαγνωστικά ευρήματα. Θαυμάσια ευρήματα παρατηρούνται επίσης και με τη βοήθεια της αξονικής τομογραφίας. Η θεραπεία των κύστεων και των δύο ομάδων είναι χειρουργική αφαίρεση.

* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.