Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Παράθυρο Ντράγκι για την προστασία των «κόκκινων δανείων» μετά από Ερώτηση του Νότη Μαριά

Παράθυρο για την προστασία των «κόκκινων δανείων» άνοιξε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε Γραπτή Ερώτηση του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Καθηγητή Νότη Μαριά.

Ως γνωστών στις 26/2/2016 ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής αξιοποιώντας το γεγονός ότι ο Μ. Ντράγκι είχε φροντίσει να βρει λύση για τα «κόκκινα δάνεια» στην Ιταλία κατέθεσε Γραπτή Ερώτηση προς την ΕΚΤ ζητώντας από τον Μάριο Ντράγκι να υπάρξει αντίστοιχη λύση και για τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι αντί οι Ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν τα «κόκκινα δάνεια» αντί πινακίου φακής σε επιθετικά funds και κοράκια να τα εντάξουν τελικά σε «καλάθι» τιτλοποιημένων απαιτήσεων (ABS) που να πληρούν τους κανόνες αποδοχής της ΕΚΤ και να τα δώσουν ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ.

Στην Απάντησή του ο Μάριο Ντράγκι επισημαίνει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι «στο Μνημόνιο Συνεννόησης που έχει υπογραφεί με την Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται ειδική απαίτηση η οποία να υποχρεώνει τις ελληνικές τράπεζες να πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους» τινάζοντας στον αέρα τις μεθοδεύσεις εγχώριων και ξένων κύκλων να πωληθούν άρον-άρον τα «κόκκινα δάνεια» στα διάφορα κοράκια.

Στην Απάντησή του ο Μ. Ντράγκι επισημαίνει επίσης ότι «επαφίεται πλήρως στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στα οποία αναφέρεστε στην επιστολή σας να αποφασίζουν, βάσει καθαρά εμπορικών κριτηρίων, ποια εργαλεία χρησιμοποιούν κατά τη διαδικασία διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων.»

Και ανοίγοντας το δρόμο να βρεθεί λύση α λα Ιταλικά στα «κόκκινα δάνεια» με έκδοση τιτλοποιημένων απαιτήσεων (ABS) βάσει μη εξυπηρετούμενων δανείων παρατηρεί ότι «τα πιστωτικά ιδρύματα της ζώνης του ευρώ είναι ελεύθερα να αποφασίζουν για την πιθανή έκδοση τιτλοποιημένων απαιτήσεων βάσει μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και για τη χρήση των απαιτήσεων αυτών. Προκειμένου να είναι αποδεκτές ως ασφάλεια στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, οι εν λόγω τιτλοποιημένες απαιτήσεις θα πρέπει να πληρούν τα ισχύοντα κριτήρια καταλληλότητας και να αξιολογούνται κατά περίπτωση.»

Τέλος επισημαίνεται ότι το θέμα της ρύθμισης α λα Ιταλικά των «κόκκινων δανείων» στην Ελλάδα είχε θέσει με Ερώτησή του στις 18/2/2016 ο Νότης Μαριάς και στον Ντάισελμπλουμ ο οποίος στην Απάντησή του παρέπεμπε τελικά το θέμα στον Ντράγκι

Ακολουθεί η Γραπτή Ερώτηση του Νότη Μαριά και η Απάντηση του Μάριο Ντράγκι ενώ επισυνάπτεται και ηχητικό με συνέντευξη του Νότη Μαριά για το θέμα αυτό στον Alpha 98,9 και στην Γιάννα Παπαδάκου

https://youtu.be/Ao8UJm_iHII

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά
«Ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση στην Επιτροπή ECON της Ευρωβουλής στις 15/02/2016 σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non-Performing Loans, NPLs) στην Ιταλία και την στάση της ΕΚΤ, απάντησε ότι μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντασσόμενα σε «καλάθι» (pool) ABS (Asset Backed Security) εάν πληρούν τους κανόνες αποδοχής (eligibility rules) της ΕΚΤ για τα ABS μπορούν να δοθούν ως εγγυήσεις (Collaterals) από τράπεζες στην ΕΚΤ και να γίνουν αποδεκτά.

Η Ελληνική οικονομία και κοινωνία αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των κατηγοριών να φτάνουν περίπου τα 100 δις € και πάνω από 500.000 νοικοκυριά να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Το τρίτο Μνημόνιο επιβάλει ως «λύση» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια την πώλησή τους από τις Ελληνικές τράπεζες σε τρίτους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η ΕΚΤ:

1) Ποια θα ήταν η στάση της αν οι Ελληνικές τράπεζες αντί να πουλήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα εντάξουν σε «καλάθι» ABS που πληροί τους κανόνες αποδοχής της ΕΚΤ για τα ABS και τα δώσουν οι Ελληνικές τράπεζες ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ;

2) Αν συμβεί το παραπάνω θα επιμείνει στην μνημονιακή επιταγή πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις Ελληνικές τράπεζες;»

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Απάντησης του Μάριο Ντράγκι
«Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριε Μαριά,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στις 10 Μαρτίου 2016.

Τα πιστωτικά ιδρύματα της ζώνης του ευρώ είναι ελεύθερα να αποφασίζουν για την πιθανή έκδοση τιτλοποιημένων απαιτήσεων βάσει μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και για τη χρήση των απαιτήσεων αυτών. Προκειμένου να είναι αποδεκτές ως ασφάλεια στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, οι εν λόγω τιτλοποιημένες απαιτήσεις θα πρέπει να πληρούν τα ισχύοντα κριτήρια καταλληλότητας και να αξιολογούνται κατά περίπτωση. 

Θα ήθελα να επισημάνω ότι επαφίεται πλήρως στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στα οποία αναφέρεστε στην επιστολή σας να αποφασίζουν, βάσει καθαρά εμπορικών κριτηρίων, ποια εργαλεία χρησιμοποιούν κατά τη διαδικασία διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον, στο Μνημόνιο Συνεννόησης που έχει υπογραφεί με την Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται ειδική απαίτηση η οποία να υποχρεώνει τις ελληνικές τράπεζες να πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. 

Το Μνημόνιο Συνεννόησης απαιτεί την εκπόνηση πλαισίου βάσει του οποίου οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να πωλούν δάνεια, αν το κρίνουν κατάλληλο. Σκοπός είναι να τεθούν στη διάθεση των ελληνικών τραπεζών όλα τα πιθανά εργαλεία για τη μείωση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε διατηρήσιμο επίπεδο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.