Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Τα ΜΑΤ αδειάζουν την Ειδομένη -Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης

Ξεκίνησε πριν από λίγο η επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης που προβλέπει την μεταφορά των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας.

Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται λεωφορεία στα οποία θα επιβιβαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, 6 ακριβώς έξω από τον καταυλισμό και ακόμη 30 σε αναμονή, σε κοντινή απόσταση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργο Κυρίτση η επιχείρηση αυτή την ώρα εξελίσσεται σιγά σιγά και καθώς οι πρόσφυγες ξυπνάνε θα μαζεύουν τις σκηνές τους, τα πράγματά τους και θα επιβιβάζονται στα λεωφορείο.

Λίγα λεπτά μετά τις 8 το πρωί τέσσερα λεωφορεία γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες αποχώρησαν από τον καταυλισμό με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Αποκλεισμένη για τα ΜΜΕ η περιοχή
Σημειώνεται ότι μέσα στον καταυλισμό βρίσκονται μόνο αστυνομικοί οι οποίοι ενημερώνουν τους πρόσφυγες ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό. Ήδη από χθες το βράδυ, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης. Ο κ. Κυρίτσης επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει χρήση βίας κατά την επιχείρηση, δεν έδωσε ωστόσο καμία απάντηση στο ερώτημα γιατί απαγορεύτηκε η παρουσία των ΜΜΕ. «Η αστυνομία έκρινε ότι τις πρώτες ώρες έπρεπε να υπάρχει ένας περιορισμός ,ότι το να υπάρχουν 100 κάμερες από πάνω τους δεν βοηθάει», αρκέστηκε να πει.

14.000 αστυνομικοί στην επιχείρηση
Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος 14.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ' όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Έως μια εβδομάδα θα διαρκέσει η επιχείρηση
Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει από λίγες μέρες μέχρι και μια εβδομάδα, ενώ περίπου 8.500 υπολογίζεται ότι είναι τα άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης εκτίμησε ότι μέσα σε 10 ημέρες θα έχει μεταφερθεί το σύνολο των προσφύγων από την Ειδομένη ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται για μία αστυνομική επιχείρηση- σκούπα, που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα, αλλά για μία πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης».

Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ακόμη ότι την τελευταία εβδομάδα έφυγαν 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Ειδομένης και ότι τώρα η επιχείρηση, απλά, γίνεται με πιο οργανωμένο τρόπο. «Εχουμε επαρκή αριθμό θέσεων σε στεγασμένους χώρους, συν μια επικαιροποίηση των χαρτιών των προσφύγων, ξεκινά και η διαδικασία ασύλου και μετεγκατάστασης», προσέθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.