Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι αθλητές με την προπόνηση στο κρύο


Του Κώστα Πουντζουκίδη*
Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι είναι η υποθερμία και οι τραυματισμοί από το κρύο, όπως δερματοπάθειες και κρυοπαγήματα που εκδηλώνονται εξαιτίας της δράσης του ψύχους με το πάγωμα των ιστών.

Οι συνθήκες που ευνοούν αυτό είναι η χαμηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους. Υπάρχει κίνδυνος κρυοπαγήματος αλλά μόνο για το εκτεθειμένο στο κρύο δέρμα. Η καλύτερη προφύλαξη σ αυτή την περίπτωση είναι να καλύπτετε τις γυμνές επιφάνειες του σώματος με ειδικές κρέμες.

Στο ψύχος ο χρόνος άσκησης πρέπει να μειωθεί. Η υποθερμία μπορεί να εμφανιστεί και όταν προπονείστε με μέτριο ρυθμό, αλλά οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι υγρασία και κρύο. Όταν τα ρούχα βραχούν, χάνουν τις μονωτικές ιδιότητές τους και το νερό είναι άριστος αγωγός της θερμότητας που ευνοεί την απώλειά της.

Το σημαντικότερο που μπορεί να κάνει ο αθλητής για να αποφύγει την υποθερμία είναι να φοράει αδιάβροχα ρούχα και αν επικρατεί υγρασία, να είναι ντυμένος σε στρώματα που επιτρέπουν την εξάτμιση του ιδρώτα καθώς και να περιορίσει τον χρόνο έκθεσης στο κρύο περιβάλλον.

Είναι ζωτικής σημασίας για έναν αθλητή αντοχής να διατηρήσει τα επίπεδα γλυκόζης του. Η γλυκόζη μπορεί να πέσει σε χαμηλά επίπεδα κατά την άσκηση μεγάλης διάρκειας, έτσι η λήψη υδατανθράκων είναι σημαντική. Με τις ανάλογες προφυλάξεις μπορείτε να ασκηθείτε στην ύπαιθρο με ασφάλεια σε χαμηλές θερμοκρασίες.

*Κώστας Πουντζουκίδης
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.