Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Στην Αγία Παρασκευή στην Κοιλάδα των Τεμπών με την Αρμονία Κιλκίς (Φωτογραφίες)

Η περίφημη Κοιλάδα των Τεμπών πάντα αποτελούσε ένα ιδιαίτερο σημείο στάσης για τους διερχόμενους οδηγούς της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης. 

Το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον και τοπίο, σε συνδυασμό με το ναό της Αγίας Παρασκευής αλλά και το Αγίασμά της, ήταν και είναι βασικοί λόγοι για να σταματήσουν οι περισσότεροι οδηγοί.

 Επιπλέον υπάρχουν καταστήματα τόσο για φαγητό ή καφέ, αλλά και μικροπωλητές διαφόρων σουβενίρ ή παραδοσιακών προϊόντων όπως πήλινα σκεύη κ.α. Τα τελευταία χρόνια που η κίνηση στην εθνική οδό μειώθηκε δραματικά ο χώρος έχει σημάδια παρακμής. 

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, χτίστηκε γύρω στο 1910 από τον Ο.Σ.Ε. με τη χρηματοδότηση των σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Ακριβώς δίπλα στην εκκλησία υπάρχει μια στενή σπηλιά όπου αναβλύζει το Αγίασμα της Αγίας Παρασκευής. Ο πολιτιστικός σύλλογος "Αρμονία" Κιλκίς πραγματοποίησε πριν λίγες ημέρες μια σύντομη επίσκεψη από αυτό τον ιερό τόπο.

H Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη το 117 μ.Χ., επί Αυτοκρατορίας Αδριανού. Γονείς της ήταν οι Έλληνες Αγαθόνικος και η Πολιτεία. Η Αγία Παρασκευή μάλιστα γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή και έτσι αποφάσισαν να της δώσουν το όνομα της ημέρας που γεννήθηκε. 

Αν και πολλοί εύποροι άντρες της εποχής τη ζητούσαν σε γάμο, αυτή προτιμούσε να βοηθά τους γονείς της, αλλά και φτωχούς. Σε ηλικία 20 ετών, η Αγία Παρασκευή έχασε και τους δύο γονείς της, ενώ κατόπιν αφοσιώθηκε στο φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο. 

Επί αυτοκρατορίας Αντωνίνου, η Αγία Παρασκευή συνελήφθη για να αποκηρύξει τον χριστιανισμό, αλλά βασανίστηκε με αγριότητα. Στην προσπάθεια να να την κάψουν με καυτό λάδι, τυφλώθηκε ο ίδιος ο αυτοκράτορας. 

Η Αγία Παρασκευή με θαυματουργικό τρόπο θεράπευσε τα μάτια του Αντωνίνου και μέχρι σήμερα θεωρείται προστάτιδα των ματιών, και θεραπεύτρια των οφθαλμολογικών παθήσεων, γι’ αυτό και οι ορθόδοξοι Χριστιανοί πού πάσχουν από παθήσεις ματιών ζητούν τη βοήθειά της για θεραπεία. 

Η Κοιλάδα των Τεμπών βρίσκεται περίπου στη μέση μεταξύ Λάρισας και Κατερίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.