Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Το πρόβλημα στα camps δεν είναι (μόνο) το κρύο, είναι ο εγκλεισμός

Υπογράφει η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
«Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα»… “Χωρίς βέβαια τη συμφωνία Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό που κάνουμε δεν θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει. Θα είχαμε άλλους 100.000 ανθρώπους που θα έπρεπε να περιθάλψουμε”.
(Γιάννης Μουζάλας, 05-01-2017, συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη)

Να τι ακριβώς έχετε καταφέρει κ. Μουζάλα:
Εξακολουθείτε να στεγάζετε ανθρώπους σε εγκαταλελειμμένους βιομηχανικούς χώρους, εκτοπισμένους από τις πόλεις και τα χωριά. Θεωρείτε «επιτυχώς ολοκληρωμένες διαδικασίες» για το ξεχειμώνιασμα την απλή μεταφορά σκηνών από εξωτερικούς χώρους σε παγωμένες αποθήκες. 

Ο χιονιάς όμως στραπατσάρισε το «συμπαθητικό» σας προσωπείο, αυτό του ευαίσθητου πολιτικού που κάνει τα πάντα για την ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων. Αυτό που φοράτε εδώ και καιρό τώρα, ιδιαίτερα κάθε φορά που μας λέτε πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστεί η κυβέρνηση την «έκτακτη προσφυγική κρίση».

Δεν είναι μόνο οι χιονισμένες σκηνές στη Μόρια και η παγωμένη απελπισία των προσφύγων που αποκαλύπτουν την υποκριτική σας πολιτική. Είναι και οι συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών/στριών στις πρώην βιομηχανικές αποθήκες στη Θεσσαλονίκη, αυτές που εσείς θεωρείτε χειμαδιά.

Εκεί λοιπόν, στο Ωραιόκαστρο και στα Βασιλικά, οι άνθρωποι έχουν ειδικευτεί σε τεχνικές επιβίωσης. Καίνε ό,τι βρουν για να ζεσταθούν μέσα στον κλειστό χώρο που στεγάζονται οι σκηνές τους, κινδυνεύοντας από τις αναθυμιάσεις. Εξασκούνται στην ηλεκτρολογία, υπολογίζοντας πόσες ηλεκτρικές σόμπες μπορούν να ανάψουν πριν πέσει η τάση του ρεύματος και βυθιστούν για ακόμη μια φορά στο σκοτάδι και στην παγωνιά.

Τέτοια βράδια περνούν στα Βασιλικά οι 160 άνθρωποι που ζουν εκεί, τέτοια και οι λιγότεροι από 200 πρόσφυγες του Ωραιοκάστρου. Γι’ αυτό το «αστρονομικό» νούμερο καμιά γραφειοκρατία δεν μπορεί να ξεπεραστεί και καμιά από τις πολυάριθμες μκο που συνεργάζεστε δεν έχει βρει λύση - ούτε καν στο θέμα της θέρμανσης.

Αν και έχετε αποφασίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του καταυλισμού των Βασιλικών, και έχουν τοποθετηθεί οικίσκοι για το προσωπικό των μκο, οι προβλεπόμενες «χειμερινές» σκηνές για τους πρόσφυγες θα είναι έτοιμες την άνοιξη(!!!) 

Πρώτα θα πρέπει να καθαριστεί ο τόπος από τις παλιές. Αυτές που αφήνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/στριες, όταν μέσα στη νύχτα θα πρέπει να μπουν στο λεωφορείο που θα τους μεταφέρει στην Αθήνα για την πολυπόθητη συνέντευξη του relocation. Φεύγοντας, ως γνωστόν, δεν μπορούν να πάρουν μαζί τους παρά μόνο ένα σακίδιο. 

Όλα τα υπόλοιπα, κυρίως τρόφιμα και ρούχα, μένουν εκεί λεία για τα ποντίκια. Καθώς οι υπηρεσίες καθαρισμού του Δήμου δεν επιτρέπεται να μπουν στο χώρο που στεγάζονται οι σκηνές, αναζητείται ο αρμόδιος φορέας που θα το αναλάβει. Και εδώ η γραφειοκρατία είναι παντοδύναμη και η απλή λογική πάει περίπατο. 

Μόνο που οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απλά ένα ακόμη οργανωτικό πρόβλημα, είναι μέρος της σωματικής και ψυχικής εξόντωσης ανθρώπων.

Αυτό που έχετε καταφέρει, λοιπόν, κ. Μουζάλα, και το γνωρίζετε πολύ καλά, είναι να εκτοπίσετε τους πρόσφυγες από τον αστικό ιστό, να νομιμοποιήσετε πλήρως τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που κατηγοριοποιούν τους ανθρώπους σε «απελάσιμους» και «μη απελάσιμους», να εκλιπαρείτε για την ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων/θαλάσσιων συνόρων της χώρας, να χρησιμοποιείτε την «προσφυγική κρίση» για να εξασφαλίσετε ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και να σχεδιάζετε νέα κέντρα κράτησης για την «αποσυμφόρηση» των νησιών.

Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η πολιτική σας έχει οδηγήσει κάποιους ανθρώπους στο συμπέρασμα πώς είναι προτιμότερη μια σφαίρα στη Συρία, παρά ο αργός παγωμένος θάνατος στα δικά σας χειμαδιά. Αν αυτός ήταν ο στόχος σας, τότε μπορείτε πράγματι να πείτε πως ολοκληρώσατε «επιτυχώς τις διαδικασίες ξεχειμωνιάσματος».

ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ, ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ CAMPS ΤΩΡΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.