Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Ενίσχυση των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών «STEM Capacity Building or STrEnghteM»

Ανακοίνωση
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής
Ενότητας Κιλκίς
Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς δια του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων προτίθεται, στο πλαίσια των γενικών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να επιτύχει την αποτελεσματική λειτουργία των Σχολικών Μονάδων, να οργανώσει σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο: Ενίσχυση των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών «STEM Capacity Building or STrEnghteM». 

Πρόκειται για το τρίτο (3) ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς δια μέσου του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων – Σχολικών Συμβούλων ως διακρατικός εταίρος στο πλαίσιο των Στρατηγικών Συμπράξεων για το 2016, με επίσημη γλώσσα συνεργασίας τα Αγγλικά και συντονιστικό φορέα το αντίστοιχο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Λιθουανίας.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνολικής διάρκειας είκοσι τεσσάρων (24) μηνών σχεδιάσθηκε και υλοποιείται με τη σύμπραξη του Erasmus+ Key Action 2 και τη συνεργασία των φορέων:

· Ugdymo Pletotes Centras – Lithuania,

· Universiteit Van Amsterdam – Netherlands,

· Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς – Ελλάδα,

· Centro Autonómico de Formación e Innovación – Spain,

· CREF - Centro de Recursos Educativos e Formação – Portugal και

· Επιμορφωτικής Κιλκίς – Ελλάδα.

Ο σκοπός του είναι να δημιουργηθεί ένας ικανός αριθμός εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα εφαρμόσουν μία ενιαία προσέγγιση διδασκαλίας STEM, βασισμένη στην ενοποίηση πρακτικής εφαρμογής και διεπιστημονικής προσέγγισης και η οποία θα συμβάλει στην προετοιμασία των μαθητών για μία επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα αλλά και στην πρόοδο της κοινωνίας στον 21ο αιώνα.

Οι επιμέρους στόχοι του έργου είναι:

Να αναπτύξει τις δεξιότητες των εκπαιδευτικών και τις ικανότητες που είναι απαραίτητες να αποκτηθούν δια μέσου το παρόντος προγράμματος.

Να διερευνήσει νέες μορφές και μεθόδους διδασκαλίας μέσω διεπιστημονικής θεώρησης και προσέγγισης του πραγματικού κόσμου αλλά και εκπαιδευτικής αξιολόγησης.

Να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών σε τεχνικές δημιουργικότητας STEM μέσω ολοκληρωμένης εμπλοκής και βιωματικών δραστηριοτήτων μάθησης.

Να αναπτύξει δεξιότητες των μαθητών, όπως της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης, της συνεργατικότητας αλλά και βασικές ικανότητες «όπως η STMD - μαθηματική ικανότητα, βασικές ικανότητες στην επιστήμη και την τεχνολογία, ψηφιακή ικανότητα».

Για την υλοποίηση του έργου προβλέπονται να υλοποιηθούν και να παραχθούν:

· Μαζική ανοιχτή online εκπαίδευση, http://steam.kompetencija.eu/

Mooc: ένα online μάθημα με στόχο την ανοιχτή πρόσβαση και συμμετοχή μέσω του διαδικτύου για την παροχή διαδραστικών φόρουμ υποστήριξης των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των εταίρων του έργου: μαθητών, καθηγητών και των βοηθών διδασκαλίας.

· Long-Term (LTPD) πρόγραμμα Επαγγελματικής Ενίσχυσης των ικανοτήτων των καθηγητών.

· Συνεδριάσεις των συντονιστών σχετικά με την ανάγκη και τη σημασία του έργου αλλά και για τη συμφωνία υλοποίησής του με βάση την προηγούμενη εμπειρία τους, επιλογή υποθεμάτων για LTPD.

· Συλλογή των ορθών πρακτικών: βίντεο μαθήματα με υπότιτλους και υποστηρικτικό υλικό (σχολιασμό, καθήκοντα, μεθοδολογικό υλικό, για την καθημερινή χρήση των εκπαιδευτικών).

· Πραγματοποίηση δύο κύκλων εκπαίδευσης για τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην πρακτική άσκηση και θα εργάζονται σε LTPD.

· Εθνικό τελικό συνέδριο σε κάθε χώρα - εταίρο και ένα διεθνές τελικό συνέδριο για τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου.

· Εκδόσεις, πρακτικά εργαλεία και υλικό που αναπτύχθηκε από τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους εκπαίδευσης και την οργάνωση μαθημάτων.

Η εναρκτήρια συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος πραγματοποιήθηκε την περίοδο 23 έως 26 Νοεμβρίου 2016 στο Βίλνιους της Λιθουανίας και φιλοξενήθηκε από το Ugdymo Pletotes Centras που είναι και ο συντονιστής του έργου. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων – εταίρων από την Ελλάδα, Λιθουανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ολλανδία.

Τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς εκπροσωπούν τα στελέχη της:

Αθανασόπουλος Κωνσταντίνος, Διευθυντής,
Μαυρέας Ανέστης, Αναπληρωτής Διευθυντής,
Θωμαΐδης Ιωάννης, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών,
Μανωλίδης Γεώργιος, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων,
Μιχαλοπούλου Ελένη, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων,
Λιναρδάκης Ιωάννης, Υπεύθυνος Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων,

καθώς και τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση των έξης θεμάτων – εκπαιδευτικού υλικού: Α1 και Α2, Β2, Β3 και Β4.

Συγκεκριμένα, τα θέματα αφορούν:

Α. PDP – Professional Development (in-service Training) Program for teachers
and educators, Universiteit Van Amsterdam – Netherlands:


1. STEM – STEAM

Development of STEM competencies
Activities for attracting students to STEM - STEAM

2. From theory to practice
Mentoring and facilitating learning process

3. Collaborative problem solving and Problems based learning.

4. Assessment and validation of students learning achievements.

Β. Online training courses in MOOC platform, EDC - Education Development
Centre - Lithuania:

1. Introduction to the STE(A)M framework

2. Review of epistemology and pedagogy of STEM - STEAM

· Epistemology of STEM - STEAM

· Psychology of STEM - STEAM

· Pedagogy of STEM - STEAM

3. Review of previous examples of STEAM projects and programs

· “Innovative teacher-motivated student: collaborative problem solving”

4. Examples of themes STEAM and Interdisciplinary Problems Based
Learning styled designer - a hands-on

· How to create STEAM Team for educators and students,

· Lesson plan creation-assessment-expansion,

· Practicum and Plan Creation,

· PBL- Thinking skills at school.

5. Program Sustainability considerations and tactics.

Επισημαίνουμε και τονίζουμε ότι η συμμετοχή των ενδιαφερομένων είναι δωρεάν.

Παρακαλούνται οι κ. κ. Διευθυντές – Διευθύντριες και οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι να αποστείλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις συμμετοχής στην Παιδαγωγική Ομάδα (προτεραιότητα καθηγητές Γυμνασίου), όπου θα αναγράφονται τα ονόματα και η ειδικότητα των συναδέλφων, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : politistika@dide.kil.sch.gr ή στο τηλεομοιοτυπικό 2341022339 (ΔΙ.Δ.Ε. Κιλκίς), 2341029194 (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων) σύμφωνα με το υπόδειγμα που ακολουθεί, μέχρι και την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.