Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Απόσυρση της βεβαίωσης για το προσδόκιμο επιβίωσης ζητά ο ΠΙΣ

Δελτίο τύπου Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Την απόσυρση της βεβαίωσης για το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενή, προκειμένου να του χορηγηθεί συγκεκριμένο ραδιενεργό φάρμακο, ζήτησε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ. 
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

Είναι απάνθρωπο, απαράδεκτο και απέναντι στην ιατρική δεοντολογία να ζητείται από τον θεράποντα ιατρό να αναγράψει σε βεβαίωση το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενή, προκειμένου να του χορηγήσει φάρμακο (ραδιενεργό) στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη, ακόμη κι αν το συγκεκριμένο φάρμακο έχει τοξικές παρενέργειες σε προχωρημένες καταστάσεις.

Η αναγραφή του προσδόκιμου επιβίωσης σε βεβαίωση, προκαλεί επιπλέον άγχος στον ασθενή που δίνει μάχη με την επάρατη νόσο, και στο συγγενικό του περιβάλλον, και αντίκειται στους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας. Ο θεράπων ιατρός γνωρίζει πότε πρέπει να χορηγήσει το φάρμακο και σε ποιον ασθενή.

Μία τέτοια βεβαίωση δημιουργεί παρερμηνείες ότι κριτήρια του ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση θεραπειών είναι καθαρά και μόνο λογιστικά.

Θα πρέπει άμεσα να απαλειφθεί η συγκεκριμένη παράγραφος, ώστε να δίδεται η δυνατότητα σε κάθε ασθενή να αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια και σεβασμό τη πάθησή του.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήριος Μπερσίμης, δήλωσε ότι η βεβαίωση αυτή, η οποία έπρεπε να προσκομίζεται στην αρμόδια επιτροπή για το συγκεκριμένο και μόνο φάρμακο, θα αποσυρθεί.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.