Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

"Η κοινωνία μας δεν χρειάζεται ελεημοσύνες και συσσίτια, χρειάζεται εργασία και αξιοπρέπεια"

Της Σοφίας Καλογερίδου
Μέσα στην ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε, οι ανάγκες που δημιούργησε η ανθρωπιστική κρίση, ενίσχυσαν το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών, και όχι μόνο.

Η πολιτεία θέσπισε μηχανισμούς για την βοήθεια των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, την εισφορά αλληλεγγύης, τα κοινωνικά τιμολόγια των ΔΕΚΟ τα κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία, και άλλα κοινωνικά…

Ποιοί πραγματικά δικαιώθηκαν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης;

Ποιοι απολαμβάνουν τις κοινωνικές παροχές;

Οι οικονομικές συνθήκες οδήγησαν πολλούς στην μαύρη εργασία και στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Η δυνατότητα που δίνεται στους πολίτες, να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας τους μέσω internet χωρίς την υποχρέωση φυσικής παρουσίας στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς επίσης η δυνατότητα υποβολής της αίτησής τους για το ΚΕΑ ηλεκτρονικά από τον υπολογιστή τους, δημιουργεί ένα κενό ως προς την ασφάλεια διαμόρφωσης του πραγματικού μητρώου ανέργων και του πραγματικού αριθμού δικαιούχων του ΚΕΑ.

Τα κριτήρια για την παροχή αυτού του επιδόματος είναι πολύ αυστηρά και πληρώντας τα είναι αδύνατον να επιβιώσει κανείς. Το ενοίκιο, το ηλεκτρικό, η διατροφή, γενικά τα έξοδα για τα απολύτως αναγκαία είναι τόσα που ξεπερνούν το όριο των εισοδημάτων που προβλέπονται για την ένταξη στο ΚΕΑ.

Υπάρχουν βεβαίως περιπτώσεις που ορθώς έχουν δικαιωθεί του επιδόματος, νοικοκυριά που υποφέρουν πραγματικά και επιβιώνουν με πολλές στερήσεις.

Στον αντίποδα έχουμε την εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ποιοι την πληρώνουν;

Όλοι όσοι έχουν και δηλώνουν εισοδήματα.

Υπέρ της κοινωνικής αλληλεγγύης γίνονται κρατήσεις στους μισθούς των εργαζόμενων, στις συντάξεις, και γενικά όπου δηλώνεται εισόδημα.

Επίσης στο τιμολόγιο της ΔΕΗ με την ένδειξη ΥΚΩ γίνονται κρατήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο.

Η κοινωνική αλληλεγγύη κοστίζει πολύ ακριβά ακόμη και σε αυτούς που δεν μπορούν να προσφέρουν.

Η έννοια της λέξης αλληλεγγύη, χρησιμοποιείται αυθαίρετα από αυτούς που, καπηλεύοντας μια υπέροχη έννοια δικαιολογούν το μακρύ τους χέρι στα σχεδόν άδεια πορτοφόλια των πολιτών.

Η αλληλεγγύη είναι το ηθικό καθήκον της αλληλοβοήθειας μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο και ως ηθική έννοια δεν είναι σωστό να επιβάλλεται, να θεωρείται υποχρεωτική και να ορίζεται με νομοθεσίες.

Έχει αποδειχθεί άλλωστε ότι ο λαός, περισσότερο από τους ηγέτες του , την έννοια της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και του φιλότιμου, την έχει στο DNA του.

Η κοινωνία μας δεν χρειάζεται ελεημοσύνες και συσσίτια, χρειάζεται εργασία και αξιοπρέπεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.