Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Μητσοτάκης από Κρήτη: Πρέπει να πάμε άμεσα σε εκλογές

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηράκλειο Κρήτης
"Φίλες και φίλοι, Συμπατριώτες μου,
Μέσα από την καρδιά μου, σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ για την υποδοχή και την παρουσία σας. Με συγκινεί η αγάπη και η εμπιστοσύνη που μου δείχνετε. Δεν μας χώρεσε η αίθουσα. Πάνω από χίλιοι μέσα και άλλοι τόσοι απ’ έξω είμαστε. Λευτέρη, κύριε Αυγενάκη, την επόμενη συγκέντρωση να την κάνουμε στο γήπεδο.
Εδώ και μήνες έχω γυρίσει όλη τη χώρα. Συναντώ πολίτες όλων των ηλικιών. Νέους και ηλικιωμένους. Συναντώ εργαζόμενους, αλλά και ανέργους. Επαγγελματίες, αγρότες, νοικοκυρές. Ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους. Παντού, σε όλους, το συναίσθημα είναι το ίδιο. Απογοήτευση για το σήμερα. Φόβος για το αύριο. 

Όμως, οι Έλληνες δεν πρέπει να παραδοθούν στο φόβο. Και δεν έχουν παραδοθεί. Μέσα τους ελπίζουν και περιμένουν. Να νοιώσουν ξανά αισιοδοξία για το μέλλον. Αυτοπεποίθηση για τον τόπο μας. Ξέρουν πως μπορεί να γίνει. Η φλόγα δεν έχει σβήσει.

Φίλες και φίλοι, αυτό είναι που ερχόμαστε να υλοποιήσουμε. Να ανοίξουμε την πόρτα στο μέλλον. Να σηκώσουν οι Έλληνες ξανά το κεφάλι. Και να μπορούν να κοιτάξουν μακριά. Δεν είναι δουλειά ενός ανθρώπου αυτό. Ποτέ, κανένας πολιτικός δεν πέτυχε κάτι μόνος του. Το πέτυχε ενεργοποιώντας τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας. Δουλεύοντας συλλογικά. Αυτό θέλω. Και αυτό σας ζητώ. Όχι αγώνα για το Κόμμα. Αλλά για τη χώρα. Έναν αγώνα που θα κερδίσουμε.

Και μιλώντας για αγώνες, ποιος τόπος είναι καταλληλότερος για να μας δώσει δύναμη; Ποιος άλλος από την Κρήτη; Την Κρήτη του πάθους και των θρύλων. Της λεβεντιάς και την περηφάνειας. Των γραμμάτων και των αρμάτων. Της εργασίας και της προκοπής. Κάθε φορά που έρχομαι στο νησί μας παίρνω δύναμη. Από τους ανθρώπους κι από την ιστορία της. 

Από τη μουσική και τις εικόνες της. Από τις μνήμες και την παράδοση των μεγάλων αυτού του τόπου. Τους μεγάλους της πολιτικής, αλλά και τους μεγάλους των τεχνών και των γραμμάτων. Τον Θεοτοκόπουλο, τον Κορνάρο, τον Καζαντζάκη. Τον Ελύτη, τον Κονδυλάκη, την Ζωγράφου, τον Βολανάκη. Και φυσικά από τον μεγάλο Εθνάρχη και δημιουργό της σύγχρονης Ελλάδας, τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Όλοι τους γεννημένοι σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

Παίρνω όμως δύναμη κι από τους σημερινούς Κρητικούς. Που δημιουργούν. Που παράγουν. Που κρατάνε την Κρήτη ψηλά. Σε μια Ελλάδα που έχει δυστυχώς χαμηλώσει. Που έχει χαμηλώσει πολύ.

Θέλω να δικαιώσω τον δικό τους αγώνα. Τον αγώνα των νέων παιδιών που πρέπει να βρουν δουλειές. Τον αγώνα του ξενοδόχου από τον Άγιο Νικόλαο, τη Χερσόνησο, τα Μάλια, που βλέπει νέους φόρους να μειώνουν το εισόδημα και την ανταγωνιστικότητά του. Τον αγώνα του αγρότη από την Ιεράπετρα και του καλλιεργητή από τη Μεσσαρά, την Πεδιάδα, τη Βιάννο, που βλέπει το κόστος της εργασίας του να ανεβαίνει και τις εισφορές να πολλαπλασιάζονται. 

Τον αγώνα του νέου αμπελουργού που αγωνίζεται να βρει τα κρασιά του στη θέση που τους αξίζει στις αγορές του εξωτερικού. Τον αγώνα του ελεύθερου επαγγελματία, του επιστήμονα του Ηρακλείου, που βλέπει να ισοπεδώνεται με το νέο ασφαλιστικό. Και που θα πρέπει να πληρώνει περισσότερες εισφορές και 100% προκαταβολή φόρου, σε μια εποχή μηδενικής ρευστότητας.

Πόσο άλλο θα αντέξουν οι άνθρωποι αυτοί; Και πως θα σταθεί η κοινωνία μας αν διαλυθούν και οι τελευταίες παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου; Σε όλους αυτούς – σε όλους εσάς – θέλω απόψε να στείλω ένα μήνυμα. Η ζωή μας μπορεί να γίνει καλύτερη. Αυτό που μας αξίζει δεν είναι η σημερινή θλιβερή πραγματικότητα. Μπορούμε καλύτερα και θα τα κάνουμε καλύτερα.

Φίλες και φίλοι,

Το ξέρω ότι δεν θα είναι εύκολο. Το ξέρετε κι εσείς. Όμως, εμείς οι Κρητικοί στα δύσκολα ποτέ δεν κρυφτήκαμε. Αυτή είναι η παράδοση του νησιού μας. Είμαστε έτοιμοι. Έχουμε το πρόγραμμα να πάμε μπροστά. Δικό μας, ελληνικό σχέδιο. Πέρα και πάνω από τα μνημόνια. Έχουμε την αποφασιστικότητα να το εφαρμόσουμε. Και έχω – θα μιλήσω σε πρώτο πρόσωπο – μια ξεκάθαρη δέσμευση απέναντί σας. Δέσμευση πολιτική, αλλά κυρίως ηθική. 

Ότι θα μιλώ πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Τα ψέματα τα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια και είδαμε τα αποτελέσματα. Εγώ δεν θα υποσχεθώ τίποτα που δεν μπορώ να κάνω. Τίποτα που δεν θα μπορέσω να εκπληρώσω. Ό,τι θα ακούσετε από μένα, θα γίνει. Και ό,τι δεν μπορεί να γίνει, δεν θα το ακούσετε. Εμένα δεν θα με δείτε, όπως τον κ. Τσίπρα, σε βιντεάκια στο διαδίκτυο και σε σατιρικές εκπομπές, άλλα να έχω υποσχεθεί και άλλα να λέω μετά.

Η χώρα μας έχει δει πολλούς δημαγωγούς - δυστυχώς. Κανένας όμως δεν έφτασε τον κ. Τσίπρα. Ούτε αυτά που έκανε ως Αντιπολίτευση, ούτε αυτά που κάνει ως Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει πολίτης που δεν εξαπάτησε. Δεν υπάρχει ψέμα που δεν είπε. Και τα αποτελέσματα τα ξέρουμε.

Τα δύο χρόνια Τσίπρα, είναι τα χειρότερα από το 1974. Η Ελλάδα έκανε παντού πίσω. Να μιλήσω για την οικονομία; Ζήσαμε νέα ύφεση. Στραγγαλισμό της αγοράς. Φορολογικό ξεζούμισμα των συμπολιτών μας. Η αριθμητική τα λέει όλα: Υποσχέθηκε παροχές 12 δις και επέβαλε φόρους 9 δις. Το ξέρετε γιατί τους πληρώνετε. Όπου και να κοιτάξεις, η Ελλάδα είναι βαθιά πληγωμένη.

Στην Παιδεία, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει υποχώρηση σε όλα τα επίπεδα. Στην Υγεία, γιατροί και νοσηλευτές δίνουν μάχη σε συνθήκες που δοκιμάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Στο Κράτος, στήνεται φάμπρικα διορισμών με παράνομες και αντισυνταγματικές διαδικασίες. Ο ένας Υπουργός ισχυρίζεται ότι δεν έχουν πάρει ακόμα λέει την «πραγματική εξουσία». 

Και εννοεί ότι δεν έχουν ελέγξει ακόμα κάθε ανεξάρτητη φωνή, κάθε Ανεξάρτητη Αρχή. Ο άλλος προαναγγέλλει τις πιο διχαστικές εκλογές στην Ιστορία. Δηλαδή, λάσπη, συκοφαντίες και ψέματα. Ένα σχέδιο που ήδη βλέπουμε να είναι σε εξέλιξη.

Ποτέ η Ελλάδα δεν έχει ξαναγνωρίσει τόσο ανεύθυνη, αδίστακτη και επιζήμια Κυβέρνηση. Γι’ αυτό και η καταδίκη της από τους πολίτες στις κάλπες θα είναι τόσο βαριά όσο θα είναι και η κρίση της Ιστορίας. Λαός και Ιστορία δεν θα δείξουν επιείκεια.

Φίλες και φίλοι,

Η ώρα της αλήθειας έφθασε. Τα ψέματα τελείωσαν. Τί μας έλεγε ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του; Ότι δήθεν η οικονομία πήγαινε καλά. Έφθανε, βέβαια, να βγει από το γραφείο του για να δει την κατάσταση στην αγορά και στην κοινωνία. Αλλά πού να βγει; Και πού να πάει; Οργάνωνε φιέστα όπου έδινε πάλι υποσχέσεις για ανάπτυξη. Και την ίδια ώρα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που έδειχναν ύφεση, αντί για ανάπτυξη για το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Και επιβεβαιώθηκε – δυστυχώς – αυτό που όλοι βλέπαμε. 

Ότι η χώρα κολλάει ξανά στην αβεβαιότητα. Ότι η ανασφάλεια επιστρέφει. Παρά τα capital controls άρχισαν να φεύγουν πάλι λεφτά από τις τράπεζες. Και για όλα αυτά έχει, βέβαια, απόλυτη ευθύνη η Κυβέρνηση. Γιατί δεν έχει καμία πολιτική στην οικονομία με αποτέλεσμα να την καταστρέφει. Γιατί συντηρεί ένα κλίμα αναταραχής στην πολιτική ζωή της χώρας. Και γιατί δεν ξέρει τί θέλει ή δεν μας λέει τί πραγματικά θέλει στην υπόθεση της αξιολόγησης. Με αποτέλεσμα έναν φαύλο κύκλο που διαρκώς επιταχύνεται.

Όσο καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα στην οικονομία. Και όσο γίνονται χειρότερα τα πράγματα στην οικονομία, τόσο χειρότερη γίνεται η θέση της χώρας στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση. Και τόσο χειρότερα είναι τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές. Μέτρα που δεν θα χρειάζονταν αν δεν ήταν Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. 

Μέτρα που δεν θα ήταν απαραίτητα αν η δεύτερη αξιολόγηση είχε κλείσει στην ώρα της το Φεβρουάριο του 2016. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Η χώρα θα πληρώνει τον κ. Τσίπρα πολλά χρόνια μετά από τότε που αυτός και οι δικοί του θα έχουν φύγει από την εξουσία. Γιατί από την εξουσία θα φύγουν. Και θα φύγουν ομαλά, με εκλογές.

Φίλες και φίλοι,

Εμείς δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του 2015. Το πρώτο 6μηνο του 2015 μας κόστισε σχεδόν 90 δισεκατομμύρια και γύρισε πολλά χρόνια πίσω την οικονομία μας. Η Ελλάδα έχασε πολλά τότε δεν αντέχει να χάσει άλλα.

Το 2015 βλέπαμε τον γκρεμό. Και το 2017 βλέπουμε τον εκβιασμό όπου θέλει να μας οδηγήσει ο κ. Τσίπρας. Μόνο που αυτή τη φορά μπορεί να εκβιάσει μόνο τον εαυτό του. Tο πράγμα είναι ξεκάθαρο: Είναι ο κ. Τσίπρας, το Κόμμα του και οι συνοδοιπόροι της κυβέρνησής του που έχουν δίλημμα πως θα ψηφίσουν τα μέτρα που ξόρκιζαν πριν από λίγους μήνες. Τη στιγμή αυτή δεν ξέρουμε ακόμα με βεβαιότητα ούτε πώς ούτε πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν νέα βάρη. Γιατί κάποια μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί. Η μείωση στο αφορολόγητο έχει συμφωνηθεί. Η μείωση της προσωπικής διαφοράς έχει συμφωνηθεί. Και τα μέτρα αυτά πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Αυτούς για τους οποίους δήθεν κόπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς τους λέμε ξεκάθαρα: Τα μέτρα αυτά είναι το κόστος της δικής τους αποτυχίας. Δικά τους είναι τα μέτρα, αυτοί τα έφεραν, αυτοί ας τα ψηφίσουν. Αλλά ας έχουν έστω και τώρα το θάρρος να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό αντί να κάνουν το μαύρο άσπρο.

Βεβαίως, εμείς όλα αυτά τα βλέπαμε. Και είχαμε προειδοποιήσει για τις συνέπειες του θεάτρου που παίζει η Κυβέρνηση. Αν η πρώτη αξιολόγηση έκλεινε στην ώρα της και η δεύτερη τον Φεβρουάριο του ΄16 και όχι με ένα χρόνο καθυστέρηση, η κατάσταση στη χώρα σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερη. 

Αν είχαμε μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην ώρα μας, η ρευστότητα στην οικονομία και τα επιτόκια δανεισμού στη χώρα σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερα. Αν είχαμε πάρει τη δόση εγκαίρως και είχαν εξοφληθεί οι υποχρεώσεις του Δημοσίου σε ιδιώτες – αντί να αυξάνονται όπως τώρα – η κατάσταση στην αγορά σήμερα θα ήταν καλύτερη. Γι’ αυτό ζητήσαμε εκλογές έγκαιρα.

Γιατί η Ελλάδα δεν αξίζει να είναι παγιδευμένη στα ψέματα και στις ιδεοληψίες μιας κυβέρνησης που θέλει την εξουσία για την εξουσία. Μιας Κυβέρνησης που ουδέποτε νοιάστηκε για τη χώρα. Μιας Κυβέρνησης που έκανε και κάνει τους Έλληνες όλο και φτωχότερους. Και για αυτό και επιμένουμε ότι μια μεγάλη πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για να κάνει η πατρίδα μας το μεγάλο άλμα στο μέλλον

Φίλες και φίλοι,

Οι Έλληνες δεν μπορούν να περιμένουν μήπως ο κ. Τσίπρας πιάσει το τζόκερ. Κάποτε μας έταζε φτηνό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα. Μετά μας έλεγε για δάνεια από την Κίνα και τη Ρωσία. Μετά περίμεναν τις αλλαγές στη Νότια Ευρώπη που θα μετέβαλλαν τα πάντα. Και τώρα έχουμε βρει το νέο παραμύθι. 

Να περιμένουμε ως το Φθινόπωρο τις γερμανικές εκλογές – λες και αν αλλάξει Κυβέρνηση η Γερμανία θα μας χαρίσουν δισεκατομμύρια. Εδώ γελάνε. Γιατί αυτό που βλέπουμε δεν είναι διακυβέρνηση. Είναι θέατρο σκιών. Το να κυβερνάς σημαίνει να μην περιμένεις από την τύχη ή από τους άλλους. Σημαίνει να έχεις θάρρος και σχέδιο.

Θυμίζω τι έχει πει ο Ελευθέριος Βενιζέλος: «Να το πάρωμεν απόφασιν ότι δεν υπάρχει, δεν υπήρξε ποτέ, “Θεός της Ελλάδος”». Ένας είναι ο Θεός δι’ όλα τα έθνη. Η φρόνησις, η διορατικότης, η προορατικότης, η επαφή με την πραγματικότητα. Ιδού τι θα μας βοηθήση θετικά να επανορθώσωμεν ό,τι είναι επανορθώσιμον». Αυτά χρειαζόμαστε και εμείς σήμερα. Φρόνηση, διορατικότητα, προνοητικότητα, ρεαλισμό. Η αλήθεια θέλει γενναιότητα. Οι Έλληνες το έχουν αποδείξει χίλιες φορές πως γενναιότητα έχουν. 

Και οι Κρητικοί είναι σε αυτό μπροστάρηδες. Επειδή όμως η χώρα μπροστά δεν πάει... Και επειδή ο κ.Τσίπρας και οι υπουργοί του δεν έχουν ούτε φρόνηση, ούτε διορατικότητα, ούτε προνοητικότητα... Πρέπει να πάμε άμεσα σε εκλογές. Ώστε οι Έλληνες να αποφασίσουν. Και η χώρα να αναπνεύσει. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τόσο καλύτερα για την Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι,

Η χώρα πρέπει να επιστρέψει στον ίσιο δρόμο. Αυτό είναι δικό μας καθήκον. Αλλά είναι και υποχρέωση των εταίρων μας που έχουν και αυτοί το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Έχουν ευθύνη που ανέχτηκαν την υπερφορολόγηση, αντί της περικοπής δαπανών. Έχουν ευθύνη που συναίνεσαν στο έκτρωμα Κατρούγκαλου στο Ασφαλιστικό. Έχουν ευθύνη για τα υψηλά πλεονάσματα που δεσμεύουν τη χώρα για πολλά χρόνια. Και επειδή εμείς λέμε πάντα και παντού τα ίδια, ξεκαθαρίσαμε και στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό αέρα. Ότι θα χρειαστούμε μια νέα συμφωνία με πλεονάσματα γύρω στο 2%. 

Την οποία για να πάρουμε θα πρέπει να υλοποιήσουμε ένα ευρύ πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο Κράτος και την οικονομία. Με ένα δικό μας, εθνικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Το έχουμε αυτό το σχέδιο. Και είμαστε έτοιμοι να το θέσουμε σε εφαρμογή από την πρώτη κιόλας μέρα της εκλογικής μας νίκης. Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε και να κυβερνήσουμε σωστά.

Λιθάρι της οικονομικής μας πολιτικής θα είναι η μείωση των φόρων. Για να αναπνεύσει η οικονομία – τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά. Δεσμευτήκαμε και επαναλαμβάνω: Θα μειώσουμε 30% τον ΕΝΦΙΑ μέσα σε 2 χρόνια. Θα μειωθεί ο φόρος των επιχειρήσεων από 29% σε 20%. Θα μειωθεί ο Φ.Π.Α. των αγροτικών προϊόντων.

Καταθέσαμε πρόταση για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά. Θέλουμε όσοι γονάτισαν τα χρόνια της κρίσης να μπορέσουν να σηκωθούν. Θα προχωρήσουμε σε αλλαγές που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά μπορούν να κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών και να πάνε τη χώρα μπροστά.

Σχολεία και πανεπιστήμια με μεγαλύτερη αυτονομία. Σύστημα περίθαλψης με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα. Αξιολόγηση στο Δημόσιο. Για να επιβραβεύονται οι καλύτεροι υπάλληλοι και να ωφελούνται οι πολίτες. Επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.

Και πάνω από όλα: Επενδύσεις. Ιδιωτικές επενδύσεις για να δημιουργηθούν νέες δουλειές. Το πρόγραμμά μας μπορεί να δημιουργήσει 120.000 νέες θέσεις εργασίας το χρόνο. Όχι μερικής απασχόλησης. Όχι των 300 ευρώ. Μιλάμε για πραγματικές δουλειές με πραγματικά λεφτά και με προοπτική. Αυτός είναι ο μεγάλος μας στόχος. Έτσι θα ξαναδώσουμε ελπίδα σε αυτούς που σήμερα νιώθουν πως βρίσκονται στην άκρη. Έτσι θα αλλάξει η ψυχολογία της κοινωνίας μας.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Κρήτη μπορεί κυριολεκτικά να απογειωθεί. Να γίνει ακόμα πιο ελκυστικός τόπος να ζεις, να επισκέπτεσαι, να επενδύεις.

Πρώτα ο τουρισμός. Χάρη κυρίως στις δικές σας προσπάθειες ο τουρισμός πάει καλά. Και αναμένεται και φέτος να είναι καλή η χρονιά. Μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα. Λόγω κλίματος, υποδομών, αλλά και φυσικής ποικιλομορφίας, η τουριστική σεζόν μπορεί να επεκταθεί. Η Κρήτη πρέπει να έχει τουρισμό όλο το χρόνο. Μπορούμε επίσης να επιδιώξουμε την προσέλκυση Ευρωπαίων συνταξιούχων για αγορά μόνιμης κατοικία. Το έχουν κάνει ήδη η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Κύπρος με σημαντικά οφέλη για την οικονομία τους.

Ο πρωτογενής τομέας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης έχουν ήδη χτίσει ένα πολύ ισχυρό και καλό όνομα στα προϊόντα μας. Το στοίχημα είναι να βγει το όνομα αυτό και εκτός Ελλάδος. Έχουμε προτείνει ένα σημαντικό πλέγμα δράσεων και μάλιστα συναντήθηκε εδώ στο Ηράκλειο κλιμάκιο του Κόμματος με παραγωγούς για δεσμεύτηκαν για μια Συμφωνία Αλήθειας με τον αγροτικό κόσμο. Για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για τον αγροτικό κόσμο ύψους 5,9 δις, που σήμερα μένουν στα αζήτητα.

Τυποποίηση προϊόντων που έχουν ως βάση το αίγειο γάλα. Διασφάλιση εγγυητικών κεφαλαίων χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα. Πρόσθετη κάλυψη ζημιών των αγροτών λόγω κλιματικών αλλαγών με συμμετοχή και ιδιωτικού τομέα σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ. Επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού χρήσεων γης που από αναπτυξιακό μέτρο - έτσι όπως το κάνει η Κυβέρνηση - πάει να γίνει εισπρακτικό.

Η Κρήτη έχει σήμερα προοπτική να γίνει ενεργειακός κόμβος. Να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρέπει να επιταχύνουμε την καλωδιακή σύνδεση με την Ηπειρωτική Ελλάδα και να προωθήσουμε διπλωματικά τον αγωγό East Med που θα δώσει αυξημένα πλεονεκτήματα στη χώρα μας.

Και φυσικά, από καμία συζήτηση δεν μπορούν να λείπουν τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η Κρήτη. Η κατάσταση με το Βόρειο Οδικό Άξονα του νησιού είναι πλέον ντροπιαστική. Και όταν λέω ΒΟΑΚ εννοώ από τη Σητεία μέχρι την Κίσαμο. Η Κρήτη δυστυχώς ματώνει στο δρόμο. Δεν επιτρέπεται να έχουμε στο νησί τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα στη χώρα. 

Αυτό εμείς θα το αλλάξουμε. Δεσμεύομαι ότι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης θα είναι από τα πρώτα έργα που θα υλοποιήσει η Κυβέρνησή μας. Με τη Νέα Δημοκρατία θα γίνει πραγματικότητα. Όπως επίσης θα επιταχύνουμε και το δρόμο Ηράκλειο – Μεσσαρά που με ευθύνη του κ. Σπίρτζη πήγε 2 χρόνια πίσω. Το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα δώσει νέες προοπτικές ανάπτυξης στο νησί, ενώ θα επιδιώξουμε την ανάπτυξη του αεροδρομίου της Σητείας

Παράλληλα, θα ενθαρρύνουμε και θα στηρίξουμε την κυψέλη γνώσης που διαθέτει η Κρήτη, τα εκπαιδευτικά της ιδρύματα. Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο, Τ.Ε.Ι. και Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, παίρνουν τη μία διάκριση μετά την άλλη στο εξωτερικό. Θα ενισχύσουμε το έργο τους και θα ανακόψουμε τις προσπάθειες της Κυβέρνησης σήμερα να το φρενάρει.

Φίλες και φίλοι,

Είμαστε μια χώρα προικισμένη. Μια χώρα ευλογημένη. Μια χώρα που μπορεί να μεγαλουργήσει. Είναι κάτι που ισχύει ακόμα περισσότερο για την Κρήτη. Δεν χρειάζεται πολλά για να πάρει μπροστά η ανάπτυξη. Φτάνει μια σπίθα. Λιγότερους φόρους χρειάζεται. Λιγότερο και καλύτερο Κράτος. Πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Ένα ομαλό περιβάλλον, δηλαδή. Αυτό θα φέρει η Νέα Δημοκρατία. Αυτό που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς υπονομεύει. 

Γιατί το μόνο που ξέρουν αυτοί είναι να διχάζουν και να δηλητηριάζουν. Μόνο που καμία χώρα δεν προχωρά μέσα στο βούρκο. Και κανένα μέλλον δεν χτίζεται με λάσπη. Καμία κοινωνία δεν προχωρά με διχαστικό λόγο, με λόγο του τύπου «εμείς ή αυτοί», «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Δική μας αποστολή είναι να ενώσουμε ξανά τους Έλληνες. Και θα το κάνουμε. Γιατί εμείς μπορούμε και γιατί η κοινωνία το θέλει. Γι’ αυτό και θα ήθελα σήμερα να μιλήσω σε φίλους παλιούς.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αγωνιστές της παράταξης μας, αυτούς που κράτησαν ψηλά τη σημαία μας στην Κρήτη σε δύσκολους καιρούς. Θέλω να σας ζητήσω να συνεχίσετε τον αγώνα σας. Με την ίδια θέρμη, με τον ίδιο τρόπο. Να μην παρασύρεστε από τις δημοσκοπήσεις. Και, κυρίως, να μην δείχνετε καμία αλαζονεία. Σας θέλω μετρημένους, σας θέλω σοβαρούς, σας θέλω αλληλέγγυους με την κοινωνία, σας θέλω ενωτικούς. Θυμίζω κι εδώ στο Ηράκλειο την κρητική μαντινάδα που αποτελεί για εμένα οδηγό ζωής: «Καλοχαιρέτα τσι πεζούς όταν καβαλικέψεις για να σε χαιρετούν και αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις».

Σήμερα, όμως, θα ήθελα να μιλήσω και σε φίλους καινούργιους. Θα ήθελα να μιλήσω σε κάθε Έλληνα πολίτη και να του πω: Δεν με νοιάζει από πού έρχεσαι. Δεν με νοιάζει τι ψήφιζες. Με νοιάζει πού θέλεις να πας. Αν θέλεις να βγει η Ελλάδα από την κρίση, έλα μαζί μας. Αν θέλεις την Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης, έλα μαζί μας. 

Αν θέλεις λιγότερους φόρους και κράτος που να λειτουργεί, έλα μαζί μας. Σε θέλω δίπλα μου. Δεν θα πω ότι είμαστε Κόμμα αλάθητο. Δεν είμαστε. Δεν θα πω ότι τα κάναμε όλα τέλεια. Δεν τα κάναμε. Δεν φοβάμαι ούτε την αλήθεια ούτε την αυτοκριτική. Αλλά δεν φοβάμαι και να πω ότι προσπαθούμε κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι. Ότι αλλάζουμε. Ότι ανοιγόμαστε σε νέους ανθρώπους. Ότι αναζητούμε νέες ιδέες.

Και θέλω να μιλήσω, εδώ στο Ηράκλειο, στους δημοκρατικούς ψηφοφόρους. Στους μετριοπαθείς, στους κεντρώους, αλλά και στους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Στις προηγούμενες εκλογές - το ξέρω - αποφασίσατε να τιμήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο σας. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τίμησε ούτε την Κρήτη ούτε εσάς. Ούτε, βέβαια, τη χώρα. Τη χώρα τη χαντάκωσε. 

Δεν έχετε τίποτα να περιμένετε από τον κ. Τσίπρα. Το ξέρετε. Μόνο νέα ψέματα και περισσότερη κοροϊδία. Εγώ σας δίνω το λόγο μου: Δεν θα σας εξαπατήσω και δεν θα σας απογοητεύσω. Ελάτε μαζί μου. Σας ζητώ να με εμπιστευθείτε. Ελάτε «να ελευθερώσουμε το μέλλον». Για μας και, κυρίως, για όλα τα παιδιά των Ελλήνων. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και θέλω να το κερδίσουμε μαζί.

Φίλες και φίλοι,

Ζούμε «του κύκλου τα γυρίσματα». Αρκετά κατεβήκαμε. Είναι η ώρα να πάρουμε τα πάνω μας. Ως χώρα και ως λαός. Με προπομπό την Κρήτη. Την Κρήτη της Ελευθερίας και των αγώνων. Την Κρήτη της λεβεντιάς και της περηφάνειας. Η Ελλάδα μπορεί. Μπορεί με ηγεσία και με αλήθεια. Πάμε μαζί. Πάμε δυνατά. Να είστε καλά."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.