Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση στο Επιμελητήριο Πιερίας

Του Φάνη Γρηγοριάδη (ΑΜΠΕ)
«Δεν δικαιολογούνται» καθυστερήσεις «δέκα και έντεκα ετών» για να φτάσουν από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή σοβαρές υποθέσεις, με ενδεχόμενη ανάμιξη πολιτικών προσώπων, καθυστερήσεις που οδηγούν σε παραγραφές «για πολλά ζητήματα που ενδεχομένως χρήζουν διερεύνησης», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη τύπου στο Επιμελητήριο Πιερίας, στην Κατερίνη.

Ο κ. Βούτσης έκανε την επισήμανση με αφορμή την πρόταση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μετά το 2002.

«Είναι προφανές ότι κάποιες από τις πράξεις αυτές θεωρούνται παραγεγραμμένες στη βάση και του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος -που γνωρίζετε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις λένε ότι στην αναθεώρηση που θα γίνει, του Συντάγματος, θα πρέπει να αλλάξει- πλην όμως θα ήθελα να εκφράσω την απορία μας, τουλάχιστον, γιατί υπάρχει καθυστέρηση από την πλευρά λειτουργών της Δικαιοσύνης για να φτάσουν κάποιες πολύ σοβαρές υποθέσεις στη Βουλή» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:

«Για μερικές από αυτές, πάρα πολύ σημαντικές, όπως είναι αυτή η παρούσα, που αφορά και μεγάλα χρηματικά ποσά και πολιτικά στελέχη, όπως ήταν ο κ. Παπαντωνίου, καθυστέρηση δέκα και έντεκα ετών, που οδηγεί σε παραγραφές για πολλά ζητήματα που ενδεχομένως θα έπρεπε να διερευνηθούν, δεν δικαιολογείται. Και δεν είναι ευθύνη της Βουλής, πρόβλημα της Βουλής, ότι δεν αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε για να σταλούν πίσω στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω, εάν υπάρχουν περαιτέρω, διότι καταλαβαίνουμε όλοι πως είναι θέματα διερεύνησης αυτά».

«Τέτοιες καθυστερήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται. Και το λέω ευθέως και δημοσίως. Θα πρέπει να αποφεύγονται διότι δημιουργούν πρόβλημα και δημιουργούν πρόβλημα και της κοινωνίας με τη Βουλή και με το πολιτικό σύστημα» είπε ο κ. Βούτσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, εκφράζοντας την ελπίδα να κλείσει έγκαιρα για να δοθεί η δυνατότητα να αναδειχθούν και οι θετικές προοπτικές στην επόμενη φάση της ελληνικής οικονομίας.

«Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία της συζήτησης σε σχέση με την αξιολόγηση, σωστά δεν πηγαίνει φέτα-φέτα» είπε ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ότι έχει γίνει αντιληπτό ποια θέματα έχουν τεθεί στο τραπέζι και σε ποια υπάρχουν συγκλίσεις και αποκλίσεις και πρόσθεσε πως «είναι σαφές ότι μια συνολική συμφωνία δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και τα δύο κεντρικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον», δηλαδή «το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» καθώς και «κρίσιμο θέμα των πλεονασμάτων», για το οποίο σημείωσε ότι υπάρχει και μεγάλη διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων.

«Άρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αφορούν στο ζήτημα του χρέους και της απομείωσής του θα πρέπει να είναι μέρος αυτής της συμφωνίας, υπάρχουν δεσμεύσεις γι’ αυτό και γίνονται σοβαρές προσπάθειες» συνέχισε ο κ. Βούτσης, ενώ για το θέμα των πλεονασμάτων τόνισε ότι «δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να βάζει ο καθένας το μάξιμουμ των δικών του εκτιμήσεων», ενώ «ήδη υπάρχει απόφαση από το τελευταίο Eurogroup», η οποία, όπως είπε, αποτελεί και τη βάση των διαπραγματεύσεων, για ένα «ισορροπημένο συμψηφιστικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

«Αποτελεί απόλυτη υποκρισία και κυνισμό, όσων ευρωπαϊκών ηγεσιών η ρητορική αναφέρεται σε καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων, ως βασική αιτία για τη μη δυνατότητα της χώρας μας για αποχρέωση. Είναι κυριολεκτικά αντιστροφή της πραγματικότητας» είπε ο κ. Βούτσης, υπογραμμίζοντας ότι κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που ζητούνται, αντί να βοηθούν στην ανταγωνιστικότητα και τη βελτίωση της οικονομίας, «μυρίζουν αίμα», ενώ άλλες χρήσιμες ήδη υιοθετήθηκαν από την ελληνική πλευρά και πρόσθεσε:

«Άρα, λοιπόν, σε καμιά περίπτωση δεν οφείλεται σε κωλυσιεργία, πόσο μάλλον σε αβελτηρία της ελληνικής πλευράς, και αναφέρομαι και σε προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτή η αδυναμία αποχρέωσης της χώρας. Οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε λάθος συνταγές και φάρμακα όπως έχουν αναγνωρίσει σε δύο εκθέσεις του ΔΝΤ και ο κ. Μπλανσάρ και ο κ. Τόμσεν, και κυρίως ότι δεν υπήρξε εισαγωγή σε πρόγραμμα με προηγούμενο κούρεμα μεγάλου μέρους το ελληνικού χρέους».

Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, στη Ρώμη, στη σύνοδο των προέδρων κοινοβουλίων όλης της Ε.Ε. για τα εξήντα χρόνια από την ίδρυσή της και πριν από τη σύνοδο των ηγετών των χωρών της Ε.Ε., θα γίνουν σημαντικές συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι και «το μέλλον των διαπραγματεύσεων και της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που εξελίσσεται, εξαρτάται πάρα πολύ από το μεγάλο κάδρο που διαμορφώνεται από αυτές τις συζητήσεις για το μέλλον της Ε.Ε., μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον άκρως αντιφατικό και μεταβατικό».

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο μέσος όρος των αντιδράσεων της Ε.Ε., «ο μέσος των ηγετικών της προταγμάτων και δυνατοτήτων είναι πολύ πιο χαμηλά, πολύ πιο κάτω από τις απαιτήσεις των καιρών» σε διάφορα ζητήματα, όπως στην οικονομία, στις πολεμικές εμπλοκές της ευρύτερης περιοχής, ή ακόμη και στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό.

«Είναι προφανές, ότι καμία Ευρωπαϊκή Ένωση πολλών ταχυτήτων δεν μπορεί να οδηγηθεί σε διέξοδο και σε επίλυση ζητημάτων που αφορούν σε πολιτικές, σε στρατηγικές, σε επιλογές και στην ίδια τη θεσμική οργάνωση της Ε.Ε.» τόνισε ο κ. Βούτσης, σημειώνοντας ότι αν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν σαφής, ότι θα μπορούσε κατ’ οικονομία να αναζητηθεί, στο πλαίσιο μιας ευέλικτης διαμόρφωσης των πραγμάτων, συνέχιση της πορείας της Ε.Ε., εντούτοις για την ύπαρξή της απαιτούνται μεγάλες αλλαγές στον πυρήνα της.

«Πλην όμως και πάλι, η επίλυση του προβλήματος της οντότητας της Ε.Ε. δεν μπορεί παρά να αφορά σε μεγάλες αλλαγές, σε μετασχηματισμούς στον πυρήνα της, δηλαδή στο Σύμφωνο Σταθερότητας, στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στον ρόλο των εκλεγμένων οργάνων της και την ενίσχυση αυτών των οργάνων, στην ενίσχυση του προϋπολογισμού τους, στην υποβάθμιση μη θεσμοποιημένων οργάνων και της δυνατότητας που έχουν, όπως είναι αυτό του Eurogroup, και κυρίως στην αναζήτηση μιας νέας αρχιτεκτονικής και για την ΟΝΕ και για τις άλλες πράξεις που διαμορφώνουν αυτό το κατ' αρχήν οικονομικό κοινό οικοδόμημα που θα αποτρέπει τη συνεχή, επί δεκαετίες, λειτουργία του κοινού νομίσματος υπέρ των πλεονασμάτων των χωρών του κέντρου και ιδιαίτερα της Γερμανίας και σε βάρος των ελλειμμάτων των χωρών του νότου και άλλων χωρών».

Ο κ. Βούτσης επισήμανε επίσης ότι μελετάται και το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει γενική «φορολογική εναρμόνιση» στο σύνολο του εισοδήματος των βουλευτών, εισόδημα και επιδόματα, με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε με την εισφορά αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.