Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Μηνύματα από τα παιδιά του πολέμου και της προσφυγιάς…

Το ταξίδι πέντε φίλων για να ανακαλύψουν τη χώρα του «κρυμμένου θησαυρού» ξεκινά από μεθαύριο, Πέμπτη 30 Μαρτίου, να ξετυλίγεται στο Μουσείο Προσφύγων, στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, μέσα από 70 χειροποίητα έργα τέχνης, ζωγραφιές, επιτραπέζια παιχνίδια, installations και διαφόρων ειδών κατασκευές που δημιούργησαν περισσότερα από 140 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες στη Βόρεια Ελλάδα.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερη «παιδική» έκθεση έργων τέχνης που διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Save the Children, υπό την αιγίδα του δήμου Νεάπολης- Συκεών. Τα έργα δημιουργήθηκαν σε περίοδο οκτώ μηνών, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της οργάνωσης στους «Φιλικούς Χώρους Για το Παιδί», σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα.

Η φιλοξενία της παιδικής αυτής έκθεσης εντάσσεται στο πλαίσιο του πυκνού πλέγματος δράσεων του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τους πρόσφυγες, που περιλαμβάνει τη φιλοξενία τους σε ειδικά διαμερίσματα, την εκπαίδευσή τους σε σχολεία του δήμου αλλά και τη δημιουργική απασχόλησή τους. 

Με την πρωτοβουλία αυτή, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών προσφέρει τη δυνατότητα και την ευκαιρία στα μεγάλα θύματα του πολέμου, όπως είναι τα προσφυγόπουλα, να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους ελεύθερα, να επικοινωνήσουν με την κοινωνία και να στείλουν τα δικά τους μηνύματα.

«Στο δήμο μας αγκαλιάζουμε τα παιδιά των προσφύγων σαν να είναι δικά μας παιδιά. Είναι δικά μας παιδιά», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και δηλώνει «ευτυχής και περήφανος για το δήμο μας που στέκεται απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με ευαισθησία και ανθρωπιά, με έργα και πράξεις για τα ανήλικα αυτά θύματα που πέρα από τα βασικά αγαθά της στέγασης και του φαγητού, πρέπει να νιώσουν ξανά παιδιά, όσο γίνεται πιο ξέγνοιαστα και δημιουργικά και να εκφραστούν όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα». «Είμαστε πάντα πρόθυμοι να υποστηρίξουμε κάθε όνειρό τους στον μεγάλο αγώνα της ζωής τους», προσθέτει.

Στον ιδιαίτερο συμβολισμό του χώρου αναφέρεται η πρόεδρος της Δ.Ε. Συκεών, και υπεύθυνη της Πολιτιστικής Γειτονιάς, Ειρήνη Καγιαμπίνη. «Ο ιδιαίτερος αυτός χώρος, στον οποίο τέμνονται και ζωντανεύουν η ιστορία και οι μνήμες των ανθρώπων, είναι ο πιο κατάλληλος για τη φιλοξενία των δράσεων και των δημιουργικών εκφράσεων των προσφύγων, πολύ δε περισσότερο των αθώων παιδιών. Τους υποδεχόμαστε με αγάπη και με μια ζεστή αγκαλιά», δηλώνει.

Η έκθεση
Τα εγκαίνια της έκθεσης, με τίτλο «Η χώρα του κρυμμένου θησαυρού», θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο, Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017, στις 5.30 μ.μ., στο Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά Νεάπολης-Συκεών (οδός Έβρου, Συκιές), ενώ το κοινό θα μπορεί να απολαύσει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των μικρών μας φίλων έως και τις 5 Απριλίου 2017, από τις 10.30 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ. και από τις 5.30 μ.μ. έως και τις 8.30 μ.μ..

Παράλληλα, παιδιά της κοινότητας, όπως επίσης και παιδιά από τα κέντρα φιλοξενίας, που θα επισκεφτούν την έκθεση, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε ένα ειδικό εργαστήριο και να δημιουργήσουν έργα σχετικά με το θέμα της έκθεσης. Στην έκθεση περιλαμβάνεται επίσης μία συλλογή από 30 έργα του 24χρονου Αμπντουλραχμάν, πρόσφυγα από τη Συρία, που έχει βοηθήσει με τις καλλιτεχνικές του δεξιότητες πολλές από τις δράσεις της Save the Children.

Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν βίντεο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την προετοιμασία των έργων αλλά και από άλλες δραστηριότητες της οργάνωσης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τα προγράμματα της Save the Children στη Βόρεια Ελλάδα χρηματοδοτούνται από το τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) και από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

INFO:
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Τηλ.: 2310.639615
Διάρκεια Έκθεσης: 30 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2017
Ώρες λειτουργίας: 10.30 π.μ. έως 1.30 μ.μ. & 5.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.