Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Κιλκίς: Διήμερο αφιέρωμα μνήμης στο Γρηγόρη Αυξεντίου

Η παρουσία του Γρηγόρη Αυξεντίου ήταν επιβλητική σε όλη την ατμόσφαιρα ως ζωντανή μνήμη, ως υπόδειγμα ανδρείας και γενναιότητας, ως σύμβολο αγώνα και αντίστασης στη Βρετανική κατοχή για την υπεράσπιση των πάτριων εδαφών της Κύπρου, κατά τη διάρκεια των διήμερων τιμητικών εκδηλώσεων, που διοργάνωσε για τον Κύπριο αγωνιστή ο Δήμος Κιλκίς σε συνεργασία με τον αδελφοποιημένο Δήμο Λύσης Κύπρου και το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α 1955 – 1959.

Η πόλη του Κιλκίς και ο Ακρίτας κράτησαν στον κόρφο τους, μια σταγόνα από το ηρωικό μύρο που ανέδιδε η μορφή του, με τον τρόπο που τη σκιαγράφησαν όσοι μίλησαν γι' αυτόν. Ο Αυγουστής Ευσταθίου, συμπολεμιστής του Γρηγόρη Αυξεντίου, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο κοινό που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τη συγκλονιστική του μαρτυρία στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, το περασμένο Σάββατο. 

 ''Ήμουν ο τελευταίος που είδα το Γρηγόρη. Οι Άγγλοι περιέλουσαν με βενζίνη τη σπηλιά του Μαχαιρά, τον έβλεπα να καίγεται σαν λαμπάδα. Με έδιωξε γιατί είχε αποφασίσει να θυσιαστεί για τον αγώνα. Κατάφερα να γλιτώσω με εγκαύματα στο πρόσωπο, τα μαλλιά μου είχαν αρπάξει φωτιά. Με βρήκαν οι Άγγλοι πεσμένο λίγα μέτρα πιο κάτω απ' τη σπηλιά και με ψαχούλευαν για να βεβαιωθούν ότι δεν είμαι ο Αυξεντίου''. 

Ο ξάδελφος του Γρηγόρη και μέλος του Σ.Ι.Μ.Α.Ε. Κυριάκος Γρηγοράς ερμήνευσε με λεβεντιά τραγούδια του αγώνα της ΕΟΚΑ ενώ εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στη Δημοτική Αρχή Κιλκίς για το διήμερο αφιέρωμα μνήμης.

''Εξήντα χρόνια μετά το ολοκαύτωμα, εξήντα χρόνια μετά το μαρτυρικό θάνατο του Γρηγόρη Αυξεντίου στη σκοτεινή σπηλιά του Μαχαιρά, επιμένουμε να θυμόμαστε. Επιμένουμε να ανάβουμε το καντήλι της μνήμης του Γρηγόρη, με επετειακές εκδηλώσεις όπως η σημερινή. 

Επιμένουμε να κρατούμε άσβεστη τη φλόγα της ηρωικής του μορφής, έχοντας διαμορφώσει το Ιστορικό Μουσείο – Φυλάκιο που φέρει το όνομά του στον Ακρίτα, όπου υπηρέτησε την Πατρίδα ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός . Μ΄ αυτό τον τρόπο τιμούμε την αξιοσύνη του, και αφήνουμε παρακαταθήκη για τους νέους μας και τις επόμενες γενιές'' υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης.

Την ευγνωμοσύνη του προς το Δήμο Κιλκίς εξέφρασε και ο νέος Δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Καουρής για το μέγεθος της αποδιδόμενης τιμής ενώ φανερά συγκινημένος τόνισε ότι ο Δήμος Λύσης θα υποστηρίξει ακόμη πιο ενεργά το Μουσείο ''Γρηγόρης Αυξεντίου'' στον Ακρίτα ώστε να λειτουργήσει ως φάρος ιστορικής συλλογικής μνήμης.

Η τελετή στο Συνεδριακό Κέντρο ολοκληρώθηκε με τα χρώματα της Ελλάδας, χορούς νησιώτικους, χορούς της Στερεάς Ελλάδας και της Κρήτης από τα συγκροτήματα του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς και του Συλλόγου Κρητών ν. Κιλκίς ''Το Αρκάδι'' και τις τιμητικές πλακέτες που απονεμήθηκαν στους φιλοξενουμένους, στο Δήμαρχο Λύσης, στους κ.κ. Ευσταθίου, Γρηγορά και στο δημοτικό σύμβουλο Λύσης Κυριάκο Κούη.

Στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου εκτέθηκε έντυπο υλικό από εφημερίδες της εποχής 1952-58 για το Κυπριακό και τον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Την επόμενη ημέρα στον Ακρίτα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου ενώ μετά την κατάθεση στεφανιών στο ηρώο του Γρηγόρη Αυξεντίου επακολούθησε επίσκεψη των παρεστώτων Δημοτικών Αρχών Κιλκίς, Λύσης, εκπροσώπων Κυπριακών σωματείων και πολιτών στο Ιστορικό Μουσείο – Φυλάκιο που φέρει τιμητικά το όνομά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.