Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Θεσσαλονίκη: Το Italian/Greek Folk μουσικό σχήμα Grikanta στη Ζωντανή Μαύρη Τρύπα

Η kazandb παρουσιάζει τους τους GRIKANTA το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 στη Ζωντανή Μαύρη Τρύπα στα Λαδάδικα.
Οι Grikanta είναι ένα Italian/Greek Folk μουσικό σχήμα, το οποίο ερμηνεύει νοτιο-Ιταλικά παραδοσιακά τραγούδια με γλωσσικές επιρροές αρχαιο-ελληνικής διαλέκτου. Συγκροτήθηκε στις αρχές του 2015 στη Θεσσαλονίκη από τον Pierpaolo Sicuro, γνωστός μουσικός για τη συνεισφορά του στην παραδοσιακή μουσική του Salento (Κάτω Ιταλία). 

Αποτελείται από έξι άτομα τα οποία προέρχονται από διαφορετικές μουσικές κουλτούρες. Το όνομα ''Grikanta'' προέρχεται από τη λέξη ''griko'' (ή ''grecanico'', που είναι η ελληνική διάλεκτος της Ιταλίας) και ''canta'' (τραγουδάω). 

Η μουσική των Grikanta, έχει την μελωδικότητα της ελληνικής διαλέκτου και την δύναμη του ρυθμού της Pizzica, η οποία είναι είδος μουσικής που χρησιμοποιήθηκε σαν θεραπευτικό μέσο για το τσίμπημα της αράχνης στη νότια Ιταλία.

Pierpaolo Sicuro (Flute, Voice, Tamburello)
Maria Karamouza (Voice, Tamburello)
Stella Michou (Dance, Tamburello)
Dimitris Valiwtis (Percussions, Voice)
Nikos Fytanidis (accordion)
Theodoros Tzikas (guitar)

Η αγάπη του κόσμου για τη μουσική της Κάτω Ιταλίας φαίνεται κι από τον τρόπο που περιγράφουν τη μουσική.

"Όταν ακούς μουσική της Κάτω Ιταλίας είναι αρκετά δύσκολο να καθίσεις στην καρέκλα. 
Τα πόδια ηλεκτρίζονται, τα χέρια ( άθελά τους σχεδόν ) χτυπούν παλαμάκια, ενώ ο διονυσιακός ρυθμός της ταραντέλλας σε στέλνει νοητά στο κέντρο μιας πλατείας, ανάμεσα σε ένα πλήθος που ξεφαντώνει. 

Ακόμα κι αν δεν έχεις πάει ποτέ σ'εκείνα τα μέρη της Grecia Salentina στην Κάτω Ιταλία, όπου η φύση μοιάζει με τη δική μας και τα χωριά είναι επιρρεπή στις γιορτές ...

Ο διονυσιακός ρυθμός των σωμάτων που χορεύουν, ο ήχος των οργάνων (κυρίως ταμπορέλο και οργκανέτο), ακόμη και ο ήχος της διαλέκτου τους είναι απόλυτα οικεία, κάτι σαν γιορτή σε διπλανό σπίτι, που ξέρεις ότι με λίγη προσπάθεια μπορείς να ενσωματωθείς κι εσύ ".

Πολύ γνωστά τραγούδια της Κάτω Ιταλίας μιλούν για τη μετανάστευση και την λύπη της γυναίκας που αποχωρίζεται το ταίρι της. Τραγούδια που έκαναν αίσθηση με τους γκρικάνικους ή ιταλικούς στίχους. Μιας γλώσσας δηλαδή με δωρικές, ομηρικές και βυζαντινές επιρροές εμπλουτισμένη με ιταλικά.

LINK
https://www.youtube.com/watch?v=D_CwD8_vX60
https://www.youtube.com/watch?v=vdj5gG0IeJk
https://www.youtube.com/watch?v=2_ey6OH6tqA
https://www.youtube.com/watch?v=OUyu1tg5cGw

INFO
Ζωντανή Μαύρη Τρύπα
Βαίου 5, Πλατεία Μοριχόβου, Λαδάδικα
Προσέλευση: 21:30
Τηλ κρατήσεων: 2310510081
Εισιτήριο θεάματος: 6€


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.