Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Κιλκίς: Παρουσίαση του βιβλίου «Το πράσινο χωριό» του Πέτρου Ζήκου στην Βιβλιοθήκη

Η παρουσίαση του βιβλίου «Το πράσινο χωριό» του συγγραφέα Πέτρου Ζήκου θα γίνει στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς, την Τετάρτη 03/05/2017 στις 19:00μμ.
Θα προλογίσει και θα συντονίσει την εκδήλωση κ. Βασίλης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Ομίλου για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Κιλκίς.
Το Βιβλίο και τον συγγραφέα θα παρουσιάσει ο κ. Μιχάλης Βιδιαδάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης.


Ποιήματα από το βιβλίο θα διαβάσει η κα. Χαρούλα Καραμπίδου, αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης.

Ιδιαίτερη τιμή και χαρά αποτελεί η παρουσία του συγγραφέα που θα μιλήσει για το βιβλίο του και θα δεχτεί ερωτήσεις από το κοινό.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Όταν ένας μύθος από το βάθος του χρόνου φτάνει ως τις μέρες μας, τότε αυτός μεταλλάσσεται σε ιστορία. Αντίθετα, όταν μια ιστορία χάνεται στο βάθος του χρόνου, τότε αυτή γίνεται μύθος.


Ο μύθος των τελευταίων ανθρώπων που μιλούσαν με τα άγρια και τα ήμερα των βουνών και των κάμπων, ακολούθησε μια ομάδα ξεριζωμένων από τη χαμένη τους πατρίδα. Έφτασε μαζί τους το 1922 στη γη της Μακεδονίας, και ρίζωσε μαζί τους στη νέα τους πατρίδα.

Δίπλα στο δάσος με τις χιλιόχρονες βελανιδιές, οι ξεριζωμένοι θεμελίωσαν το χωριό τους και το ονόμασαν Πράσινο Χωριό, για να τιμήσουν το δάσος και τα άγρια που τους φιλοξένησαν. Σε τούτο το χωριό, μοιράστηκαν την ιστορία της νέας τους πατρίδας και έζησε ο καθένας τους το κομμάτι που του αναλογούσε.
Ένα μικρό κορίτσι, η Μαρία, γεννιέται το '60 στο Πράσινο Χωριό. 

Έχει δυο σπάνια χαρίσματα. Το ένα το πήρε από τη γιαγιά της μαζί με το όνομα. Μπορούσε να επικοινωνεί με τα ζωντανά του τόπου, ήμερα και άγρια. Το άλλο χάρισμα τής το έδωσε η φύση. Έβλεπε τα χρώματα γύρω της, σαν να είχε τα μάτια μέλισσας.

Ήταν βράδυ Πέμπτης όταν στάθηκαν απέναντι οι ήρωες και οι προδότες για να γράψουν μια ακόμα σελίδα ιστορίας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Πέτρος Ζήκος γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα, γενέτειρα πόλη του πατρός του, και έζησε όλα του τα χρόνια σ' αυτήν την πόλη που αναπτυσσόταν άναρχα και αυτοκαταστροφικά. Το άλλο μισό, η εκ μητρός καταγωγή, από ακριτικό χωριό του νομού Κιλκίς.

Ο ίδιος, μια φορά το χρόνο σαν επισκέπτης, βιώνει τις διαφορετικές εμπειρίες από τη ζωή της επαρχίας, οι οποίες καταγράφονται ανεξίτηλα στη μνήμη του. Αργότερα, οι σπουδές στην αρχιτεκτονική, ίσως να είναι το εργαλείο που τον βοηθά να έχει μια πιο διεισδυτική ματιά στο περιβάλλον γύρω του.

Συνάμα, οι διαφορετικές εμπειρίες από τη ζωή της πόλης και του χωριού καθώς σωρεύονται σε βάθος χρόνου θα αποτελέσουν το σημείο αναφοράς για την πρώτη του ιστορία που έγινε βιβλίο με τον τίτλο "Το Πράσινο Χωριό".

Τηλέφωνο Βιβλιοθήκης: 2341076338
Εmail: vivlkilk@sch.gr, Ιστοσελίδα: vivl-kilkis.kil.sch.gr
Facebook: www.facebook.com/LibraryKilkis 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.