Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Συναυλίες του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κιλκίς «ΠΕΤΡΟΣ Ο ΓΛΥΚΥΣ», στο Κιλκίς και Πολύκαστρο

Του Ευαγγέλου Μαυρογονάτου
Στις 4 και 6 Απριλίου 2017, πραγματοποιήθηκαν οι δύο παραγραμματισθείσες συναυλίες του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κιλκίς «ΠΕΤΡΟΣ Ο ΓΛΥΚΥΣ» αποτελούμενη από τριάντα Ιεροψάλτας του Κιλκίς – Πολυκάστρου με ύμνους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδος. 

Οι ύμνοι στην εκκλησία μας είναι αναπόσπαστο μέρος της χριστιανικής λατρείας. Είναι το τραγούδι της πίστης μας, όπως μας λέει ο απ. Παύλος: «Να τραγουδάτε στις συνάξεις σας ψαλμούς και ύμνους και πνευματικές ωδές, να ψάλλετε με την καρδιά σας στον Κύριο» (Εφεσ. 5, 19' Κολ. 3, 16).

Είναι οι κοινές προσευχές, το εντρύφημα των πιστών. Με λίγες λέξεις δοξολογούν και εκφράζουν αλήθειες για την Αγία Τριάδα, το Χριστό, τη Θεοτόκο, τους αγίους. Από αυτούς π.χ. μαθαίνουμε πως ο Θεός είναι ένας, αλλά τρίφωτος = με τρία Πρόσωπα « ( …) Τα Τριλαμπρές της μιας θεότητητος ευσεβώς υμνήσωμεν βοώντες (… ) ξέρουμε πως ο Χριστός είναι Θεάνθρωπος με ένα Πρόσωπο» και «(…) Διπλούς την φύσιν, αλλ΄ ου την υπόστασιν = Πρόσωπο (…)». Αρκεί να θυμηθούμε τα τροπάρια της Μ. Εβδομάδας και της νεκρώσιμης ακολουθίας, για να καταλάβουμε τι νιώθουν οι πιστοί στο άκουσμα τους. Ακόμη, οι ύμνοι μορφώνουν και διδάσκουν. 

Η γλώσσα τους μας φαίνεται δύσκολη, όμως μιλούν στην καρδιά. γι' αυτό και οι απλοί αλλά πιστοί άνθρωποι, καταλαβαίνουν το νόημά τους. Αν προσέξουμε, όταν ακούγονται στην εκκλησία, οι χριστιανοί σιγοψέλνουν και, εκεί που χρειάζεται, σταυροκοπιούνται.

Η πρώτη λοιπόν συναυλία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό ΠΕΝΤΕΚΑΙΔΕΚΑ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΩΝ, Κιλκίς, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Πολυανής – Κιλκισίου και Αγίου Αθανασίου κ.κ. Εμμανουήλ, ο οποίος μετά το πέρας συνεχάρη τον χοράρχη και τα μέλη της χορωδίας και ομίλησε για το νόημα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και Μεγάλης Εβδομάδος.

Η δεύτερη συναυλία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ, Πολυκάστρου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Γουμενίσσης- Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ.κ. Δημητρίου. 

Στην εκδήλωση του Πολυκάστρου σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε κατά την έναρξη ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μετά το πέρας της, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Συλλόγου και τα μέλη της χορωδίας για την συναυλία και μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε εκτενώς για το τίμιο ξύλο. 

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι στην μικρά δεξίωση που δόθηκε στους Ιεροψάλτες του Συλλόγου στο πνευματικό Κέντρο της Ενορίας, έδειξε θαυμαστά προσωπικά βίντεο με αγιασμούς του τίμιου ξύλου και κομμάτι ήλου από την Σταύρωση του Χριστού. Μάλιστα δύο περιπτώσεις ίασης από τον αγιασμό αυτόν. Οι περισσότεροι έμειναν έκπληκτοι.

Χαιρετισμό και στις δύο συναυλίες απεύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Κυριακίδης, ομιλητής δε ήταν ο κ. Ηλίας Θεοχαράκης και χοράρχης ο κ. Σάββας Ηλιάδης , πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κιλκίς.

Παρών στην εκδήλωση αυτή του Κιλκίς, ήταν και ο ιδρυτής του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Γαϊτανίδης, ο οποίος στο τέλος της εκδήλωσης και μετά τον χαιρετισμό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Εμμανουήλ, φανερά συγκινημένος απεύθυνε και αυτός ένα σύντομο χαιρετισμό. Να του θυμίσουμε ό,τι και από την θέση ακόμη αυτή, δεν παύει να είναι ο Δάσκαλος μας.

Και στις δύο δοθείσες συναυλίες, όλοι όσοι παραβρέθηκαν σε αυτές, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν από την χορωδία, μέρος από τους κατανυκτικούς ύμνους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδος, προετοιμάζοντάς τους έτσι για την Μεγάλη Εβδομάδα, αυτή των Παθών Του Κυρίου μας και να γευτούν την Λαμπροφόρο Ανάστασή Του.

Η απόδοση των ύμνων, από την χορωδία ήταν αρίστη, και απέσπασε τον ενθουσιασμό και τα θερμά συγχαρητήρια από όσους παραβρέθηκαν και στις δύο συναυλίες.

Με την ευκαιρία αυτών των δύο εκδηλώσεων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Κυριακίδης και τα μέλη του Δ.Σ., εύχονται ολοψύχως σε όλες και όλους σας, μια κατανυκτική εντός των Ιερών Ναών Μεγάλη Εβδομάδα, προκειμένου να ακροαστούμε και να ευφρανθούμε με τους υπέροχους ύμνους, από το εκούσιον Πάθος Του Κυρίου μας, να συμμετάσχουμε στη Θεία Λειτουργία, που τελείται αμέσως μετά το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, για να νοιώσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση Του, και να γευτούμε μεταλαμβάνοντας το «Σώμα και το Αίμα Του».

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.