Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Εξόρυξη χρυσού στα Σκόπια: Ανυπολόγιστες συνέπειες για την ποιότητα του νερού του δήμου Παιονίας

Ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη ώστε να ενημερωθούν για την πιθανότητα επικείμενης εξόρυξης χρυσού στη μεθοριακή περιοχή του Δήμου Γευγελής των Σκοπίων.
Η επιστολή
"Η γειτονική χώρα ετοιμάζεται να αναθέσει την εξόρυξη χρυσού σε καναδική εταιρία στην περιοχή της Γευγελής. Μάλιστα, έχει αποφασισθεί και η διενέργεια δημοψηφίσματος ώστε να διαγνωσθεί και η βούληση του λαού της περιοχής.

Όμως, η χώρα μας και οι δήμοι της μεθορίου όπως είναι ο Δήμος Παιονίας, δεν έχουν καμία ενημέρωση επί του ζητήματος αυτού καίτοι είναι υψίστης σημασίας καθώς άπτεται της ποιότητας ζωής των πολιτών. 

Ο ποταμός Αξιός, ο οποίος διασχίζει και την FYROM πριν διέλθει από το Δήμο μας και τους άλλους όμορους δήμους της Μακεδονίας και εκβάλει στο Θερμαϊκό, είναι κύρια πηγή υδροδότησης της περιοχής μας καθώς υφίστανται πάρα πολλές παραποτάμιες γεωτρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν τις ανάγκες του πληθυσμού μας.

Μία τέτοιου μεγέθους εγκατάσταση εκσκαφής και επεξεργασίας μεταλλεύματος μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την ποιότητα του ύδατος του ποταμού Αξιού και φυσικά τη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος αλλά και τον υδροβιότοπο του Δέλτα Αξιού ο οποίος μάλιστα προστατεύεται και από διεθνείς συνθήκες και θα τεθεί εν κινδύνω λόγω των φερτών υλικών από την εξόρυξη.

Ο Δήμος Παιονίας έχει ήδη επενδύσει στη διασυνοριακή συνεργασία με το Δήμο Γευγελής για το νερό, υλοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα Aqua –M (interreg) προμηθευόμενος υπερσύγχρονο εξοπλισμό για το χημικό εργαστήριο της ΔΕΥΑ Παιονίας με μηχανήματα υψηλής αναλυτικής ικανότητας για να κάνει καθημερινά τις απαραίτητες χημικές αναλύσεις διασφαλίζοντας ότι το σύνολο των επεξεργασμένων λυμάτων που καταλήγει στον Αξιό ποταμό πληροί τη σχετική νομοθεσία και δεν επιβαρύνει την ποιότητα του νερού του ποταμού Αξιού και των παραποτάμων. 

Η εξόρυξη χρυσού στη διασυνοριακή περιοχή είναι ζήτημα και εξωτερικής πολιτικής το οποίο θα πρέπει άμεσα να τύχει της δέουσας επιμέλειας από τις αρμόδιες αρχές και να διασφαλισθεί η προστασία του περιβάλλοντος προτού ξεκινήσει κάθε ενέργεια."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.