Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Χατζησάββας: «Υπό διωγμό στο γειτονικό κρατίδιο-μόρφωμα των Σκοπίων οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος»

Ερώτηση Χ. Χατζησάββα με θέμα «Υπό διωγμό στο γειτονικό κρατίδιο-μόρφωμα των Σκοπίων οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος» 
Μετά από δημοσιογραφική έρευνα την οποία διεξήγαγε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης στο γειτονικό κρατίδιο-μόρφωμα των Σκοπίων, δημοσιοποιήθηκε στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και γνωστοποιήθηκε και στο αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών, η κατάσταση την οποία βιώνουν αναφορικά με τα θρησκευτικά τους δικαιώματα και ελευθερίες, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί οι οποίοι έχουν αυτοβούλως τεθεί υπό την σκέπη της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδος.
Πρόκειται για περίπου 2.000 Ορθόδοξους Χριστιανούς οι οποίοι επέλεξαν να ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος και για αυτήν την απόφαση τους υπομένουν κάθε είδους διώξεις από το κρατίδιο-μόρφωμα των Σκοπίων. 

Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος η οποία υπάρχει από τα χρόνια του Βυζαντίου και υπάγεται στο Πατριαρχείο της Σερβίας, αναγνωρίζεται από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες ως η μόνη κανονική εκκλησιαστική αρχή στο έδαφος του κρατιδίου-μορφώματος των Σκοπίων, σε αντίθεση με την «Μακεδονική» Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή Οχρίδας, δημιούργημα του κομμουνιστικού κράτους του Τίτο το 1967, η οποία δεν έχει αναγνωρισθεί μέχρι και σήμερα ούτε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ούτε από το Πατριαρχείο της Σερβίας.

Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησαν εκ μέρους του Πατριαρχείου της Σερβίας προσπάθειες προσέγγισης της, μονομερώς και αντικανονικώς από αυτό αποσχισθείσας το 1966, Εκκλησίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της «Μακεδονίας». 

Δεν επήλθε λύση εξαιτίας της παρελκυστικής τακτικής της Εκκλησίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της «Μακεδονίας», με αποτέλεσμα το 2003 η Εκκλησία της Σερβίας να ανακηρύξει την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας Αυτόνομη υπό τον μέχρι τότε έξαρχό της στο γειτονικό κρατίδιο-μόρφωμα των Σκοπίων Ιωάννη, ο οποίος προήχθη σε Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας.

Μετά την ανεξαρτητοποίηση του κρατιδίου-μορφώματος των Σκοπίων, επανασυστάθηκε η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος από τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη. 

Όμως οι κυβερνήσεις του κρατιδίου-μορφώματος των Σκοπίων δεν αναγνώρισαν ποτέ την υπόστασή της και δεν επέτρεψαν στους λειτουργούς της να έχουν τις δικές τους Εκκλησίες ούτε καν νομική μορφή.

Επιπλέον, από το 2012 εξαπολύθηκε ένα πογκρόμ διώξεων κατά του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη και των ιερέων, των μοναχών και του ποιμνίου του γενικώς, με σκοπό τον εκφοβισμό τους αλλά και τη φυσική τους εξόντωση, με τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη να έχει φυλακισθεί για πέντε έτη, όπως και πολλά άλλα μέλη της Ορθόδοξης Χριστιανικής κοινότητας, γεγονότα τα οποία τελούν σε γνώση της Ελληνικής κυβέρνησης.

Η Ελλάδα οφείλει να θέσει το ζήτημα στην Διεθνή κοινότητα και στους Διεθνείς Οργανισμούς, προκείμενου να παύσει η δίωξη των Ορθόδοξων Χριστιανών λόγω της θρησκευτικής πίστης τους και να επιτευχθεί επιτέλους η προστασία των θρησκευτικών δικαιωμάτων των πολιτών αυτών οι οποίοι θρησκεύονται υπό τον Αρχιεπίσκοπό Αχρίδος.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Ελληνική κυβέρνηση από το 2012 μέχρι και σήμερα προκειμένου να προστατεύσει τόσο τους ίδιους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος όσο και τα θρησκευτικά τους δικαιώματα και ελευθερίες;

Θα θέσει η Ελληνική κυβέρνηση άμεσα το ζήτημα στην Διεθνή κοινότητα και στους Διεθνείς Οργανισμούς;

Τι προτίθεται να πράξει η Ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος της καταπάτησης των θρησκευτικών ελευθεριών στο γειτονικό κρατίδιο, σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Σερβίας; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.