Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Αποστόλου: Θεμελιώδους σημασίας η αλλαγή στον ορισμό της έννοιας των βοσκοτόπων

Τις βασικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, παρουσίασε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 2ο Αγροτικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.
Ο κ. Αποστόλου επισήμανε μεταξύ άλλων τη σημασία της πρότασης που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας για νέο ορισμό στην έννοια του βοσκοτόπου, που θα περιλαμβάνει πλέον πέραν της ποώδους βλάστησης και τη θαμνώδη ξυλώδη βλάστηση. Αυτό σημαίνει με τα σημερινά δεδομένα επιπλέον 8 εκατ. στρ. επιλέξιμους βοσκοτόπους για τη χώρα μας, τόνισε ο κ. Αποστόλου, χαρακτηρίζοντας την αλλαγή αυτή «μια μεγάλη παρέμβαση στην αιγοπροβατοτροφία, τόσο στο κόστος παραγωγής της, όσο και στη σωστή και χωρίς πρόστιμα διαχείριση των κοινοτικών της πόρων».

Αναλυτικότερα, ο κ. Αποστόλου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ας δούμε όμως και μια - μια τις παραμέτρους που συνθέτουν την βεντάλια της ανταγωνιστικότητας και τι εμείς ως κυβέρνηση έχουμε κάνει μέχρι τώρα για να ενισχύσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Το κόστος ενέργειας στη φυτική παραγωγή είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και ιδιαίτερα μετά τη κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου που μας επέβαλλε η συμφωνία .

Με το πρόγραμμα net metering οι αγρότες μπαίνουν στον συμψηφισμό ενέργειας, δηλαδή θα μπορούν να εγκαταστήσουν ένα φ/β σύστημα και η ενέργεια που θα παράγει να συμψηφίζεται με αυτήν της κατανάλωσης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα προκηρυχθεί άμεσα και θα ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης. Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις συμπράξεις.

Για την κτηνοτροφία μας που το κόστος ζωοτροφών ανέρχεται στο 75% του κόστους παραγωγής.. Προχωρήσαμε ήδη στη ρύθμιση των βοσκήσιμων γαιών, με την οποία αντιμετωπίζονται 2 βασικά ζητήματα:

- η διαχείριση 79 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που σήμερα βόσκονται και η επιλεξιμότητα για τις ενισχύσεις .

Μετά από προσπάθεια 2 χρόνων στο προχθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στη συζήτηση για την πρόταση omnibus, με την οποία αναθεωρείται σε μερικά σημεία η σημερινή ΚΑΠ και η εφαρμογή της, κατατέθηκε από την Επιτροπή η πρόταση για νέο ορισμό στο βοσκότοπο, που θα περιλαμβάνει πλέον πέραν της ποώδους βλάστησης και τη θαμνώδη ξυλώδη βλάστηση, που σημαίνει με τα σημερινά δεδομένα επιπλέον 8 εκατ. στρ.

Πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση στην αιγοπροβατοτροφία, τόσο στο κόστος παραγωγής της, όσο και στη σωστή και χωρίς πρόστιμα διαχείριση των κοινοτικών της πόρων. 

Για το άλλο μεγάλο ζήτημα της ρευστότητας. Μετά τη κατάργηση της Αγροτικής Τράπεζας ο χώρος έμεινε χωρίς πιστωτικό εργαλείο . Δημιουργήσαμε την κάρτα του αγρότη, που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το τραπεζικό σύστημα. Όλα δείχνουν ότι εξασφαλίσαμε μια χαμηλότοκη χρηματοδότηση στους αγρότες δικαιούχους βασικής ενίσχυσης για την κάλυψη αναγκών τους που σχετίζονται με την αγροτική τους εκμετάλλευση.

Εργόσημο. Θα σταθώ στο θέμα, λόγω και της πρόσφατης Απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έρχεται να αναδείξει εκ νέου μια κατάσταση που δεν τιμά τη χώρα μας και τον πολιτισμό της.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού θεσπίσαμε ειδική διαδικασία μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων να δηλώσουν τους παράτυπα διαμένοντες μετανάστες που απασχολούν και να τους ασφαλίσουν με εργόσημο.

Η διαδικασία αυτή διευκολύνει τους αγρότες να δίνουν νόμιμα αμοιβή και ασφάλιση στους αλλοδαπούς εργάτες γης που δουλεύουν ήδη με μαύρη εργασία, με όλες τις θετικές συνέπειες που έχει κάτι τέτοιο, τόσο για τους αγρότες όσο και για τους μετανάστες.

Με την ευκαιρία αυτή καλούμε για μια ακόμα φορά, τις μεν Περιφέρειες να προωθήσουν και να διευκολύνουν στην εφαρμογή του μέτρου, τους δε αγρότες και εν γένει τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων, να αξιοποιήσουν το εργόσημο ως εργαλείο που στην πραγματικότητα μειώνει το κόστος παραγωγής και αυξάνει την ανταγωνιστικότητά τους.

Συνεργατισμός. Θεσπίσαμε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, που μεταξύ άλλων, δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών καθώς και στις διεπαγγελματικές οργανώσεις

Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των συνεταιρισμών που παραλάβαμε, είναι βεβαρυμμένοι με χρέη δισεκατομμυρίων και έχουν καταστεί κοινωνικά ανυπόληπτοι.

Όλα αυτά καθιστούν αναποτελεσματική την συμβολή τους στην επίτευξη των παραπάνω στόχων. Επειδή όμως τους συνεταιρισμούς τους χρειάζονται οι αγρότες, δεν θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν στο χώρο άλλες σκοπιμότητες.

Σε λίγες μέρες μετά από αξιολόγηση θα παραμείνουν στο Μητρώο μόνο οι συνεταιρισμοί που πληρούν τα κριτήρια του νόμου.

Η πορεία των εκκαθαρίσεων, η αξιοποίηση των παραγωγικών μονάδων τους και η εκμετάλλευσή τους από συνεταιρισμούς και οργανώσεις παραγωγών που θα διαθέτουν παραγωγική δυναμικότητα, γνώση του αντικειμένου και της αγοράς είναι ένα σοβαρό θέμα που μας απασχολεί.

Οι παραγωγικές μονάδες των συνεταιρισμών δεν πρέπει και δεν θα αφήσουμε να απαξιωθούν ή λεηλατηθούν.

Εμείς θα είμαστε δίπλα τους στην προσπάθεια για ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα με οργανώσεις και ομάδες παραγωγών αποτελεσματικές… που θα προσφέρουν υπηρεσίες στα μέλη τους και όχι χρέη και κακοδιαχείριση.

Σε αυτούς τους συνεταιρισμούς και οργανώσεις παραγωγών θα στηριχθεί η νέα αναπτυξιακή πορεία της υπαίθρου.

Άλλο ένα θέμα που ταλαιπωρούσε για πολλά χρόνια τους συνεταιρισμούς και το έκρυβαν επιμελώς κάτω από το χαλί, ήταν οι ανακτήσεις για χρέη που ρυθμίστηκαν με λάθος τρόπο από τις κυβερνήσεις της δεκαετίας του 90.

Τελεσίδικα καταδικάστηκε η χώρα μας να επιστραφούν. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για αρκετούς ακόμη και υγιείς συνεταιρισμούς. Η ενασχόληση μας με αυτό το θέμα επί μια διετία έχει αποφέρει σημαντική μείωση των οφειλόμενων ποσών, η προσπάθεια συνεχίζεται.

Σε ότι αφορά τις πληρωμές αγροτικών προϊόντων, έχουμε φτάσει στο σημείο, προϊόντα που έχουν ημερομηνία λήξης ολίγων ημερών να πληρώνονται στους παραγωγούς με επιταγές 8 και 10 μηνών, ακόμα και με ανοιχτές ημερομηνίες. Έχει γίνει έτσι ο αγρότης - και ο αγροτικός χώρος εν γένει -, ο κυριότερος πιστωτής του εμπορίου, τη στιγμή που αντιμετωπίζει ο ίδιος μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. 

Όλη αυτή η στρέβλωση στηρίζεται σε ένα «παραθυράκι» της νομοθεσίας που εξουδετέρωνε, στην πράξη, τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δε θα επιτρέπεται πλέον η πληρωμή των νωπών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων σε χρόνους πέραν των 60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρεμβάσεις γίνονται και θα γίνουν για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων μας που πιέζονται από τις Ελληνοποιήσεις. Δώσαμε σε δημόσια διαβούλευση τη νομοθετική μας πρόταση σταθμό για το χώρο της κτηνοτροφίας, για την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ανάλογη ρύθμιση επεξεργαζόμαστε και για τα προϊόντα κρέατος, για τα οποία η επισήμανση προέλευσης, παρότι υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση δεν φτάνει μέχρι το καταναλωτή .

Η εν δυνάμει αξιοποιήσιμη δημόσια γη είναι για τη χώρα μας τεράστιος πλούτος με πολύ μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Τα πρώτα στοιχεία καταγραφής της αγροτικής περιουσίας του δημοσίου δείχνουν ότι έχει κυριότητα σε περισσότερα από 640.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, αλλά και 2.500 στρέμματα αστικών οικοπέδων.

Η καταγραφή των κτιριακών εγκαταστάσεων (και του εξοπλισμού τους) που έχουν σχέση με την παραγωγική αγροτική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη. Στόχος μας είναι η συγκεκριμένη περιουσία να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και να δίδεται με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης ή για παραγωγή ζωοτροφών.

Επαναφέρουμε με τον θεσμό των αγροτικών συμβούλων τον γεωτεχνικό, τον γεωπόνο και τον κτηνίατρο, στο χωράφι και στο στάβλο. Στόχος μας είναι όχι μόνο η προσφορά δωρεάν συμβουλών, που σήμερα γίνονται από τους προμηθευτές των εφοδίων τους, με ότι αυτό συμβαίνει αλλά και η προώθηση αειφόρων και καινοτόμων δράσεων. Θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 δομές σε όλη τη χώρα και θα απασχοληθούν πάνω από 1000 γεωτεχνικοί .

Η χώρα μας αποτελεί από μόνη της brand name και αυτό το έχουν κτίσει η ταυτότητα του τόπου και οι άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου. Η καθαρότητα και η θρεπτική αξία των προϊόντων της ελληνικής γης είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα τους, με τα οποία μπορούν να ανταγωνισθούν στα ίσια τις καλλιέργειες και παραγωγές μεγάλης κλίμακας αλλά αμφίβολης ποιότητας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.