Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Email: POP3 ή IMAP; Ποιο να χρησιμοποιείτε;

Γράφει ο Ιωάννης Μ. Κοτανίδης*
Όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου έχουν πλέον τουλάχιστον μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Για να λειτουργήσει μία Email διεύθυνση χρειάζονται 2 Server: αυτός που διαχειρίζεται την εξερχόμενη αλληλογραφία (SMTP) και αυτός που διαχειρίζεται την εισερχόμενη (POP3 και IMAP). 

Επειδή η εισερχόμενη αλληλογραφία μας απασχολεί περισσότερο, θα ασχοληθούμε για την ώρα με αυτή και σε μελλοντικό άρθρο θα εμβαθύνουμε στην χρήση της εξερχόμενης.

Δύο λοιπόν είναι οι τρόποι για να λάβεις/να κατεβάσεις τα Emails σου: το POP3 και το IMAP. Και τα δύο είναι πρωτόκολλα επικοινωνίας του υπολογιστή σας με τον Mail Server (διακομιστή).

Το POP3 κατεβάζει τα Emails τοπικά ενώ ταυτόχρονα τα διαγράφει από το Server.
Πώς δουλεύει:
Εφαρμογές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούν POP3, όπως το Thunderbird ή το Outlook, συνδέονται στον Mail Server, ανακτούν όλα τα μηνύματα, τα αποθηκεύουν στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας ως νέα μηνύματα, τα διαγράφουν από το Server και τέλος αποσυνδέονται από αυτόν.

Το POP3 (Post Office Protocol – 3 γιατί είναι η 3η «έκδοση») είναι η εξέλιξη του πρώτου πρωτόκολλου επικοινωνίας POP, το οποίο δημιουργήθηκε το 1984. Καθώς τότε οι σκληροί δίσκοι δεν ήταν παρά μόνο μερικά MB, οι Servers δεν είχαν τη δυνατότητα να συγκρατήσουν μεγάλο αριθμό Emails. 

Οι χρήστες επομένως έπρεπε καθημερινά να κατεβάζουν τα Emails τους τοπικά μέσω της εκάστοτε έκδοσης POP ώστε να απελευθερώνεται χώρος στο Server. Το πρωτόκολλο αυτό χρησιμοποιείται κατά κόρον και σήμερα (για οικονομικούς περισσότερο λόγους). 

Παρά το ότι πλησιάζουμε σε μία εποχή όπου ο αποθηκευτικός χώρος θα πάψει να αποτελεί μέριμνα, εντούτοις αντικατάστασή του ή παύση της χρήσης του POP3 δε φαίνεται στον ορίζοντα καθώς η ιδιωτικότητα αποτελεί σημαντική αξία για αρκετούς χρήστες του διαδικτύου και ιδιαίτερα για τους προγραμματιστές (που είναι άλλωστε και αυτοί που σχεδιάζουν αυτά τα συστήματα).

Τα Υπέρ

Κρατά τοπικό αρχείο των Emails. 

Σε περίπτωση που ο Server δεν είναι σε Cloud περιβάλλον, το οποίο είναι και το πιο πιθανό (σε αντίθεση με εμάς), τότε ένα σφάλμα στο δίσκο μπορεί να προκαλέσει απώλεια δεδομένων και άρα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Προσφέρει Ιδιωτικότητα. 

Όταν τα Emails παραμένουν συνεχώς στο Server τότε είναι πολύ πιθανό να παρέλθουν στα λάθος χέρια. Ένας χακερ, ένας ανταγωνιστής, ένας κακόβουλος υπάλληλος της εταιρίας που παρέχει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή ακόμα χειρότερα και η ίδια η εταιρία θα μπορούσε να πάρει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, να λάβει σημαντικές πληροφορίες (όπως προσωπικά ή τραπεζικά δεδομένα και κωδικούς πρόσβασης) για εσάς από αυτό και είτε να σας εξαπατήσει, είτε να μοιράσει σε τρίτους αυτές τις πληροφορίες έναντι αδρής αμοιβής είτε να σας εμπλέξει σε ποινικό αδίκημα που θα έχει εκείνος διαπράξει με τα δικά σας στοιχεία. Πόσο συχνά συμβαίνουν αυτά; Κάθε μέρα!

Τα Κατά

Αφού κατεβάσετε τα Emails τοπικά, δε μπορείτε εύκολα να έχετε πρόσβαση σε αυτά από άλλη συσκευή. Πρακτικά είναι εφικτό αλλά όχι δύσκολο για τον απλό χρήστη του Διαδικτύου.

Σε περίπτωση που χτυπήσει ο δικός σας δίσκος, μαζί με τα άλλα δεδομένα θα χαθούν και τα Emails. Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό βέβαια είναι σημαντικά μικρότερες από την περίπτωση βλάβης στο δίσκο του Server λόγω της διαφοράς στο χρόνο χρήσης των δίσκων στις δύο περιπτώσεις.


Το IMAP, από την άλλη, κρατά τα Emails στο Server, δεν τα διαγράφει ενώ ταυτόχρονα παρέχει συγχρονισμένη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από πολλαπλές συσκευές.
Πώς δουλεύει:

Σε κάποια φάση όμως, οι προγραμματιστές όμως δεν ήταν ικανοποιημένοι με τη χρήση του POP γιατί ήθελαν να έχουν πρόσβαση στα Emails τους και από άλλες συσκευές ανά πάσα στιγμή. Έτσι η ανάγκη δημιούργησε το IMAP το 1986. Σε αντίθεση με το POP, το πρωτόκολλο IMAP προσφέρει αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του Μail Server σας και των εφαρμογών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας.

Αυτό σημαίνει ότι οι ενέργειες που εκτελούνται από τη μία πλευρά της σύνδεσης (π.χ. μετακίνηση ενός Email σε ένα φάκελο μέσω του SmartPhone σας) θα εμφανιστούν αμέσως και αυτομάτα σε όλες τις άλλες πλευρές της σύνδεσης.

Παρά το ότι το IMAP δημιουργήθηκε μόλις 2 χρόνια μετά το POP, εντούτοις ακόμη και σήμερα δεν το αντικατέστησε. Επειδή θεωρητικά ο χώρος που μπορεί να χρειάζεται ένας επαγγελματικός Email λογαριασμός μπορεί να φτάσει τα πολλά GB, είναι οικονομικά αδύνατο για μία επιχείρηση να υποστηρίξει αυτή την πρακτική για όλο το πλήθος των πελατών της.

Τα Υπέρ

Πρόσβαση και ανάγνωση των Emails από παντού.

Ο Server ενημερώνεται αυτόματα για οποιαδήποτε αλλαγή στα Emails σας (π.χ. σήμανση ενός email ως «σημαντικό») και με τη σειρά του ενημερώνει όλες τις συσκευές σας που έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό.

Τα Κατά

Η ιδιωτικότητα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας είναι υπό αμφισβήτηση.
Το Mailbox γεμίζει εύκολα και γρήγορα καθώς τα Emails στοιβάζονται σε αυτό και δεν διαγράφονται
.

Δεν είναι οικονομική επιλογή (και για την εταιρία και για το χρήστη).

Τι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε;

Εξαρτάται.
Εάν ο Email λογαριασμός ανήκει σε μία εκ των μεγάλων εταιριών του Διαδικτύου όπως η Google ή η Microsoft, τότε είναι εξ αρχής ορισμένος να λειτουργεί με το IMAP πρωτόκολλο. Εφόσον ο χώρος που σας διαθέτουν για το Mailbox αυτές οι εταιρίες είναι κυριολεκτικά τεράστιος (15 GB), δεν έχετε κανένα λόγο να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του. Το να φροντίζετε μία φορά το χρόνο να απομακρύνεται όλα τα Spam είναι αρκετό για να μην γεμίσει ποτέ.

Εάν πάλι ο Email λογαριασμός σας δεν ανήκει σε έναν εξ αυτών των γιγάντων, τότε σίγουρα ο χώρος του Mailbox σας είναι περιορισμένος και θα προτείναμε να χρησιμοποιήσετε το POP3. Με τη χρήση του POP3 θα διασφαλίσετε πως τα Emails σας θα κατεβαίνουν τοπικά στον υπολογιστή σας και πως δε θα γεμίσει το Mailbox. 

Σε περίπτωση που γεμίσει, δε θα μπορείτε να λάβετε νέα Emails, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην επαγγελματική σας δραστηριότητα, μέχρι να δημιουργήσετε τον κατάλληλο χώρο διαγράφοντας τα παλαιά.

Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε ποιος Email Client είναι ευκολότερος και πιο σταθερός στη χρήση, πώς να τον εγκαταστήσετε και ποιες ρυθμίσεις να επιλέξετε για την ορθή επαγγελματική του διαχείριση.
* Ιωάννης Μ. Κοτανίδης
Web Master & Server Manager @ Konet, blog.kotanidis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.