Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

H Coca Cola διασπείρει ανακριβείς ειδήσεις

Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης
Το κίνημα “Ούτε γουλιά…” έχει “στριμώξει” για τα καλά την αμερικανική πολυεθνική Coca Cola, αν κρίνουμε από την απέλπιδα προσπάθεια των golden boys της να ανακόψουν το ρεύμα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος των προϊόντων της στην ελληνική αγορά διασπείροντας ανακριβείς ειδήσεις μέσω αναρτήσεων σε διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. 
Έχω αναφέρει επανειλημμένως ότι το σύστημα Coca Cola χρησιμοποιεί για την προπαγάνδα του την μέθοδο της “μισής αλήθειας”: αποκόπτει ένα στοιχείο από μια ευρύτερη συνάφεια και το παρουσιάζει ως την αδιαμφισβήτητη και έγκυρη “αλήθεια”.

Κάτι τέτοιο συνέβη και με την ανακοίνωση-δήλωση που έδωσε, χθες Τρίτη 12 Απριλίου αργά το απόγευμα (!), το κεντρικό επιτελείο της Coca Cola στην Αθήνα στους εκούσιους και ακούσιους “λαγούς” της στο Διαδίκτυο: αυτοί άκριτα –ποιος θα μπορούσε να φέρει αντίρρηση στο “δέλεαρ” που λέγεται “συνεργασία” με την Coca Cola; - αναδημοσιεύουν τις ανακρίβειες της αμερικανικής πολυεθνικής ως ρεπορτάζ, χωρίς την ένδειξη “ξένη δημοσίευση”, μεταφέροντας ατόφια την προπαγάνδα και την προσπάθεια χειραγώγησης της δημοσιότητας που επιχειρούν διαρκώς τα golden boys της συγκεκριμένης εταιρίας. 

Με τίτλους αρκετά “πιασάρικους” αναμεταδίδουν τις ανακρίβειες και τις μισές αλήθειες του μηχανισμού προπαγάνδας της Coca Cola. Ένας μηχανισμός ο οποίος, τα τελευταία χρόνια, έχει σπαταλήσει προς όλες τις κατευθύνσεις πακτωλό χρημάτων για να ανακόψει την ορμή του κινήματος “Ούτε γουλιά Coca Cola μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο”. Αλλά απέτυχε και συνεχίζει να αποτυγχάνει: οι απεργοί συνεχίζουν τον αγώνα τους, έχοντας φέρει άθελά τους στο προσκήνιο τα ελληνικής παραγωγής προϊόντα του κλάδου των αναψυκτικών και των χυμών – Green Cola, Vikos Cola, Loux Cola, EPSA Cola…

Ευθέως και χωρίς περιστροφές: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ δικαστική απόφαση που να απαγορεύει το κίνημα του μποϊκοτάζ, ούτε το σύνθημα “ούτε γουλιά”.Η Coca Cola διασπείρει αναληθείς ειδήσεις. 

Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια σοβαρά προβλήματα στην ελληνική δικαιοσύνη και ανησυχούμε ως πολίτες για αυτά, αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει λειτουργός της Θέμιδος που θα φτάσει σε τέτοιο όριο εξευτελισμού και αυτογελοιοποίησης να επιχειρήσει να απαγορεύσει ένα από τα βασικότερα συνταγματικά δικαιώματα: το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. [Αφήνω στην κρίση του αρμόδιου εισαγγελέα τις πρακτικές της “μισής αλήθειας” της Coca Cola με τις οποίες προσπαθεί να χειραγωγήσει τη δημοσιότητα και να παραπλανήσει τους πολίτες και τους καταναλωτές της χώρας]

Τα “παπαγαλάκια” της Coca Cola έσπευσαν να αναρτήσουν άκριτα την ανακοίνωση της αμερικανικής πολυεθνικής χωρίς να εξετάσουν την απόφαση (217/2017 του πολυμελούς πρωτοδικείου Αθηνών) και τι πραγματικά αυτή περιέχει και για ποιο ζήτημα αποφαίνεται. Αν έκαναν τη σχετική δημοσιογραφική έρευνα θα ανακάλυπταν ότι με την απόφαση 1885/ 2016 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης , το μποϊκοτάζ με το σύνθημα “Ούτε γουλιά Coca Cola…” κρίθηκε νόμιμο. 

Η στοιχειώδης λογική μας υπαγορεύει το ακόλουθο ερώτημα: είναι δυνατόν δύο δικαστήρια ιδίου βαθμού να κρίνουν την ίδια πράξη με διαφορετικό τρόπο και το δεύτερο να μην λαμβάνει υπόψη του την απόφαση του πρώτου; Προφανώς κάτι διέφυγε από τα μπλογκ που αναμετέδωσαν άκριτα την ανακοίνωση της Coca Cola και έγιναν θύματα της προπαγάνδα της.

Έχω στα χέρια μου, εδώ και ημέρες, την 68σέλιδη αγωγή που επικαλείται η Coca Cola και η οποία κρίθηκε και αποφασίστηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2016 και δημοσιοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2017 με αριθμό απόφασης 217/2017. Εάν η Coca Cola είχε στα χέρια της απαγόρευση του μποΪκοτάζ από τα τέλη του Ιανουαρίου θα άφηνε τους απεργούς και το κίνημα “ούτε γουλιά” να “αλωνίζει” στην Θεσσαλονίκη από τον Ιανουάριο έως την Μεγάλη Εβδομάδα; 

Δε θα απαντήσω στο ερώτημα, διότι αφορά στον αγώνα και στους τρόπους διεξαγωγής του από τους απεργούς: καλά θα έκαναν κάποιοι δημοσιογράφοι να μελετήσουν το ακριβές περιεχόμενό της απόφασης που επικαλείται η αμερικανική πολυεθνική. Σημειώνω απλώς ότι η Coca Cola μετέρχεται όλα τα τεχνάσματα για να κατατρομοκρατήσει τους απεργούς, να παραπλανήσει το καταναλωτικό κοινό και να καταστείλει την οργή των Ελλήνων για τις πρακτικές της.

Το κείμενο-δήλωση που διένειμε η Coca Cola στη δημοσιότητα (μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα με απώτερο σκοπό να “σταυρώσει” με τις αναλήθειες και τις απειλές της τους απεργούς και τις οικογένειές τους), παραποιεί την αλήθεια και εκθέτει την ίδια την ελληνική δικαιοσύνη (αρκεί να διαβάσει κανείς τις οργισμένες απαντήσεις πολλών αναγνωστών σε διάφορες ιστοσελίδες που ανάρτησαν τη δήλωσή της), εφόσον είναι πέρα για πέρα ανακριβές: το δικαστήριο δεν έκρινε την νομιμότητα ή όχι του μποϊκοτάζ και των συνθημάτων του κινήματος ούτε γουλιά.  

Η Coca Cola παρερμηνεύει την απόφαση, παραχαράζει το νόημα της αντιπαράθεσης με τους απεργούς και πλαστογραφεί την ίδια την ελληνική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα και κάτι ακόμη χειρότερο: απαιτεί από όλους μας να βγάλουμε το σκασμό και να πίνουμε μόνο τα δικά της προϊόντα χωρίς να φέρνουμε καμία αντίρρηση – κάθε ενοχλητική φωνή και παρουσία έρχεται αντιμέτωπη με τις δικαστικές απειλές και τη βιομηχανία δικαστικής κατατρομοκράτησης της αμερικανικής Coca Cola με την οποία επιχειρεί να διασφαλίζει ες αεί την κυριαρχία της στην ελληνική αγορά. 

[Υπενθυμίζω ότι η αμερικανική Coca Cola έχει οδηγήσει στα δικαστήρια την ανταγωνίστριά της πατρινή εταιρία αναψυκτικών “Λουξ”, γιατί τόλμησε να προβάλλεται ως “ελληνική”!]

Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα και πολλαπλασίασαν διάφορες ιστοσελίδες αναφέρεται ότι: “…κρίθηκαν ψευδή και δυσφημιστικά τα συνθήματα με γενικό τίτλο “ούτε γουλιά”…”. Πρόκειται για σκανδαλώδη αναλήθεια! H Coca Cola εκθέτει δημοσίως την ελληνική δικαιοσύνη σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει το καταναλωτικό κοινό, γιατί στην συγκεκριμένη αγωγή δεν ετέθη καν θέμα περί “ψεύδους” και “δυσφήμισης”, αυτά κρίθηκαν από την απόφαση του δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης και κρίθηκαν υπέρ των απεργών.

Το μποϊκοτάζ και το σύνθημα “ούτε γουλιά” είναι μια καθόλου νόμιμη πράξη. Αυτό κρίθηκε σε πρώτη φάση από ελληνικό δικαστήριο με την απόφαση 1885/2016 του πολυμελούς πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης. 

Εξ όσων γνωρίζω η έφεση της Coca Cola εναντίον της απόφασης θα εκδικαστεί το Φεβρουάριο του 2018. Στο μεταξύ οι απεργοί, οι οποίοι ενημερώθηκαν πριν λίγες μέρες για την επίμαχη απόφαση του πολυμελούς της Αθήνας που επικαλείται και “θριαμβολογεί” η Coca Cola, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει την αίσθηση ότι ελέγχει την κατάσταση, θα καταθέσουν έφεση την ερχόμενη εβδομάδα. 

Η δικαστική σύγκρουση παραμένει ανοικτή και είναι βέβαιο ότι η Coca Cola “θα σπάσει για μια ακόμη φορά τα μούτρα της”, σύμφωνα με την άποψη ενός απεργού.

Από την τελευταία αυτή εξέλιξη γίνεται και κάτι ακόμη φανερό: η προσπάθεια της Coca Cola να κατατρομοκρατήσει τους απεργούς και τις οικογένειές τους λίγες μέρες πριν το Πάσχα αποτελεί ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο της ποιότητας και του ήθους των golden boys της αμερικανικής πολυεθνικής. 

Εξίσου άθλια είναι και η προσπάθεια τους να εργαλειοποιήσουν μια απόφαση δικαστηρίου μέσω της μεθοδευμένης παρερμηνείας της: δε θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας δικαστής που θα αποφασίσει εναντίον συνταγματικού δικαιώματος - τα υπόλοιπα είναι αθλιότητες της Coca Cola.

Καλό Πάσχα σε όλες και όλους.. στηρίζουμε τον αγώνα αυτών των ανθρώπων που η Coca Cola θέλει να μετατρέψει σε “ποινική υπόθεση” απειλώντας με αγωγές εκατομμυρίων για να κάμψει το φρόνημά τους και να παραιτηθούν από το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους.

“Ούτε γουλιά Coca Cola, Amita, Fanta, Sprite, Frulite, νερό ΑΥΡΑ μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο”

Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι μέλος του Ε.Γ. της “Σοσιαλιστικής Προοπτικής”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.