Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Είναι σημαντικό να αναβαθμίζεις τα Windows;

Γράφει ο Ιωάννης Μ. Κοτανίδης*
Τα Windows είναι παλιό λογισμικό, όλοι το ξέρουμε, όλοι το χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν πολλές εκδόσεις των Windows. Άλλες για PCs, άλλες για Servers, άλλες για κινητά. Κάθε δύο με τρία χρόνια περίπου η Microsoft βγάζει μία καινούργια έκδοση. Πόσο σημαντικό όμως είναι οι χρήστες να αναβαθμίζουν κάθε φορά στη νέα έκδοση;


Κάθε νέα έκδοση που έβγαλε η Microsoft ήταν, ή έγινε μετά από λίγο καιρό, καλύτερη από την προηγούμενη σε πολλές κατηγορίες.

"Καλύτερη διαχείριση του επεξεργαστή, μεγαλύτερη διαχείριση μνήμης, σταθερότητα, περισσότερες παροχές είναι γενικά τα πεδία που βελτιώνονται με τις νέες εκδόσεις."

Πόσο αυτό αφορά τον απλό χρήστη; Πολύ!

Γνωρίζουμε ότι λόγω οικονομικής δυσπραγίας το μεγαλύτερο πλήθος των Ελληνικών επιχειρήσεων αδυνατεί να αναβαθμίσει το Hardware των υπολογιστών τους ή θέτει την αναβάθμιση σε δεύτερη μοίρα. Αυτό όμως δεν τους δίνει κανένα ελαφρυντικό στο να μην προχωρήσουν στην αναβάθμιση του Λογισμικού (Software) των υπολογιστών, ειδικά όταν αυτή η αναβάθμιση μπορεί να στοιχίσει μόλις μερικά ευρώ. Υπάρχουν 3 λανθασμένοι τρόποι σκέψης στο ευρύ κοινό:

1) "Όταν αγοράζουμε έναν υπολογιστή θα τον χρησιμοποιήσουμε ως έχει μέχρι το τέλος της ζωής του." Μέγα λάθος! Όλα τα Λογισμικά για να λειτουργούν σωστά πρέπει να αναβαθμίζονται. Ακόμη και αν δεν το ξέρετε ή το προσέχετε, τα Windows που χρησιμοποιείτε κάνουν ή έκαναν μέχρι ένα σημείο σχεδόν σε ημερήσια βάση αναβαθμίσεις. 

Αυτό γίνεται για να διορθώσουν τα σφάλματα που πάντα θα υπάρχουν. Η τεχνολογία αλλάζει καθημερινά και άρα πρέπει όλα τα προγράμματα να την ακολουθούν εάν επιθυμούν να καλύπτουν τα κενά ασφαλείας, να γίνονται πιο γρήγορα, να προσφέρουν νέες δυνατότητες στους χρήστες τους, να διορθώνουν τα λάθη που έχουν στον κώδικα.

Εφόσον, λοιπόν, οι προγραμματιστές αναβαθμίζουν τα προϊόντα τους για να μας προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες, εμείς γιατί να μην τους ακολουθήσουμε; Εάν ένα πρόγραμμα δεν αναβαθμίζεται τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες, τότε αυτόματα παύει να είναι ασφαλές πρώτα από όλα. Σκεφτήτε τώρα πόσο ασφαλής είναι τα Windows XP που διαθέτουν ακόμα αρκετοί υπολογιστές.

2) "Δε γνωρίζω πως αναβαθμίζονται τα Windows". Πριν από μερικά έτη αυτό αποτελούσε μία σοβαρή και βάσιμη δικαιολογία. Όχι πλέον όμως. Εν έτει 2017 μπορείτε να βρείτε μέσω μιας μηχανής αναζήτησης από πλήρεις οδηγίες για βήμα προς βήμα εγκατάσταση της νέας έκδοσης των Windows μέχρι και λεπτομερέστατα βίντεο. 

Η όλη διαδικασία κρατά, αν ακολουθήσετε σωστά τον οδηγό, μερικά λεπτά και το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζεται είναι Αγγλικά (καθώς η συντριπτική πληθώρα των οδηγιών είναι γραμμένες στα Αγγλικά). Καμία περαιτέρω γνώση δεν είναι απαραίτητη.

3) "Η αναβάθμιση στοιχίζει". Αυτό αποτελεί άλλον ένα μύθο. Παρά το γεγονός πως η Microsoft ανακοίνωσε ότι "διακόπτει" τις δωρεάν αναβαθμίσεις των Windows 7, 8 και 8.1 σε 10, εντούτοις αυτές είναι ακόμα δυνατές κανονικά εντελώς δωρεάν! Σε περίπτωση που διαθέτετε παλαιότερη αγορασμένη έκδοση, όπως Vista και XP τα οποία πλέον δεν δέχονται αναβαθμίσεις ασφαλείας από την Microsoft, υπάρχουν αναφορές πως χρήστες μπόρεσαν δωρεάν να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους σε Windows 10. 

Αυτό που προτείνουμε είναι να δοκιμάσετε λίαν συντόμως αν έχετε αυτή τη δυνατότητα. Διαφορετικά αν ανήκετε στις σπάνιες περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατό, κάνοντας μία αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε και να αγοράσετε ένα κλειδί ενεργοποίησης για μερικά μόλις ευρώ.

" Όσο πιο παλιό ένα λογισμικό, τόσο πιο εύκολο να μολυνθεί από ιό."

Συμπέρασμα: Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμίζεται τα Windows σας όποτε αυτό είναι δυνατό για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Τι προτείνουμε
1) Για να ανασάνει το μηχάνημά σας, παλιό ή σχετικά καινούργιο, μεταφέρετε όλα τα σημαντικά αρχεία σε ένα εξωτερικό δίσκο και εν συνεχεία προχωρήστε στην εγκατάσταση της τελευταίας έκδοσης των Windows κάνοντας ταυτόχρονα format στο δίσκο. Προσοχή: Το format δεν αποτελεί διαφορετική διαδικασία. Το καθάρισμα του δίσκου (δηλαδή το format) γίνεται με την νέα εγκατάσταση του λογισμικού στο δίσκο.

2) Μην δίνετε δεξιά και αριστερά 10ευρα και 20ευρα για format με κλεμμένες κόπιες των Windows. Αγοράστε με λιγότερο από 10 ευρώ μέσω διαδικτύου ένα αυθεντικό κλειδί και, ακολουθώντας τις πάμπολλες οδηγίες που θα βρείτε διαδικτυακά, κάντε μόνη σας μία σωστή και καθαρή αναβάθμιση. Η αναβάθμιση θα αυξήσει εγγυημένα την ταχύτητα απόκρισης του υπολογιστή σας στα κλικ σας και θα βοηθήσει το μηχάνημά σας να ανασάνει.

3) Φροντίστε να ανοίξετε το μηχάνημά σας και πολύ προσεκτικά, χωρίς να μετακινήσετε κανένα καλώδιο, να αφαιρέσετε τη σκόνη και τις βρωμιές που μάζεψε με τα χρόνια χρήσης. Η σκόνη μπορεί να μειώσει την απόδοση του υπολογιστή σας μέχρι και στο μισό!

4) Αφού ολοκληρώσετε την εγκατάσταση των Windows, εγκαταστήστε ένα επί πληρωμή Antivirus (αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο γιατί πρέπει να αποφεύγετε τα "δωρεάν" και πως μπορείτε να βρείτε με ελάχιστα ευρώ κορυφαία Antivirus), εγκαταστήστε τον Firefox ή τον Chrome για περιήγηση στο διαδίκτυο (το Microsoft Edge, η νέα έκδοση του Internet Explorer, πρέπει σχεδόν πάντα να αποφεύγεται!), εγκαταστήστε έναν Email Client (προτείνουμε τον Thunderbird της Mozilla), εγκαταστήστε την τελευταία έκδοση του Office και μέσα σε μία ώρα είστε έτοιμοι για να δουλέψετε! Η όλη διαδικασία (αναβάθμιση, καθάρισμα, εγκαταστάσεις) διαρκεί το πολύ μία μέρα.

Εκμεταλλευτείτε τις τεχνολογικές διευκολύνσεις που σας δίνονται και κερδίστε σε αποδοτικότητα και ασφάλεια με μία εύκολη αναβάθμιση.

* Ιωάννης Μ. Κοτανίδης
Web Master & Server Manager @ Konet, blog.kotanidis.gr

Σημείωση: Δεν υπήρξε χορηγία για αυτό το άρθρο. Γράφτηκε καθαρά για λόγους πληροφόρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.