Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Κώστας Λαβασάς: Περήφανος να είσαι Έλληνας και πρωταθλητής στην ξενιτιά

Ο 69χρονος Κώστας Λαβασάς αν και δεν είναι Κιλκισιώτης αφού κατάγεται από την Κοζάνη, διατηρεί στενή σχέση με την πόλη μας και τους ανθρώπους της, αφού έχει συγγενείς αλλά και φίλους Κιλκισιώτες.
Ο Κώστας Λαβασάς είναι η περίπτωση του ανθρώπου που θα λέγαμε: "Περήφανος να είσαι Έλληνας και πρωταθλητής στην ξενιτιά".  Διότι το 1991 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Darts (World Cup Darts) που διοργανώθηκε στην Ολλανδία, στέφτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής κατατροπώνοντας έμπειρους παίκτες υψηλής κλάσης.

Πόση ευτυχία για αυτόν, αλλά και πόση τιμή για την Ελλάδα μας που ένας σεμνός, ταπεινός και σκληρά εργαζόμενος μετανάστης στη Γερμανία, κατάφερε και σήκωσε τη γαλανόλευκη ψηλότερα από όλες τις άλλες σημαίες;

Τον συναντήσαμε στο bistro Τρυποκάρυδος μαζί με τον επιχειρηματία και φίλο του Γιώργο Τσαρίδη, ο οποίος είναι και ο ίδιος παίκτης του darts ενώ κάθε χρόνο στον Τρυποκάρυδο διοργανώνονται τουρνουά darts προσελκύοντας πλήθος Κιλκισιωτών αλλά και ξένων.

Η ιστορία του ξεκινάει το 1970 όταν πηγαίνει στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Μπόχουμ για να εργαστεί. Λειτουργεί μια μπυραρία-εστιατόριο, την οποία έχουν ως στέκι η τοπική ομάδα darts της πόλης, ενώ παράλληλα παίζουν και στα ξύλινα darts της τότε εποχής, πριν έρθουν τα μηχανικά-ηλεκρονικά. 

Ο Κώστας Λαβασάς αφοσιωμένος στο μεροκάματο, ούτε που δίνει σημασία για αυτό το άγνωστο σε αυτόν παιχνίδι με τα βελάκια και τους στόχους. Δεν έχει ιδέα πως παίζεται, αλλά ούτε και δείχνει ενδιαφέρον να μάθει. 

"Με παραξένευε πως τους αρέσει τόσο πολύ αυτό το παιχνίδι" μας λέει και συνεχίζει " Θεωρούσα πως είναι λίγο χαζοί που παίζουν darts. Κάποια στιγμή γύρω στο 1986 με προέτρεψαν να δοκιμάσω να παίξω και εγώ. Αυτό ήταν ! Κυριολεκτικά κόλλησα και άρχισα να παίζω μανιωδώς. 

Έκλεινα το μαγαζί και έμενα μόνος όπου έπαιζα επί ώρες, ενώ συνεχώς ρωτούσα να μάθω όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για τα μυστικά του darts" μας λέει. " Σε 2-3 μήνες ήμουν πολύ καλός, ενώ σε ένα χρόνο η εξέλιξή και η αθλητική μου βελτίωση μου ήταν απίστευτη."

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1991 στην Ολλανδία, τον προέτρεψε να παίξει ο πρόεδρος της Γερμανικής ομάδας του Μπόχουμ, πιο πολύ για τη χαρά της συμμετοχής και όχι ελπίζοντας ότι θα καταφέρει κάτι. 

" Σε αυτό το παιχνίδι οι κανόνες επιβάλλουν να φοράς συγκεκριμένα "καλά ρούχα" και εγώ δε σκέφτηκα να πάρω, αφού πήγαινα χωρίς άγχος απλά για τη χαρά του παιχνιδιού και όχι για να κερδίσω" μας λέει. 

Μετά από αλλεπάλληλους συγκλονιστικούς αγώνες, κερδίζει όλα τα φαβορί και ο Έλληνας μετανάστης Κώστας Λαβασάς βρίσκεται στο ψηλότερο βάθρο εκπλήσσοντας τους πάντες.

Ο θαυμασμός όλων για τον Έλληνα Κώστα είναι απερίγραπτος, τον προτείνουν να συμμετάσχει στην Εθνική ομάδα της Γερμανίας, αλλά και στην Εθνική Ελλάδος το 1996.

Ακόμη και σήμερα οι Γερμανοί θυμούνται και τιμούν τον Έλληνα μετανάστη Κώστα Λαβασά. Όπως μας είπε, το darts θέλει πολύ σκληρή προπόνηση, αυτοσυγκέντρωση, τακτική αλλά και μυαλό.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.