Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Γυναίκες στο γυμναστήριο... να κάνουν "βάρη"...;

Του Παναγιώτη Μαυρογενίδη*
Πέρα από τα οικογενειακά βάρη που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πρέπει να προπονούνται με αντιστάσεις γιατί όχι μόνο θα γίνουν δυνατότερες μέσα στο γυμναστήριο αλλά και στην καθημερινότητά τους. 
Η γυμναστική με βάρη είναι ένα παρεξηγημένο είδος εκγύμνασης για τις γυναίκες, στο άκουσμα και μόνο της λέξης “βάρη” έρχονται στο μυαλό τους αντιαισθητικά φουσκωμένα σώματα, χωρίς ίχνος θηλυκότητας. 

Αυτός είναι και ο λόγος που τα αποφεύγουν ενώ επιμένουν να “λιώνουν” ατέλειωτες ώρες στους διαδρόμους και στεπ προκειμένου να αποκτήσουν ένα σώμα σφιχτό και καλογραμμωμένο. Mύθοι και πραγματικότητα γύρω από τα βάρη και είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις τον τρόπο μυϊκής ενδυνάμωσης που σου ταιριάζει.

Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τους βασικότερους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν προπόνηση με βάρη. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες είναι ευάλωτες στην οστεοπόρωση καθώς γερνούν, ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της προπόνησης με βάρη είναι η αύξηση της πυκνότητας των οστών που έχει ως συνέπεια την πρόληψη και την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης.

Σύμφωνα με έρευνες ο συνδυασμός άσκησης με βάρη (συστηματικά) και η σωστή πρόσληψη ασβεστίου όχι μόνο προστατεύει την απώλεια οστικής μάζας αλλά και την ανανεώνει.

Επίσης αλλάζει τελείως η ποιότητα ζωής των γυναικών καθώς κερδίζουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Στα σωματικά οφέλη συμπεριλαμβάνεται η μείωση των πόνων της σπονδυλικής στήλης των γυναικών. Το σημαντικότερο όλων η προπόνηση δύναμης βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες της εμφάνισης διαβήτη . 

Ακόμα έχουμε αύξηση του μεταβολισμού, κάθε είδος άσκησης καίει θερμίδες, αλλά η προπόνηση ενδυνάμωσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν προσπαθείτε να χάσετε το περιττό λίπος του σώματος. Η προπόνηση δύναμης μόνο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του συνολικού σωματικού λίπους περίπου 3% σε μόλις 10 εβδομάδες, ακόμη και αν δεν κοπεί καμία θερμίδα από την διατροφή σας.

Όσο αφορά το ψυχικό κόσμο της γυναίκας ανεβαίνει η διάθεση και καταπολεμάτε η κατάθλιψη. Η γυμναστική με βάρη βελτιώνει σημαντικά την ψυχική διάθεση και αυτοπεποίθηση, πολλές Αμερικανικές πανεπιστημιακές έρευνες αποδεικνύουν ότι η γυμναστική αποτελεί το καλύτερο «χάπι», που δρα αποτελεσματικά σε ψυχολογικό επίπεδο στους ασθενείς. 

Η κίνηση βοηθάει τον οργανισμό να παράγει ενδορφίνες τις ορμόνες της ευφορίας, και αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας ουσίας που επηρεάζει τη διάθεσή μας. Ταυτόχρονα μειώνει την κορτιζόλη, που παίζει σοβαρό ρόλο στην εμφάνιση κατάθλιψης. Επιπλέον αποκτάτε αυξημένη γνωστική λειτουργία ,μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η προπόνηση με βάρη μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του εγκεφάλου να επικεντρωθεί και να λάβει αποφάσεις.

Καθημερινά οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις στο σπίτι και στην δουλειά αυξάνονται συνεχώς, με αυτό το είδος προπόνησης το μόνο σίγουρο είναι πως θα χειρίζεστε το άγχος καλύτερα. 

Εκτονωθείτε στο γυμναστήριο και θα μείνετε ήρεμοι όταν είστε υπό πίεση, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που σήκωναν βάρη παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα στρες από εκείνους που δεν σήκωναν. 

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από μια αγχωτική κατάσταση, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης των ατόμων με περισσότερους μύες επέστρεψαν στα φυσιολογικά τους επίπεδα πιο γρήγορα από αυτούς με λιγότερη μυϊκή μάζα.

Τα βάρη είναι ο καλύτερος και γρηγορότερος δρόμος για να χτίσουμε ένα όμορφο, υγιές και καλλίγραμμο σώμα, άλλαξε την φιλοσοφία σου σχετικά με τα βάρη και την ένταση στο γυμναστήριο και σε ένα μήνα θα δεις τα αποτελέσματα που θέλεις.

Γ ι αυτό μην αργείς, στο γυμναστήριο μας Kinesis –Gym εκτός από τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό με βάρη μπορείς να συμμετέχεις στο ομαδικό πρόγραμμα BODYPUMP.

Το πιο αποτελεσματικό ομαδικό πρόγραμμα με βάρη που προσαρμόζεις τα κιλά που θα τοποθετήσεις στην μπάρα ανάλογα με τις ικανότητες και τις ανάγκες του σώματος σου. 

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από την προπόνηση με βάρη για τις γυναίκες είμαστε εδώ για να τους καταρρίψουμε και να σου θυμίσουμε να μην φοβάσαι τα κιλά, την πίεση και να ιδρώσεις. Η προπόνηση σου πρέπει να περιέχει 3 πράγματα: ένταση-ένταση-ένταση. Μόνο στο γυμναστήριο Kinesis -Gym.

* Παναγιώτης Μαυρογενίδης
Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα Μαζικός Αθλητισμός και δραστηριότητες κλειστού και ανοιχτού χώρου.
Φοιτητές μεταπτυχιακού Άθληση και Υγεία 

Διεθνώς αναγνωρισμένος TRX, Power Plate & Personal trainer.

Πιστοποιημένος εκπαιδευτής Les Mills, BODYPUMP & RPM instructor με πολλές συμμετοχές σε διεθνή σεμινάρια με αντικείμενο την μαζική και προσωπική άθληση (Group & personal training) Ιδρυτής και συνιδιοκτήτης του γυμναστηρίου Kinesis-Gym στο Κιλκίς και υπεύθυνος ομαδικών προγραμμάτων του γυμναστηρίου. 

Συνιδρυτής και ιδιοκτήτης της CrossTraining School και υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων της σχολής.

Από τον Οκτώβριο του 2014 προσκεκλημένος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του ΑΠΘ στο μάθημα της ειδικότητας «Δραστηριότητες κλειστού χώρου» για σειρά διαλέξεων σε θεωρία και πράξη, με αντικείμενο την λειτουργική προπόνηση με ιμάντες αιώρησης, TRX suspension training.

Στο Kinesis-Gym κάνω τα ομαδικά προγράμματα αίθουσας, TRX, BODYPUMP,RPM, STEP​, CROSSFIT & ΟΡΘΟΣΩΜΙΚΗ, όπως επίσης ασχολούμαι με ειδικευμένες περιπτώσεις προσωπικής προπόνησης, (Pilates, Power Plate, TRX για αθλητές, για πρόληψη ή αποκατάσταση τραυματισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.