Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Κιλκίς: Αναβίωση των παλιών παραδοσιακών παιχνιδιών

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας, Πολιτισμού, Δόμησης και Διαφάνειας με αφορμή τη διεθνή μέρα Μουσείων, (18 Μαίου), πραγματοποίησε στο Λαογραφικό Μουσείο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ''Ελάτε να παίξουμε, παιδιά, όπως τα χρόνια τα παλιά'', με κεντρικό θέμα την αναβίωση των παλιών παραδοσιακών παιχνιδιών.

Τα παιδιά του τμήματος Γ1 της Τρίτης τάξης του Γ' Δημοτικού Κιλκίς επισκέφθηκαν το μουσείο και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλές και διαφορετικές πτυχές του παραδοσιακού πολιτισμού του τόπου. Ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με τα παιχνίδια που παίζουν σήμερα όπου συνειδητοποίησαν ότι παιχνίδια που έπαιζαν οι γονείς , οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους τα παίζουν και αυτά ενώ υπάρχουν και παιχνίδια εντελώς άγνωστα τα οποία θα 'ήθελαν να γνωρίσουν.

Μετά τα παιδιά σχημάτισαν ομάδες και έπαιξαν: α) Αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα, μέρα ή νύχτα, β) Κουτσό, γ) Μήλα, δ) Γκαζάκια (μπίλιες), ε) Αλάτι ψιλό, αλάτι χονδρό, στ) Καλημέρα, βασιλιά, ζ) Διελκυστίνδα.

Τα παιδιά γνώρισαν και βίωσαν τα οφέλη των παραδοσιακών παιχνιδιών για τη σωματική και ψυχική τους ανάπτυξη, την ψυχαγωγία, την κοινωνικοποίησή τους, αλλά και για την ανάπτυξη αθλητικών ικανοτήτων και πνεύματος ομαδικότητας και συνεργασίας μεταξύ τους. Στο τέλος, τους απονεμήθηκαν αναμνηστικά καρτελάκια συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που με πολύ μεράκι και αγάπη ετοίμασαν για αυτά οι υπεύθυνες των προγραμμάτων του Μουσείου κ.κ. Β. Ζαγναφέρη και Δ.Χατζησπύρου.

Ευχή όλων είναι να δούμε τα παιδιά να παίζουν στις γειτονιές τους και στις αυλές τους, τα παιχνίδια που έπαιζαν και οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους και να γίνουν και δικά τους παιχνίδια.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει ως τις 15 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.