Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Είναι σημαντικό να συντηρείτε τον υπολογιστή σας;

Γράφει ο Ιωάννης Μ. Κοτανίδης*
Όπως κάθε εργαλείο χρειάζεται συντήρηση για να λειτουργεί αποδοτικά, έτσι και ο υπολογιστής σας απαιτεί τη συντήρησή του σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η απόδοσή του, ο θόρυβος που κάνει κατά την χρήση του και ο χρόνος που θα αντέξει σε λειτουργία ένας υπολογιστής έχουν άμεση εξάρτηση με τη συντήρηση στα μέρη του.

Όσο σπανιότερα και επιπολαιότερα γίνεται η συντήρηση ενός σταθερού ή φορητού υπολογιστή, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να παρουσιάσει προβλήματα στην λειτουργία του.

Τι ισχύει
Με την χρήση του ο υπολογιστής συσσωρεύει κάθε μορφής μικροσωματίδια (σκόνη, ίνες, ψίχουλα, κλπ), υγρασία, λίπη είτε στα εσωτερικά μέρη του είτε εξωτερικά επί των περιφερειακών του στοιχείων. 


Με το πέρασμα των ετών η συσσώρευση αυτή μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε δυσκολία ή ακόμη και αδυναμία στη λειτουργία των μερών αυτών. Ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο με την αύξηση των θερμοκρασιών η απόδοση των συστημάτων μπορεί να μειωθεί σημαντικά. 

Τη μεγαλύτερη επιπόνηση εσωτερικά τη δέχονται οι ανεμιστήρες ενώ εξωτερικά το πληκτρολόγιο και δυστυχώς δε μπορούμε να κάνουμε κάτι για να την αποφύγουμε. 

Ως γνωστόν, η πρόληψη είναι πάντοτε καλύτερη από την καταστολή. Πρόληψη στη δεδομένη περίπτωση είναι η συχνή, έγκαιρη και ορθή συντήρηση των μερών του υπολογιστή. 

Έχει επικρατήσει λανθασμένα η πεποίθηση στη μερίδα του πληθυσμού που δεν ασχολείται επαγγελματικά με τα εξαρτήματα του υπολογιστή πως η συντήρησή τους είναι μία δύσκολη υπόθεση και κοστοβόρα διαδικασία. 

Στην πραγματικότητα, η συντήρηση αποτελεί υπόθεση λίγων λεπτών και μπορεί να την κάνει ο καθένας χωρίς καμία ιδιαίτερη γνώση.

Πώς και πότε γίνεται η ορθή συντήρηση
Για τα εξωτερικά μέρη (οθόνη, ποντίκι, πληκτρολόγιο, κουτί υπολογιστή) θα χρειαστείτε δύο πανιά, ένα υγρό που θα το βουτάτε σε σαπουνόνερο και ένα στεγνό. Η συντήρηση στα εξωτερικά μέρη γίνεται μία φορά το μήνα. 

Το στεγνό πανί εφαρμόζεται στην οθόνη για την απομάκρυνση της σκόνης και των τυχών δακτυλικών αποτυπωμάτων και το ελαφρώς υγρό εφαρμόζεται επί του ποντικιού, του κουτιού και του πληκτρολογίου για την απομάκρυνση του λίπους που αφήνουν τα χέρια και των μικροσωματιδίων που συσσωρεύονται στις κόγχες κουτιού και πληκτρολογίου. 

Συνολικά η όλη διαδικασία δεν θα σας πάρει περισσότερα από 5 λεπτά. 

Για τα εσωτερικά μέρη (τα εξαρτήματα εντός του κουτιού) θα χρειαστείτε ένα σπρέι πεπιεσμένου αέρα το οποίο θα το προμηθευτείτε από το εμπόριο και ένα στεγνό πανί. Η συντήρηση στα εσωτερικά μέρη γίνεται, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ο υπολογιστής, είτε μία φορά το μήνα είτε μία φορά το εξάμηνο. 

Αφού αποσυνδέσετε το κουτί από την παροχή ρεύματος και το μεταφέρετε επί μίας στέρεης και υπερυψωμένης βάσης (γραφείο ή τραπέζι), αφαιρέστε και τις δύο πλευρές του κουτιού. Αρχικά, με τη βοήθεια ενός φακού για τη δική σας ευκολία, απομακρύνετε τη σκόνη από τα εξαρτήματα και τους ανεμιστήρες με τη χρήση του πεπιεσμένου αέρα. 

Στη συνέχεια, απομακρύνετε με το στεγνό πανί τη σκόνη από τα τοιχώματα και, πιο προσεκτικά, από τα καλώδια εντός του κουτιού. Συνολικά η όλη διαδικασία δεν πρόκειται να διαρκέσει περισσότερα από 10 λεπτά. 

Ορισμένοι επιλέγουν τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας για την απομάκρυνση της σκόνης. Ένας πυκνωτής, ένα τρανζιστορ ή ακόμα και μία βίδα να έχει λασκάρει από τη χρόνια χρήση από ένα εξάρτημα του υπολογιστή μπορεί να βγάλει το εξάρτημα εκείνου του μηχανήματος άχρηστο σε περίπτωση που ρουφηχτεί από την ηλεκτρική σκούπα. 

Η ζημιά που θα πάθετε σε αυτήν την περίπτωση θα σας κοστίσει πολύ περισσότερο από ένα κουτάκι με σπρέι πεπιεσμένου αέρα. 

Πέρα όμως από την εμφανή σκόνη, σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέξουμε και να συντηρήσουμε είναι και οι θερμοαγώγιμες πάστες. Α
υτές οι πάστες χρησιμοποιούνται για την αποτροπή αύξησης των θερμοκρασιών στις κάρτες γραφικών και τους επεξεργαστές κατά την χρήση τους. Η διάρκεια ζωής τους είναι 2 με 3 έτη ανάλογα με την ποιότητα και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα χρειάζονται αλλαγή. 

Η απόδοση του συστήματος, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας στον επεξεργαστή για παράδειγμα πάνω από τα επιτρεπτά όρια μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε μείωση της απόδοσης του υπολογιστή στο μισό των δυνατοτήτων του. 

Επειδή όμως η αντικατάσταση αποτελεί λεπτοδουλειά και αν γίνει λανθασμένα μπορεί να καταστρέψει τα μέρη στα οποία θα επέμβουμε, καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Εμπειρικά, μπορούμε να πούμε πως με αυτήν την απλή αλλά σημαντική συντήρηση στον υπολογιστή σας μπορείτε να διπλασιάσετε το χρόνο ζωής του. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που "καίγεται" ένα εξάρτημα του υπολογιστή σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αγορά του εξαιτίας της ελλιπούς συντήρησης. Γενικά συστήνουμε σε κάθε περίπτωση κάθε λίγα χρόνια να απευθύνεστε σε έναν τεχνικό για την πλήρη και ενδελεχή συντήρηση και αναβάθμιση των συστημάτων σας ώστε να επεκτείνετε το όριο ζωής τους και να διατηρείτε υψηλά τα επίπεδα αποδοτικότητάς τους.

* Ιωάννης Μ. Κοτανίδης
Web Master & Server Manager @ Konet.gr, blog.kotanidis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.