Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτών στα δόντια (μέρος 1ο)


Γράφει ο Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης*
Το πιο γνωστό φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες είναι το χαμομήλι. Η δράση του είναι γνωστή από την αρχαιότητα, γι αυτό και κάποιοι πολιτισμοί το θεωρούσαν ιερό. Ο Γαληνός αναφέρει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν ως αντιπυρετικό και το είχαν αφιερώσει στον Θεό Ρα, τον Θεό του ήλιου. Η σκανδιναβική παράδοση το είχε συνδέσει με τον Θεό Μπάλντουρ, τον Θεό του φωτός και της ζωής.

Η πιο πιθανή εξήγηση για το όνομά του είναι από το αρχαιοελληνικό “μήλο χαμαί”, που σημαίνει μήλο επί του εδάφους, επειδή το φυτό φτάνει μόνο μέχρι 35 εκατοστά ύψος και η μυρωδιά του θυμίζει την μυρωδιά του μήλου.

Τα αιθέρια έλαια, χρώματος βαθύ μπλε, που προέρχονται με απόσταξη από το χαμομήλι περιέχουν μεταξύ άλλων την δραστική ουσία αζουλένιο, φλαβονοειδή, κουμαρίνες και τανίνες. Έχει καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις αλλά και αντισηπτικές ιδιότητες.
Στην οδοντιατρική το χαμομήλι χρησιμοποιείται κυρίως με την μορφή αλοιφής ή γέλης για την γρηγορότερη επούλωση πληγών, αφθών και φλεγμονών στα ούλα. Επίσης χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση του πόνου κατά την ανατολή των δοντιών σε μικρά παιδιά. Λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του το χαμομήλι έχει γίνει βασικό συστατικό πολλών προϊόντων στοματικής υγιεινής.

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο ονομάζεται αλλιώς και Σάλβια η φαρμακευτική (salvia officinalis) και καλλιεργείται σε ηλιόλουστους, ξηρούς και πετρώδεις τόπους, κυρίως για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Το λατινικό του όνομα “salvia”, προέρχεται από το “salvare”, που σημαίνει “σώζω” και κατ' επέκτασιν “γιατρεύω”. 

Οι ευεργετικές του ιδιότητες ήταν ήδη γνωστές στην αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο. Το χρησιμοποιούσαν για δαγκώματα φιδιών και εντόμων, για να διώχνουν τα κακά πνεύματα και για να αυξήσουν την γονιμότητα των γυναικών. Οι Κέλτες πίστευαν μάλιστα ότι το φασκόμηλο έχει την ικανότητα να ανασταίνει τους νεκρούς.

Τα φύλλα του κοινού φασκόμηλου έχουν αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι τανίνες που περιέχει συστέλλουν τις βλεννογόνους του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα μειώνοντας το πρόσφορο έδαφος για τους μικροοργανισμούς. Αυτό βοηθάει δραστικά στην γρήγορη επούλωση των φλεγμονών. Με την μορφή αφεψήματος είναι ιδανικό για την θεραπεία της ουλίτιδας, της λαρυγγίτιδας και των τραυματισμών των ούλων.


* Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης, MSc
Προληπτική οδοντιατρική-Αισθητική-Εμφυτεύματα
Σουμελά 34
55132 Καλαμαριά
Tηλέφωνο: 2310 486744
Κινητό για επείγοντα περιστατικά: 6908 850189
web: www.familydentist.gr
e-mail: info@familydentist.gr

Ώρες λειτουργίας οδοντιατρείου:
Δε., Τρ., Πε.: 09:00 - 14:00 και 17:00 - 20:00
Τε.: 12:00 - 20:00
Πα.: 09:00 - 16:00
Σα.: κατόπιν συνεννόησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.