Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτών στα δόντια (μέρος 2ο)


Δείτε "Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτών στα δόντια (μέρος 1ο)"
Γράφει ο Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης*
Γαρίφαλο: Στην συγκεκριμένη περίπτωση αναφερόμαστε στο μπαχαρικό γαρύφαλλο και όχι στο φυτό. Το δέντρο προέρχεται από τα νησιά Μολούκες στην Ινδονησία, μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα σε ύψος και να ζήσει μέχρι και 100 χρόνια. Τα αιθέρια έλαια του γαρίφαλου χρησιμοποιούνται ήδη από το 1500 π. Χ. στην παραδοσιακή ινδική ιατρική ενώ έχουν μεγάλη παράδοση και στην οδοντιατρική.


Το γαριφαλέλαιο καταπραΰνει τον πόνο και καταπολεμά την ανάπτυξη μικροοργανισμών και της φλεγμονής. Μάλλον λόγω αυτών των ιδιοτήτων του το έχουν συνδέσει κατά καιρούς οι άνθρωποι με διάφορους μύθους και συμβολισμούς. 

Στον μεσαίωνα για παράδειγμα το μπαχαρικό γαρίφαλο είχε ιερό χαρακτήρα και συμβόλιζε τα πάθη του Χριστού, γιατί το σχήμα του θυμίζει μικρά καρφάκια. Ακόμα και σήμερα αναφέρεται σε κάποια παιδικά νανουρίσματα της κεντρικής Ευρώπης, αφού παραδοσιακά υπήρχε η πεποίθηση ότι προστατεύει το μικρό παιδί από ζωύφια και ασθένειες στον ύπνο του.

Μέντα - Δυόσμος
Η μέντα και ο δυόσμος είναι δυο φυτά που προέρχονται από την ίδια οικογένεια και από το ίδιο γένος, ενώ έχουν σχεδόν τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες γνωστές από την αρχαία Ελλάδα και πολλές χρήσεις, όπως για παράδειγμα ως αρωματικά στην μαγειρική, ως αφεψήματα ή ως αιθέρια έλαια στην αρωματοποιία.

Το όνομα της μέντας προέρχεται από την Μίνθη, μια πανέμορφη νύμφη του κάτω κόσμου που ο θεός Πλούτωνας θέλησε να κάνει ερωμένη του. Όταν το έμαθε η Περσεφόνη, η γυναίκα του, την καταδίωξε και την κατακρεούργησε. Ο Πλούτωνας για να την απαλλάξει από το μαρτύριό της την μεταμόρφωσε σε ένα αρωματικό φυτό με δυνατή οσμή (“ηδύοσμος”) το οποίο φύτρωνε στα βουνά της Πελοποννήσου. 

Η μέντα και ο δυόσμος είναι πλούσια σε μενθόλη, τανίνες και φλαβονοειδή. Εξαιτίας της αντισηπτικής και αντιφλεγμονώδης δράσης τους περιέχονται σε πάρα πολλά οδοντιατρικά προϊόντα, όπως οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα και μαστίχες, ενώ η δροσιστική τους γεύση χαρίζει ευχάριστη αναπνοή.

* Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης, MSc
Προληπτική οδοντιατρική-Αισθητική-Εμφυτεύματα
Σουμελά 34
55132 Καλαμαριά
Tηλέφωνο: 2310 486744
Κινητό για επείγοντα περιστατικά: 6908 850189
web: www.familydentist.gr
e-mail: info@familydentist.gr

Ώρες λειτουργίας οδοντιατρείου:
Δε., Τρ., Πε.: 09:00 - 14:00 και 17:00 - 20:00
Τε.: 12:00 - 20:00
Πα.: 09:00 - 16:00
Σα.: κατόπιν συνεννόησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.