Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Αλλοτριώσιμες Πηγές Ενέργειας

Του Λευτέρη Παυλίδη
Μια ζεστή Κυριακή του Ιούνη, μετά από ενδιαφέρουσα πρόταση φίλων και προς αναζήτηση λίγης δροσιάς, κάναμε μια ημερήσια εκδρομή στο Πάϊκο και συγκεκριμένα στη λίμνη Μεταλλείου. Ήμασταν 4 παρέες, όλοι οικογενειακώς. Όσοι έχουν πάει, γνωρίζουν πως πρόκειται για μια μαγευτική διαδρομή μέσα στη φύση (οι περισσότεροι βέβαια γνωρίζουν τους καταρράκτες του Σκρα). 
Στρίβοντας αριστερά μετά το χωριό Πηγή, διασχίζοντας το δάσος για 10 χιλιόμετρα, καταλήξαμε στο μικρό πάρκινγκ στο τέλος της λίμνης κι αφού σταθμεύσαμε τα αυτοκίνητα, ανηφορίσαμε προς το μικρό δασάκι όπου το Δασαρχείο έχει τοποθετήσει πάγκους και παγκάκια για πικνίκ.


Αφού γευματίσαμε, πήραμε διαφορετικό δρόμο επιστροφής διασχίζοντας κάποιους χωματόδρομους του δάσους. Περπατήσαμε κάποια μονοπάτια έχοντας πλάϊ μας κάποιο παραπόταμο του Αξιού. Η περιοχή ονομάζεται ρέμα Κοτζά Ντερέ. Ένα ζευγάρι από την παρέα που το είχε επισκεφτεί ξανά, μας πήγε σε ένα υπέροχο μέρος όπου σχηματίζονται δύο μεγάλες βάθρες οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους.

Η μία (υψομετρικά ψηλότερη) είναι κλειστή σαν πισίνα, με μία μισοκατεστραμμένη ξύλινη γέφυρα από πάνω, γαλαζοπράσινα νερά κι έναν καταρράκτη να πέφτει με ορμή, ενώ η άλλη (χαμηλότερα) βγάζει σε ένα ξέφωτο με ήρεμα νερά και τριγύρω βράχους για βουτιές. Αφού απολαύσαμε το μπάνιο μας, συνεχίσαμε με διαδρομές μέσα στο δάσος και κάπου εδώ αρχίζει το τραγικό της υπόθεσης.


Όπως προείπα, σταθμεύαμε συχνά σε διάφορα σημεία και κάναμε κάποιες διαδρομές με τα πόδια. Αυτό που αντικρίσαμε όμως σε κάποια μέρη, δεν χωρούσε στο μυαλό κανενός. Ενώ απολαμβάναμε το υπέροχο φυσικό τοπίο του δάσους, ξαφνικά πέφταμε πάνω σε κάποια σημεία του βουνού απογυμνωμένα τα οποία είχαν σκαφτεί από φαγάνες και εκσκαφείς! 

Κάποιος από τη παρέα είχε ακούσει ότι πρόκειται να δημιουργηθεί εκεί υδροηλεκτρικός σταθμός και ίσως αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Μείναμε όλοι άναυδοι και μας φάνηκε ασύλληπτο να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ δεσμεύτηκα να το ψάξω με την πρώτη ευκαιρία.



Πράγματι, μετά από μικρή έρευνα που έκανα, διαπίστωσα ότι πρόκειται να κατασκευαστούν κάποιοι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας με ανεμογεννήτριες αλλά και φωτοβολταϊκά. Τα στοιχεία που βρήκα αναφέρονται σε τρεις εταιρίες και μάλιστα δεν αφορούν μόνο το βουνό, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Παιονίας που εκτείνεται από την Μεγάλη Στέρνα (θέση Μαύρη Πέτρα-Συνοικία) έως και την Ποντοηράκλεια (θέση πέρασμα Μπουγιουκλή-Δαουτλή, καθώς και "κόκκινη κορυφή-πυραμίς"). 



Μιλάμε για τεράστιες εκτάσεις είτε δασικές είτε χορτολιβαδικές (στα πεδινότερα) που θα αχρηστευθούν. Μιλάμε για εκτάσεις που θα ισοπεδωθούν καθώς η δημιουργία τέτοιων πάρκων και σταθμών προϋποθέτει εργασίες για κατασκευές όπως "πλατείες" τοποθέτησης και ανέγερσης των ανεμογεννητριών (εκσκαφή για την θεμελίωση των πυλώνων και αποψίλωση της δασικής περιοχής), σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σταθμούς αποθήκευσής της, κέντρα ελέγχου, διάνοιξη τάφρων για τα υπόγεια καλώδια, δρόμους πρόσβασης αλλά και εσωτερικό οδικό δίκτυο.

Μιλάμε για μία τεράστια έκταση των ανεμογεννητριών που θα καταλαμβάνει περίπου 500 στρέμματα, ενώ αυτή των φωτοβολταϊκών 14.500 στρέμματα! Και ρωτώ: δεν θα πρέπει να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για όλα αυτά; 


Ο καθένας μπορεί να αναλογιστεί την οριστική και ανεπανόρθωτη αλλοίωση του φυσικού τοπίου, την διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας, καθώς και το πρόβλημα που θα δημιουργήσουν οι εργασίες κατασκευής των σταθμών και των πάρκων αυτών. Την επιρροή στη χλωρίδα και την πανίδα, την ηχορύπανση από τα μηχανήματα, τα απόβλητα και φυσικά την σοβαρή όχληση των ζώων που διαβιούν στη περιοχή, αλλά και την προφανή μόλυνση που θα προκληθεί στο περιβάλλον. 

Ειδικά για την περίπτωση του υδροηλεκτρικού εργοστασίου που θα γίνει μέσα στο βουνό, δηλαδή μέσα στη καρδιά του δάσους, μιλάμε για θλιβερή καταστροφή του περιβάλλοντος και δεν θα αφορά μόνο το ρέμα Κοτζά Ντερέ, αλλά κι ακόμα δύο περιοχές (Γρίβας-Καστανερής και Κάρπης). Οι διαδικασίες μάλιστα είναι σε προχωρημένο στάδιο, καθώς κάποιες εταιρίες έχουν ήδη πάρει άδειες λειτουργίας! Και όλα αυτά, για την παραγωγή λίγο παραπάνω ρεύματος, τα έσοδα από την παραγωγή του οποίου θα καρπώνονται κάποιοι ιδιώτες…
 

Στο παραμύθι των δήθεν ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν θα αναφερθώ λεπτομερώς. Θα αφήσω τους παρακάτω συνδέσμους – ιστότοπους να υπερκαλύψουν το θέμα. Εκεί θα διαβάσετε για το κερδοσκοπικό πανηγύρι που έχει στηθεί και φυσικά (όπως όλα τα ψαγμένα πανηγύρια) είναι για λίγους. Θα διαβάσετε πόσο κοστίζουν, ποιοι τα πληρώνουν, ποιοι κερδίζουν, πόσο μας ζημιώνουν και βγάλτε τα συμπεράσματά σας για το αν τελικά συμφέρουν ή όχι. 

Διαβάστε και καταλήξτε μόνοι σας για το αν πράγματι το μέλλον μας είναι στις ΑΠΕ. Διαβάστε και θα καταλάβετε γιατί μας οδηγούν μεθοδευμένα στην ιδιωτικοποίηση του αγαθού της ενέργειας και μάλιστα μέσω Διεθνών Συμβάσεων. Το παιχνίδι των ΑΠΕ δεν είναι φυσικά ελληνικό, αλλά Παγκόσμιο. Ούτε η εξάρτηση των λαών από την ενέργεια είναι κάτι το καινούργιο. Την πληρώνουμε ήδη πολύ ακριβά και θα γίνει ακριβότερη. 


Δυστυχώς ο κόσμος μας πάει κατά διαόλου, είναι γνωστό αυτό τοις πάσι. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πώς θα είναι μετά από μερικά χρόνια. Αν πχ θα υπάρχουν δάση σε 50 ή 100 χρόνια, αν θα υπάρχει πόσιμο νερό και καθαρή ατμόσφαιρα να αναπνέουν τα παιδιά μας. Δε μπορούμε να φανταστούμε τον κόσμο μετά από 100 χρόνια, όπως δεν μπορούσαν να φανταστούν τον κόσμο μας εκείνοι που ζούσαν πριν 100 χρόνια δηλαδή στην αρχή της βιομηχανικής επανάστασης. Κάθε γενιά φέρει ευθύνη για όσα κάνει ή ΔΕΝ κάνει. Κι αν η δική μας δεν σταματήσει το κακό εν τη γενέσει του, θα υποστούν τα δεινά οι επόμενες γενιές, ήτοι τα παιδιά μας…

http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/image/2014/climate/reports_publications/20140121BR_EU_ENERGY_TARGETS_2030.pdf

http://oxivape.re/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%88%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BD/

http://www.kefaloniapress.gr/2016/03/22/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%8E%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%B7%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB/

https://energypress.gr/news/mises-alitheies-kai-oloklira-psemata-gia-tis-ape-kai-tin-agora-ilektrismoy

file:///E:/%CE%91%CE%A0%CE%95/%CE%97%20%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%20_%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B1_%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CF%84%CE%BF%20%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1%20_%20Econews.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.