Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Τι λέει ο Β. Κόκκαλης για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων

Σαφές μήνυμα πως «η προστασία του καταναλωτή και ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες και αναπόσπαστο πυλώνα για μια πραγματικά βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» απέστειλε ο Yφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας για την παρουσίαση της ψηφιακής υπηρεσίας της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων, στη Λάρισα.

Η ημερίδα έλαβε χώρα την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 18:30, στο κτήριο του ΓΕΩΤΕΕ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Ν. Αντώνογλου και αρμόδιων στελεχών του Υπουργείου.

Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκαλης, «επί δεκαετίες φυτοφάρμακα (με έγκριση ή χωρίς) πωλούνταν ανεξέλεγκτα σε όλη τη χώρα, με μόνη γραμμή άμυνας το φιλότιμο των τοπικών γεωπόνων, οι οποίοι έπρεπε να προτάξουν τον όρκο που έδωσαν στην επιστήμη τους σε σχέση με το κέρδος που θα τους απέφερε η πώληση πλέον των αναγκαίων ποσοτήτων γεωργικών φαρμάκων. 

Δυστυχώς υπήρξαν φαινόμενα αισχροκέρδειας, σοβαρή απειλή για την υγεία τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Βάσει της Εθνικής Στρατηγικής για την Ορθολογική Χρήση των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων ένα από τα εργαλεία που θα συνεισέφερε ισχυρά στην αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η καθιέρωση με υπουργική απόφαση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. 

Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μια σαφή εικόνα των διακινούμενων ποσοτήτων φαρμάκων, θα μειωνόταν η ποσότητα στην απολύτως απαραίτητη και θα αυξανόταν η εμπιστοσύνη ότι αυτός που προμηθεύτηκε μια συσκευασία με φυτοφάρμακο θα έχει λάβει τις βασικές οδηγίες προφύλαξης και χρήσης του φαρμάκου. 

Η συνταγογράφηση γίνεται μόνο από επιστήμονα γεωπόνο και το μέτρο ξεκίνησε με αναγκαστική εφαρμογή από τις 18 Σεπτεμβρίου 2017. Επισημαίνω ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση πρωτοσυζητήθηκε το 1997. Δηλαδή χρειάστηκαν 20 ολόκληρα χρόνια και η πίεση από τον ΟΟΣΑ για να μπορέσουμε να θεσπίσουμε ένα μηχανισμό προς όφελος της υγείας του καταναλωτή, της υγείας του αγρότη, της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομικής βιωσιμότητας της αγροτικής εκμετάλλευσης μέσω της μείωσης των εισροών».

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε από τους επαγγελματίες και επιστήμονες που υπηρετούν στο πλευρό του αγρότη την ελληνική γεωργία τη στήριξη ώστε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση να εφαρμοστεί και να συνεισφέρει τα μέγιστα στην παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα».

Πρόσθεσε δε, ότι «ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σημειώνουμε τις καλόπιστες παρατηρήσεις με στόχο να βελτιωθεί η υπηρεσία σε επόμενη τροποποίηση της υπουργικής απόφασης».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.