Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Επικίνδυνη αναζωπύρωση της ιλαράς

Ανακοίνωση Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς
Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη, που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα μεταξύ των ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί (ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως 90%). Η μετάδοση μπορεί να γίνει με σταγονίδια, με τον αέρα, με άμεση επαφή, με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις. Η μετάδοση γίνεται 4 ημέρες πριν την εκδήλωση του εξανθήματος έως 4 ημέρες μετά.
Η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη αλλά και σε ενήλικες, λόγω των επιπλοκών, όπως οξεία μέση ωτίτιδα, πνευμονία, πυρετικοί σπασμοί, εγκεφαλίτιδα.

Πρόσφατα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία) έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περίπου 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 41 θάνατοι. Μέχρι 03/09/2017 στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 100 κρούσματα ιλαράς, ενώ τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου 1 κρούσμα ετησίως την τελευταία τριετία).

Φαίνεται ότι η επιδημία της ιλαράς έχει αναζωπυρωθεί και στη χώρα μας. Εφιστούμε την προσοχή των γονέων, καθώς είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τον εμβολιασμό των παιδιών τους και θα πρέπει να έχουν τα αυτιά τους κλειστά στις «σειρήνες» του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Συστήνουμε όλοι οι γονείς να ελέγξουν τις επόμενες μέρες τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους στον παιδίατρό τους και εάν δεν έχουν εμβολιαστεί να προβούν σε άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιά, έφηβοι και ενήλικες, που γενήθηκαν μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να εμβολιαστούν με δύο δόσεις εμβολίων για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου ή μικτού εμβολίου MMR).

Το εμβόλιο MMR είναι ιδιαίτερα ασφαλές, όπως έχει δείξει η παγκόσμια εμπειρία, χορηγείται δωρεάν και συνταγογραφείται για τους μεν ασφαλισμένους από όλους τους ιατρούς, για δε τους ανασφάλιστους από τους γιατρούς των δημοσίων δομών υγείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.