Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Τι λέει ο ΕΦΕΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Ανακοίνωση ΕΦΕΤ
Η 16η Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής σε όλο τον κόσμο, έχει ως θέμα για το έτος 2017 "Αλλάζουμε το μέλλον για τη μετανάστευση πληθυσμών επενδύοντας στην επισιτιστική ασφάλεια και την αγροτική ανάπτυξη". 

Σε παγκόσμια κλίμακα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, για λόγους επιβίωσης ή βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου, αναγκάζονται να μεταναστεύσουν είτε προς εύρωστες οικονομικά χώρες είτε εντός της χώρας τους. 

Οι οικονομίες των διαφόρων χωρών υποδοχής των μετακινούμενων πληθυσμών υποβάλλονται σε διαρθρωτικές αλλαγές, οπότε δημιουργούνται σύνθετες προκλήσεις κάνοντας επιτακτική την ανάγκη ανάληψης δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Δεδομένου ότι η οικονομική επιβίωση των ασθενέστερων οικονομικά πληθυσμών παγκοσμίως βασίζεται στη γεωργία και σε άλλες αγροτικές δραστηριότητες, κρίσιμο παράγοντα για τη μείωση του ρυθμού μετανάστευσης εντός και εκτός των κρατών αποτελεί η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που θα συμβάλλουν στην παραμονή των κατοίκων στις αγροτικές περιοχές, ιδίως των νεότερων ηλικιακών ομάδων, δημιουργώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας. 

Η αγροτική ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επισιτιστική ασφάλεια, πιο ελκυστικές συνθήκες διαβίωσης, καλύτερη πρόσβαση στις δομές προστασίας του κράτους και ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. 

Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια των πληθυσμών που προέρχονται κυρίως από τρίτες χώρες, αλλά παράλληλα είναι αρωγός στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί από την πολιτεία για τη διαμόρφωση πολιτικών υποστήριξης κυρίως των μικρών αγροτικών επιχειρήσεων της περιφέρειας που έχει κυρίως επηρεαστεί από τις αθρόες μεταναστευτικές ροές. 

Η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής αποτελεί βασικό παράγοντα εξασφάλισης ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων και παράλληλα μπορεί να αξιοποιήσει παραγωγικά το μεταναστευτικό δυναμικό με απώτερο στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του συνολικού πληθυσμού που διαβεί στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.