Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Μπορώ να κάνω κάτι για να έχει το παιδί μου γερά δόντια;

Γράφει ο Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης*
Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν το παιδί τους θα κληρονομήσει την ίδια “πάστα” δοντιών με αυτούς. Ειδικά αν οι γονείς έχουν ή είχαν πολλά προβλήματα με τα δικά τους δόντια, είναι λογικό να φοβούνται ότι τα παιδιά τους θα πάθουν τα ίδια.

Η κληρονομικότητα στον σχηματισμό των δοντιών του παιδιού παίζει τον κυρίαρχο ρόλο μόνο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο δηλαδή το μωρό βρίσκεται στην κοιλιά της μητέρας. Σε αυτό το στάδιο αν ένας από τους δυο γονείς παρουσίαζε κάποια γενετική ανωμαλία που αφορούσε στον σχηματισμό των δοντιών, είναι πιθανόν να εμφανιστεί τώρα και στο έμβρυο. Επίσης μια γενετική προδιάθεση μπορεί να κάνει κάποιους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε κάποιες ασθένειες του στόματος, όπως για παράδειγμα η περιοδοντίτιδα.

Γεγονός είναι όμως ότι όλα τα παιδιά γεννιούνται με υγιή δόντια, εφόσον δεν παρουσιάζουν κάποιο γενετικό σύνδρομο. Αυτό που ονομάζουμε δηλαδή καλή ή κακή “πάστα” δοντιού στην ουσία δεν υπάρχει. Μετά την γέννηση το περιβάλλον του παιδιού παίζει τον πρωταρχικό ρόλο.

Οι ασθένειες των δοντιών και των ούλων εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς έχουν να κάνουν με τον ίδιο τον άνθρωπο, όπως το σχήμα και η διάπλαση των δοντιών και η σύνθεση του σάλιου. Άλλοι είναι εξωτερικοί, όπως η διατροφή και το σωστό βούρτσισμα. Αν λοιπόν φροντίσουμε το παιδί μας να αποκτήσει καλές συνήθειες, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα αποφύγει προβλήματα με τα δόντια του στο μέλλον.


- Διατροφή: Αν η διατροφή του παιδιού είναι πλούσια σε ζάχαρη (γλυκά, αναψυκτικά, τυποποιημένοι χυμοί) τότε ο σχηματισμός τερηδόνας είναι πολύ πιο πιθανός γιατί τα βακτήρια του στόματος μπορούν να μετατρέψουν την ζάχαρη σε οξέα και να καταστρέψουν τα δόντια. Αντίθετα μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, φθόριο και φωσφόρο καθώς και η πρόσληψη πολλών υγρών βοηθάνε τα δόντια να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις των μικροβίων και βελτιώνει την ποιότητα του σάλιου.

- Στοματική υγιεινή: Η επιμελής τήρηση της στοματικής υγιεινής παίζει κυρίαρχο ρόλο στην αντιμετώπιση της τερηδόνας και της ουλίτιδας από πολύ μικρή ηλικία. Από την στιγμή που θα βγει το πρώτο δοντάκι μέχρι τους 6 μήνες είναι καλό να καθαρίζουμε προσεκτικά τα δόντια του παιδιού μετά τον θηλασμό ή το μπιμπερό με ένα καθαρό πανάκι ή πετσέτα. 


Μετά την ηλικία των 6 μηνών, μέχρι την ηλικία των 2 ετών τα δόντια θα πρέπει να βουρτσίζονται από τους γονείς απαραίτητα δυο φορές την ημέρα με λίγη παιδική οδοντόκρεμα (μέγεθος μπιζελιού) μικρής περιεκτικότητας σε φθοριούχο νάτριο (500ppm). 

H περιεκτικότητα της οδοντόκρεμας σε φθοριούχο νάτριο μετριέται σε ppm - parts per million και αναγράφεται επάνω στην συσκευασία. Μετά τα 2 έτη τα δόντια θα πρέπει να πλένονται 2 φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα περιεκτικότητας 1000 ppm. Το καθημερινό πλύσιμο των δοντιών θα πρέπει να γίνεται από το παιδί και τους γονείς μαζί, έτσι ώστε να συνηθίζει την καθημερινή φροντίδα του στόματος.


- Επίσκεψη στον οδοντίατρο: Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού σε έναν ειδικευμένο παιδοδοντίατρο θα πρέπει να γίνεται όταν βγει το πρώτο δόντι. Αυτός θα φροντίσει για την σωστή ενημέρωσή σας για ότι αφορά στην στοματική υγεία του παιδιού σας. Η αποφυγή τακτικών επισκέψεων στον παιδοδοντίατρο και γενικά η αδιαφορία σας μπορεί να διαταράξουν σε σημαντικό βαθμό την στοματική υγεία του παιδιού σας.

* Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης, MSc
Προληπτική οδοντιατρική-Αισθητική-Εμφυτεύματα
Σουμελά 34
55132 Καλαμαριά
Tηλέφωνο: 2310 486744
Κινητό για επείγοντα περιστατικά: 6908 850189
web: www.familydentist.gr
e-mail: info@familydentist.gr

Ώρες λειτουργίας οδοντιατρείου:
Δε., Τρ., Πε.: 09:00 - 14:00 και 17:00 - 20:00
Τε.: 12:00 - 20:00
Πα.: 09:00 - 16:00
Σα.: κατόπιν συνεννόησης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.