Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Ηλεκτρονικό τσιγάρο και στοματική υγεία


Γράφει ο Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης*
Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά την υγεία της στοματικής κοιλότητας. Αλλάζει την φυσιολογική δομή του στόματος και ταυτόχρονα καταστρέφει την ικανότητά του να αντισταθεί στις επιθέσεις των μικροβίων.


Τα τελευταία χρόνια μια νέα μόδα έχει μπει στην ζωή μας, με σκοπό να βοηθήσει ανθρώπους εξαρτημένους από το τσιγάρο να ξεπεράσουν αυτή τους την εξάρτηση. Οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο ξεπερνούν κατά πολύ τις αναζητήσεις για όλες τις υπόλοιπες μεθόδους απεξάρτησης από το τσιγάρο. Είναι όμως πραγματικά πιο καλό για την στοματική μας υγεία σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο;

Γνωρίζουμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο παράγει με την βοήθεια μιας μπαταρίας ατμό, ο οποίος περιέχει κάποιο άρωμα, νερό, προπυλενογλυκόλη, φυτική γλυκερίνη και τις περισσότερες φορές και νικοτίνη, η οποία όμως δεν προέρχεται από το κάψιμο του φυτού του καπνού. Εφευρέθηκε το 2003 από τον Κινέζο φαρμακοποιό Hon Lik και η πατέντα κατοχυρώθηκε από την εταιρεία Ruyan.

Πολλοί χρήστες που το ξεκινούν για να κόψουν το κανονικό τσιγάρο το χρησιμοποιούν για περισσότερο καιρό, αυξάνοντας μάλιστα την ένταση του ατμού χρησιμοποιώντας πιο δυνατές μπαταρίες. Παρ' όλη την διαδεδομένη χρήση του, λίγα μόνο πράγματα γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία του ανθρώπου, και ειδικότερα στην στοματική υγεία.

Η νικοτίνη η οποία βρίσκεται στα περισσότερα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει στην ανάπτυξη ασθενειών στα ούλα και την γλώσσα ενώ ταυτόχρονα καλύπτει τα κλασσικά συμπτώματα αυτών των ασθενειών. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα πως παρ' όλο που υπάρχει φλεγμονή στα ούλα, αυτά δεν ματώνουν τόσο πολύ κατά το πλύσιμο.

Οι υπόλοιπες βλαβερές, καρκινογόνες ουσίες που παράγονται με την καύση του καπνού στο συμβατικό τσιγάρο και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην γλώσσα, τα ούλα και το υπόλοιπο στόμα απουσιάζουν από το ηλεκτρονικό. Για τα υπόλοιπα συστατικά του υγρού αναπλήρωσης, όπως τα διάφορα αρώματα και το αλκοόλ που περιέχει, ή την χρόνια αύξηση της θερμοκρασίας του στόματος λόγω του ατμού του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες.

Εφόσον η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου βοηθάει έναν καπνιστή να παραμείνει μακρυά από το συμβατικό τσιγάρο και δεν του παρουσιάζει κάποια άλλα προβλήματα υγείας, τότε σύμφωνα με τις λίγες έρευνες που υπάρχουν μέχρι σήμερα φαίνεται να είναι καλύτερα να παραμείνει στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως η μακροχρόνια χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι επιβλαβής για το στόμα. Απλά η ζημιά που προκαλεί δείχνει να είναι λίγο μικρότερη από ότι το κανονικό τσιγάρο.

* Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης, MSc
Προληπτική οδοντιατρική-Αισθητική-Εμφυτεύματα
Σουμελά 34
55132 Καλαμαριά
Tηλέφωνο: 2310 486744
Κινητό για επείγοντα περιστατικά: 6908 850189
web: www.familydentist.gr
e-mail: info@familydentist.gr

Ώρες λειτουργίας οδοντιατρείου:
Δε., Τρ., Πε.: 09:00 - 14:00 και 17:00 - 20:00
Τε.: 12:00 - 20:00
Πα.: 09:00 - 16:00
Σα.: κατόπιν συνεννόησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.