Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Αυτά είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Κιλκίς για τον προϋπολογισμό 2018

Εισήγηση Αντιδημάρχου Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών Αιμίλιου Νικολαϊδη επί του προϋπολογισμού 2018 
Ο προϋπολογισμός είναι ο σχεδιασμός της Διοίκησης του Δήμου για το επόμενο οικονομικό έτος, όσο μπορεί να υπάρχει σχεδιασμός μέσα σε τέτοιες οικονομικές συνθήκες και συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.

Ο τρόπος καταγραφής των μεγεθών του προϋπολογισμού ορίζεται από Κ.Υ.Α. κάθε χρόνο, η οποία δίνει ακριβείς οδηγίες για το πώς θα προϋπολογιστούν τα έσοδα και τα έξοδα του Δήμου. 

Ο προϋπολογισμός είναι η πολιτική βούληση της Διοίκησης τη συγκεκριμένη στιγμή της ψήφισής του, καθώς η καθημερινότητα την αναγκάζει να τον αναμορφώνει συνεχώς, σχεδόν κάθε μήνα. 

Αυτό καθίσταται και υποχρεωτικό πλέον, αφού οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν στενά τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και να παρεμβαίνουν άμεσα για να μην παρουσιάζονται ελλείμματα.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι μια δυναμική διαδικασία, καθώς οι συνεχείς αυξομειώσεις στα έσοδα και στα έξοδα του Δήμου, καθιστούν αναγκαστικές αυτές τις συνεχείς τροποποιήσεις.

Ο προϋπολογισμός του 2018, διαμορφώνεται λοιπόν υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες που έχει βιώσει η αυτοδιοίκηση και η χώρα στα τελευταία επτά χρόνια με σημεία αιχμής:

– τη δυσβάσταχτη μείωση τακτικών πόρων των OTA (πάνω από 60%),

– τη δραματική μείωση προσωπικού και την ανορθολογική κατανομή του εναπομείναντος

– τη διογκούμενη γραφειοκρατία που ταλανίζει τους OTA

– την απρόβλεπτη υπερφορολόγηση που μας αφαιρεί και άλλους πόρους (οι δήμοι αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες με φορολόγηση εσόδων 26%)

– τη δυσκολία των Δήμων να εισπράξουν από μια κοινωνία που δεν αντέχει άλλο…

Σε όλες τις προαναφερθείσες αρνητικές συγκυρίες προστέθηκε και το ασταθές οικονομικό περιβάλλον του 2017 που δημιούργησε μια ασφυκτική κατάσταση:

Με μεταβλητές τις απρόβλεπτες αυτές εξελίξεις, και σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία και την αβεβαιότητα, που γίνεται τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ένας προϋπολογισμός που αποτυπώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά πως, παρά το γενικό δυσμενές αλλά και ασταθές οικονομικό περιβάλλον, ο Δήμος Κιλκίς στέκεται όρθιος.

Χωρίς να μας ενδιαφέρει ο εντυπωσιασμός, αλλά η ουσία, ο Δήμος μας έχει καταφέρει να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του, να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, να είναι φερέγγυος σε όσους συναλλάσσονται μαζί του και να χρηματοδοτεί από δικούς του πόρους τα νομικά του πρόσωπα για να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό τους έργο και να χρηματοδοτεί έργα για τη βελτίωση της καθημερινότητας και τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Με βάση λοιπόν την κοινή υπουργική απόφαση οι προϋπολογισμοι των Δήμων για το 2018 πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και ισοσκελισμένοι .

Ο προϋπολογισμός του Δήμου μας για 2018 είναι ένας πραγματικός προϋπολογισμός στον οποίο μάλιστα σύμφωνα με τη γνώμη του παρατηρητηρίου τηρήθηκαν όλες οι οδηγίες που δόθηκαν με την υπ΄αριθμ. 25595/28-7-2017 από την ΚΥΑ. Εγκρίθηκε από το παρατηρητήριο και αξιολογήθηκε ως ένας προϋπολογισμός ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος και είναι αυξημένος κατά 5,75%. Ισοσκελίζεται λοιπόν στα 31.691.528,02 ευρώ, έναντι 29.966.661,90ευρώ τις προηγούμενης χρονιάς.

Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι κατά την αντίληψη μας πραγματικός και ρεαλιστικός, αντιμετωπίζει την πραγματικότητα και την επιταγή του νόμου, σίγουρα δε δίνει απαντήσεις στο σύνολο των απαιτήσεων των τοπικών κοινωνών, αλλά επιτυγχάνει την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου, χωρίς να επανενταχθούν έργα, χωρίς να μειωθούν οι παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες, χωρίς να θιγούν βασικές ανάγκες της καθημερινότητας, μέσα στην τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας.

Με αυτά τα δεδομένα και τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, που αναφέραμε , κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε για να κλείσουμε και φέτος τον προϋπολογισμό μας και καλώ το σώμα να τον ψηφίσει.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω, τα στελέχη του του Δήμου μας, τα οποία εργαζόμενα με ζήλο, επαγγελματισμό, υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, έχουν βοηθήσει το Δήμο μας, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, να καταρτίζουμε ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς και να επιτυγχάνουμε, με την υλοποίησή τους, την πολιτική βούληση της Διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.