Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Αυτοκίνητο: 5 φθινοπωρινοί έλεγχοι που πρέπει να κάνεις άμεσα

Του Γιώργου Τσιμπουσλή
Πρόβλημα σε παρμπρίζ – υαλοκαθαριστήρες = κακή ορατότητα
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η αμεσότερη συνέπεια μιας βροχής είναι ο περιορισμός της ορατότητας την ώρα της οδήγησης, κάτι το οποίο χειροτερεύει πολύ τις βραδινές ώρες.

Θα πρέπει να ελεγχθεί πολύ προσεκτικά το αν οι υαλοκαθαριστήρες αφήνουν «γραμμές» νερού πάνω στο παρμπρίζ όταν λειτουργούν. Αν το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται με μικρή παρουσία νερού, είναι σίγουρο ότι σε συνθήκες έντονης βροχής, θα αντιμετωπίζεις πολύ μεγάλο πρόβλημα ορατότητας.

Επίσης, ειδικά σε περιοχές όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και πριν «έρθει» ο χειμώνας, είναι απαραίτητη η προμήθεια μιας «ξύστρας» ώστε να μην προκληθούν χαρακιές κατά τη διάρκεια απομάκρυνσης του πάγου που σχηματίζεται στο παρμπρίζ τις πρώτες πρωινες ώρες.

Και, επειδή αναφερόμαστε στο θέμα του παρμπρίζ, θα είναι επίσης καλό να ελεγχθεί αυτό για μικρές ρωγμές καθώς ένα «πέσιμο» σε κάποια λακκούβα μπορεί να μετατρέψει ένα μικρό ράγισμα σε μεγάλη ρωγμή από τη μια στιγμή στην άλλη.

Έλεγχος A/C για να μη θολώνουν τα τζάμια!
Είναι επίσης γνωστό το φαινόμενο «θολώματος» των τζαμιών του αυτοκινήτου που προκαλεί μείωση της ορατότητας και κάνει ένα πολύ άσχημο «συνδυασμό» με το πρόβλημα των υαλοκαθαριστήρων που αναφέραμε νωρίτερα.

Εκτός αυτού, όμως, πολλοί οδηγοί έχουν τη συνήθεια να προσπαθούν να καθαρίσουν το παρμπρίζ τους με το μανίκι του ρούχου τους ή με κάποιο πρόχειρο αντικείμενο ενώ οδηγούν. Περιττό να πούμε πως πρόκειται για κάτι πολύ επικίνδυνο.

Όταν ο κλιματισμός λειτουργεί σωστά, απομακρύνει άμεσα την υγρασία από τον αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και καθαρίζει τα τζάμια, δίνοντας σου τη δυνατότητα να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος στην οδήγηση.

Έλεγχος φρένων, για να αποφεύγεις τα απρόοπτα!
Όπως και όλα τα υπόλοιπα συστήματα του αυτοκινήτου σου, το σύστημα των φρένων θα πρέπει να λειτουργεί άριστα ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Ένας λόγος παραπάνω, όταν το οδόστρωμα είναι βρεγμένο.

Για να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν θα έχεις κανένα απρόοπτο στο δρόμο, θα πρέπει να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των φρένων, των δίσκων και των υλικών τριβής.

Επίσης, δεν πρέπει να παραληφθεί σε καμία περίπτωση και ο έλεγχος της στάθμης των υγρών φρένων.

Μην οδηγείς με φθαρμένα ελαστικά, κινδυνεύεις!
Το κρισιμότερο – κατά πολλούς – «κομμάτι» ενός αυτοκινήτου όταν κινείται σε βροχή είναι τα ελαστικά.

Το πέλμα, γνωστό επίσης και ως αυλάκωση, πρέπει να έχει το απαραίτητο βάθος ώστε να απομακρύνεται αποτελεσματικά το νερό και να αυξάνεται η επιφάνεια επαφής του ελαστικού με την άσφαλτο.

Είναι εξίσου σημαντικό να ελεγχθεί η πίεση των ελαστικών καθώς παίζει και αυτή το ρόλο της στη βελτίωση της πρόσφυσης.

Τέλος, το συνεργείο «τσεκάρει» και τη συνολική εικόνα των ελαστικών ώστε να εντοπιστούν πιθανές ρωγμές, άλλου είδους φθορές ή ακόμα και αντικείμενα που είναι «σφηνωμένα».

Φώτα, για βλέπεις και να σε βλέπουν καλά!
Ενώ οδηγείς το αυτοκίνητο σου, τα φώτα του έχουν διπλό ρόλο.

Εκτός του ότι βοηθούν εσένα να βλέπεις καλύτερα το δρόμο, βοηθούν και τους άλλους οδηγούς να διακρίνουν εσένα. Με αυτόν τον τρόπο οδηγείς εσύ αλλά και οι γύρω σου με απόλυτη ασφάλεια.

Γι' αυτό το λόγο, είναι απαραίτητη η άριστη λειτουργία τους, κάτι που μπορεί να εξασφαλιστεί με έναν σύντομο έλεγχο στο συνεργείο της επιλογής σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.