Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Σθένος, ασθενές

Της Παναγίτσας Μιχαήλου
Νομίζω ότι πλέον είναι ώρα οι γλωσσολόγοι να αναπροσαρμόσουν την σημασιολογία των λέξεων. Γιατί εγώ μέχρι τώρα το σθένος το είχα συνδέσει με την πυγμή και τη δύναμη χαρακτήρα.


Φαίνεται όμως πως στις εποχές που ζούμε το σθένος συνδέεται άμεσα με την κούφια ρητορική τις ανατροπές τις κωλοτούμπες  κι εκείνους τους πολιτικούς ελιγμούς εις βάρος των ευπαθών κοινωνικών τάξεων που όλα αυτά τα χρόνια οι τσέπες τους δέχονται ληστρικές επιθέσεις.


Και ναι λοιπόν. Βραβείο πολιτικού σθένους στον πρωθυπουργό. Δοσμένο από την ιδία επιτροπή που βράβευσε Μέρκελ, Λαγκάρντ και Μακρόν. Κι αυτό από μόνο του είναι ικανό να μας δείξει τι θεωρούν σθένος αυτοί που τον επέλεξαν. Ίσως την ακαμψία και την αναλγησία του στην επιβολή όλων των μέτρων που αποτελούν κατάφορα κοινωνικές αδικίες. 

Μιας και όλη του η κοινωνική ευαισθησία εξαντλείται στο να προάγει σε σχέση με τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών αυτά των προσφύγων. Κατά τα άλλα μέρισμα προ των πυλών.

Όμως προ των πυλών ειναι επίσης και αυξήσεις και τιμολόγηση ακόμα και στις σακούλες των σούπερ μάρκετ. Κι άσε τα περήφανα γηρατειά να πορεύονται με την περηφάνια τους και την πετσοκομμένη τους σύνταξη. Μιας και ήδη ψηφισμένες περικοπές ακόμα και της τάξης του 30% δρομολογούνται να ισχύσουν από τον Δεκέμβρη του 18. Γιατί όσο να πεις ένα σθένος αναλγησίας θέλει να το 'χεις όταν ψηφίζεις τέτοια μέτρα.

Κι όσο για το άλλο το σθένος, αυτό που όλοι μας συνδέσαμε με την πυγμή και τη δύναμη χαρακτήρα όταν μπροστά σε ένα τόσο δυνατό όχι στο δημοψήφισμα ενός λαού, προτίμησε πίσω από κινδυνολογίες και προφάσεις να υποχωρήσει για μια φορά ακόμα με το πρόσχημα της σωτηρίας της χώρας, μας απέδειξε πως διέθετε σθένος ασθενές...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.