Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Εόρτιος χαιρετισμός Χριστουγέννων 2017

Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας
†Ο Γουμενίσσης, Γεφύρας, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου
Δημήτριος
"Προς τον ευλαβή Κλήρο και τον ευλογημένο λαό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας
Αδελφοί μου, παιδιά του Θεού, κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί: ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μαζί με τον καθένα σας και μαζί με όλους μας! Ο Χριστός εν τω μέσω ημών, “χθες και σήμερον ο Αυτός και εις τους αιώνας”. 

Μέσα στην ενότητα της Εκκλησίας, που τεχνουργεί και δωρίζει το Άγιο Πνεύμα, με την άγια ορθόδοξη πίστη και ζωή, με τη θεία λειτουργία και τη συνέχεια μιας ήρεμης χριστιανικής καθημερινότητας! Αυτό διαλαλούν τα φετινά Χριστούγεννα.

Αλλά προφταίνουμε να συγχρονίσουμε τη ζωή μας με τα Χριστούγεννα του Χριστού; Η ζωή είναι ένα “τρέξιμο”, ένας “αγώνας”, μια “κατάκτηση”. Τρέχουμε να βρούμε. Αγωνιζόμαστε να κερδήσουμε. Κατακτούμε δικαιώματα και σιγουριά. Με τις δουλειές, με τις σπουδές, με την κοινωνική ένταξη, με τον οικογενειακό σχεδιασμό, με τις πολιτικές επιλογές, με τις φιλοσοφίες, με τις οικονομίες και τις κρυφές παρανομίες.

Κάποτε όλα αυτά είχαν “ανθρώπινα όρια”. Σήμερα όλα αυτά (η ζωή, η γνώση, οι κατακτήσεις, τα λάθη) έφυγαν από τα χέρια μας. Πέρασαν στα “χέρια” της σούπερ-επιστήμης, της απεριόριστης τεχνολογίας και της παγκόσμιας οικονομικής ενοποίησης. Εκεί που πάμε να υμνήσουμε, γυρίζουν οι διεθνείς δείκτες, και μας “στίβουν” την ψυχή! 

Από ελεύθεροι, γινόμαστε δούλοι του οικονομικού-πολιτικού συστήματος. Από χαρούμενοι, καταλήγουμε έκδοτοι στη δυστυχία και την απελπισία. Από χορτάτοι, καταντούμε ελλειμματικοί και χρεωμένοι. Από μορφωμένοι και σπουδαίοι, ξεφτούμε σε υπηρέτες μιας παγκόσμιας εκμετάλλευσης.

Πως φθάσαμε σ᾽ αυτό το σημείο; Στον 21ο αιώνα της προόδου; …της ελευθερίας; …της επιστήμης; …των δικαιωμάτων;

Διότι ο παγκόσμιος πολιτισμός φιλοδοξεί να φτιάξει μια νέα παγκόσμια κοινωνία, με θεμέλια και μοχλούς χωρίς τον αληθινό Θεό. Εκδίδει συλλογικές οδηγίες σε παγκόσμια κλίμακα, που με μια πρωτογονική αλαζονεία καταφρονεί υπερήφανα την πίστη και τη σχέση του αληθινού Θεού. Και δίχως τον αληθινό Θεό, όλα επιτρέπονται. Σαν να είναι ο συνάνθρωπος ένα τίποτε, κι η ανθρωπιά ένα μηδέν. Το ψέμμα κυριαρχεί και επιπολάζει η παραπλάνηση, τήδε κακείθεν. Η αποφορά του αποπνικτική. 

Οι χρησιμοποιούντες την δολιότητα μεγαλαυχούν ότι απευθύνονται σε ανθρώπους προς χρήση και εκμετάλλευση. Δεν αντιλαμβάνονται οι ηγήτορες του κόσμου τούτου ότι αυτό δεν αποτελεί εξέλιξη του πολιτισμού μας, αλλά οπισθοδρόμηση επανεγκλωβισμό στα δίκτυα και τις μεθοδείες του απ ἀρχῆς ανθρωποκτόνου διαβόλου, μακριά από την ελευθερία που μας χάρισε ο Κύριος.

Πως καταντήσαμε εκεί; Πως γίνεται αυτό, 2017 χρόνια μετά Χριστόν;

Ο “ύμνος των Χριστουγέννων” μας προσκαλεί να αφυπνισθούμε:

«Η γέννησή σου Χριστέ, που είσαι ο δημιουργός του κόσμου και ο λυτρωτής του κόσμου… Η γέννησή σου Χριστέ, που είσαι το μοναδικό πρόσωπο πίστης και σχέσης, για να κρατιόμαστε σαν άνθρωποι… Η γέννησή σου Χριστέ, που είσαι ο ΘΕΟΣ μας… 

Η γέννησή σου, Χριστέ, ανέτειλε στον κόσμο το φως της αλήθειας. Τότε, ένα αστέρι έδειξε στους ανατολίτες, πως θα σε έβρισκαν τον Ήλιο της δικαίωσης, την ουράνια ανατολή της σωτηρίας. Για 2017 χρόνια, η ζωή και ευλογία Σου, η δωρεά Σου, το Άγιο Πνεύμά Σου δείχνει σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο (που σε ψάχνει ολόψυχα) τον φωτισμό, την ανατολή, τον Ήλιο της καρδιάς και της ζωής…».

Οι Άγιοι της Εκκλησίας, οι Δίκαιοι, οι Σεσωσμένοι από κάθε γωνιά και φυλή, από κάθε κοινωνική θέση ανθρώπων… δεν σταμάτησαν και δεν σταματούν να μας δείχνουν τον δρόμο και τον ύμνο της ζωής, τώρα που οι δύσκολοι καιροί συννεφιάζουν την ψυχή μας. 

Μέσα στους 20 αιώνες που πέρασαν (με χρόνια διωγμών, με χρόνια απάτης, με χρόνια δουλείας, με χρόνια πολέμων, με χρόνια πείνας και δυστυχίας), κι όμως ξεφύτρωναν θεούμενοι άνθρωποι, σκεύη αλαβάστρινα του Αγίου Πνεύματος, πιστοί του Χριστού, άνθρωποι άγιοι και τίμιοι της Εκκλησίας, προσφύγια των ελπίδων μας.

Μακάρι, στα φετινά Χριστούγεννα, με φλογερή πίστη, μετανοιωμένη ευλάβεια και χαριτόδωρη καρδιά να ξαναψάλουμε το “Χριστός γεννάται”. Να το έχουμε ύμνο ζωής, ξεκίνημα και πρόγραμμα ζωής. “Χριστός γεννάται, χαρά στον κόσμο”! Το μοναδικό αληθινό ξύπνημα συνειδήσεων. Για να γίνει μοχλός προσωπικής αφύπνισης και κοινωνικής δράσης, φωτισμένης επιστημονικής προόδου και ανθρωπιάς, ολοτελούς σωτηρίας. Με αξιολογικό δώρο ζωής: τον Κύριό μας Ιησού Χριστό πάντοτε μαζί μας!

Αυτό εύχομαι και προσεύχομαι για έναν προς έναν και για όλους σας, σαν μια ευλογημένη οικογένεια κοινής πίστης και ομολογίας, ελπίδας και αγάπης. Ο Χριστός: “ο Μεγάλης Βουλής Άγγελος, ο θαυμαστός Σύμβουλος, ο Θεός ο Ισχυρός, ο Εξουσιαστής, ο Άρχοντας της ειρήνης, το Παιδίον Νέον, ο Πατήρ του μέλλοντος αιώνος”, ο Σαρκωθείς προ αιώνων Θεός έσται μεθ’ ημών πάσας τας ημέρας της ζωής ημών. Ευλογημένο Δωδεκαήμερο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.