Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Παρεμβάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Δελτίο τύπου Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Κεντρικής Μακεδονίας για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για τον αγροτικό τομέα. Είναι δεδομένο ότι βασικοί πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας είναι ο πρωτογενής τομέας καθώς και η μεταποίηση. Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα:

Στο φορολογικό:

-Θεσπίστηκε το αφορολόγητο για τις επιδοτήσεις έως και 12.000 ευρώ και η έκπτωση φόρου (αφορολόγητο έως 9.550 ευρώ) για τους φορολογούμενους που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

-Δεν υπολογίζεται στο εισόδημα το σύνολο των ενισχύσεων του 2ουπυλώνα της ΚΑΠ και αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Κατά συνέπεια σήμερα:

ο μέσος φόρος είναι 150 ευρώ έναντι 305 ευρώ για το 2015 Για τους μεν κατά κύριο επάγγελμα ο φόρος αυτός είναι 71 εκατ. ενώ για τους ετεροεπαγγελματίες με αγροτικά εισοδήματα 54 εκατ. ευρώ.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι 9 στους 10 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δήλωσαν εισοδήματα έτους 2016 έως 9.000 ευρώ, και πλήρωσαν κατά μέσο όρο 20 ευρώ. Δηλαδή όλη η μικρομεσαία αγροτιά ουσιαστικά δεν κατέβαλε φόρο.

Οι αγρότες δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, με τον Ν. 4172/2013, επέβαλλε τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων, ενώ είχε ψηφιστεί και η προκαταβολή φόρου.

Στο ασφαλιστικό:

Με παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό :

-Δεν υπήρξε καμία μείωση στις κύριες συντάξεις του ΟΓΑ

-Ο αγρότης θα απολαμβάνει πλέον τις ίδιες παροχές µε τους άλλους ασφαλισμένους

-Η Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ αποτελεί τη βάση υπολογισμού μαζί µε την ανταποδοτική για τους αγρότες.

Αποτέλεσμα των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, είναι ότι η σύνδεση με το εισόδημα οδήγησε το 90% των αγροτών σήμερα να πληρώνει το ελάχιστο ασφάλιστρο (87 ευρώ).

Με το σύνολο των φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων που έγιναν, η κοινωνική δικαιοσύνη εγκαθιδρύεται και για τους αγρότες, μιας και ωφελούμενοι είναι περισσότεροι από το 90%, καθοριστικά δε οι μικρομεσαίοι παραγωγοί. Σημειώνεται ότι εν μέσω μνημονιακών δεσμεύσεων οι αγρότες της χώρας μας έχουν εντέλει συνολικά πολύ μεγαλύτερες ελαφρύνσεις από πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών

Παράλληλα όλες οι πληρωμές στον αγροτικό χώρο έχουν μπει σε τάξη και σε προγραμματισμό. Πλέον οι αγρότες μπορούν να κάνουν τον απαραίτητο προγραμματισμό των υποχρεώσεών τους και των εργασιών τους.

-Επετεύχθη η μείωση του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στο μισό

-Ο νόμος της έγκαιρης εντός 60 ημερών υποχρεωτικής εξόφλησης των παραγωγών ευπαθών προϊόντων από τους εμπόρους και της αναγραφής της χώρας προέλευσης για γάλα και κρέας αυξάνει την διαπραγματευτική δύναμη των αγροτών, παρέχει προστασία από κανόνια της αγοράς, και μειώνει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και των ελληνοποιήσεων.

-Θεσμοθετήθηκε η Κάρτα του αγρότη που αυξάνει ρευστότητα των παραγωγών

-Μειώθηκε ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% (όπως τα λιπάσματα, σπόρους, ζωοτροφές) από 1/7//2017

-Με τη χρήση των ΑΠΕ και την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων σε ατομική και συλλογική βάση θα υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής. Επιπλέον, με τον ενεργειακό συμψηφισμό (Net Metering) που ισχύει για κατ’ επάγγελμα αγρότες οι αυτοπαραγωγοί θα έχουν την δυνατότητα να διαθέτουν ρεύμα που παράγει το πάρκο τους, για τις ανάγκες των μονάδων τους, ενώ ό,τι περισσεύει θα μεταφέρεται ως πρόσθετη ενέργεια στον επόµενο λογαριασµό. 

Μέσω των σχεδίων βελτίωσης στο ΠΑΑ προβλέπεται και η ένταξη της εγκατάστασης ΑΠΕ. Η εφαρμογή του προγράμματος αναµένεται να συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής

-Το ακατάσχετο ρυθμίζεται με διάφορα νομοθετήματα και με τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (αρ. 465/1999) που έγινε αποδεκτή από τον υφυπουργό Οικονομικών. Επίσης ακατάσχετες θεωρούνται και οι παροχές που χορηγούνται στους ασφαλισμένους από τον ΕΛΓΑ βάσει του Ν. 1790/1988 και να μην ξεχνάμε τη δυνατότητα του κάθε αγρότη να ενεργοποιήσει το προσωπικό ακατάσχετο των 1.250 ευρώ.

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, το ΥΠΑΑΤ θα αναλάβει πρωτοβουλία για να ενισχυθεί - διευκρινιστεί περαιτέρω το νομοθετικό πλαίσιο του ακατάσχετου για τους αγρότες

-Ψηφίστηκε ο νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών.

Τέλος, η χώρα μας έχει κάνει την επιλογή να παραμείνει στην ΕΕ. Ένας από τους λόγους είναι οι πόροι με τους οποίους η ΕΕ χρηματοδοτεί την Ελληνική γεωργία που είναι πολλαπλάσιοι (περίπου 3 δις) κατ’ έτος από την συνεισφορά της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (1,8 δις).

Παλεύουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, τη σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και την άρση περιορισμών με στόχο την ενίσχυση των ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων και σε αυτήν την κατεύθυνση προσδοκούμε να υπάρχει στήριξη από το αγροτικό κίνημα.

Για όλα αυτά σας καλούμε να συζητήσουμε την Παρασκευή 23 Μαρτίου στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς στις 6.30 μ.μ. με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.