Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Γιατί κοκκινίζει η λίμνη Δοϊράνη;

Γράφει ο Βασίλης Ιωαννίδης
Γεωπόνος
Αυτή την εποχή σε πολλά σημεία της η επιφάνεια της λίμνης Δοϊράνη αποκτά έντονες καφεκόκκινες αποχρώσεις. Ο επισκέπτης βλέποντας την εμφάνιση της λίμνης θεωρεί πώς πρόκειται για κάποιου είδους μόλυνσης της λίμνης. Η πραγματικότητα είναι πώς πρόκειται για την ανάπτυξη μίας υδρόβιας φτέρης.

Η Azolla filiculoides (red water fern) – Αζώλη η Πολυποδιοειδής (κοκκινόφτερη του νερού) είναι μικρό σε μέγεθος φυτό με καταγωγή από τις τροπικές περιοχές της Αμερικής που έχει εξαπλωθεί σε λίμνες και υδατοδεξαμενές σε όλο τον κόσμο.

Για την πλούσια περιεκτικότητα του φυτού σε πρωτεΐνες (δεσμεύει ατμοσφαιρικό άζωτο) χρησιμοποιήθηκε στην διατροφή των ζώων, κυρίως πουλερικών και χοιρινών.

Η πολύ γρήγορη εξάπλωση του είδους σε μια περιοχή με στάσιμα νερά θεωρήθηκε πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει έλη έτσι ώστε να μη μπορούν τα κουνούπια να έχουν πρόσβαση στο νερό και να πολλαπλασιάζονται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.