Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Μέτρα βιοπροφύλαξης εισόδου ασθενειών σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

Ανακοίνωση Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Κιλκίς
Δεδομένου ότι την περίοδο που διανύουμε δραστηριοποιούνται τα έντομα φορείς που ευθύνονται για την μετάδοση νοσημάτων (π.χ. οζώδη δερματίτιδα, καταρροϊκός πυρετός ), υπενθυμίζουμε και εφιστούμε την προσοχή στους κατόχους κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων για την πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας όπως αυτά περιγράφονται παρακάτω ώστε να αποφευχθεί κάθε δυνατότητα μετάδοση των νοσημάτων: 

- Φροντίζετε να έχετε απολυμαντική τάφρο για τα οχήματα στην είσοδο-έξοδο των εκμεταλλεύσεων πάντα γεμάτη με απολυμαντικό υγρό.

- Τακτικός Καθαρισμός και Απολύμανση των εκμεταλλεύσεων

- Τακτική απεντόμωση και μυοκτονία στις εκμεταλλεύσεις

- Περιορισμός της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων στις εγκαταστάσεις και στους  βοσκοτόπους, στα εντελώς απαραίτητα. Ιδιαίτερη προσοχή σε οχήματα που έρχονται σε επαφή και με άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

- Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις.

- Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες κτηνοτροφικές  εκμεταλλεύσεις.

- Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.

- Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής.

- Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους.

- Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων.

- Καταπολέμηση εξωπαράσιτων και χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα.

Ειδικότερα για τις μετακινήσεις των βοοειδών, των αιγοπροβάτων και των χοίρων ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ Π.Ε ΚΙΛΚΙΣ πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

· Πριν γίνει η φόρτωση των ζώων το όχημα μεταφοράς πρέπει να έχει απολυμανθεί κι απεντομωθεί και η παραπάνω διαδικασία θα αποδεικνύεται με τη βεβαίωση απολύμανσης και απεντόμωσης ή τη συμπλήρωση σχετικής υπεύθυνης δήλωσης η οποία είναι διαθέσιμη στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες προσκομίζοντας το τιμολόγιο αγοράς του απολυμαντικού και εντομοαπωθητικού.

· Τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν θα έχουν υποβληθεί σε εντομοαπωθητική αγωγή η οποία θα καταγράφεται από τον ιδιώτη κτηνίατρό σας στο Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής και θα επιδεικνύεται κατά την έκδοση του Πιστοποιητικού Μετακίνησης των ζώων.

ΠΡΟΣΟΧΗ στην τήρηση των χρόνων αναμονής κάθε σκευάσματος.

· Φροντίστε να ενημερώνετε εγκαίρως την Κτηνιατρική Υπηρεσία για την πρόθεσή σας να μετακινήσετε ζώα εκτός της ΠΕ Κιλκίς στα τηλέφωνα 2341353348,- 345,-353,-350 (Τμήμα Κτηνιατρικής Κιλκίς) και 2343031378 (Κτηνιατρικό Γραφείο Αξιούπολης του Τμήματος Κτηνιατρικής).                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.