Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Αναμενόμενα πετυχημένος ο ετήσιος χορός των Αργοναυτών Κιλκίς


Δελτίο τύπου "Αργοναυτών" Κιλκίς
Τον ετήσιο χορό του συλλόγου μας διοργανώσαμε οι Αργοναύτες το Σάββατο 14 Απριλίου 2018, στο κοσμικό κέντρο διασκέδασης "Θέατρο".

Σε ένα ζεστό και φιλικό κλίμα συναθροιστήκαμε μέλη και φίλοι του συλλόγου και διασκεδάσαμε παρέα σε ένα αμιγώς παραδοσιακό ποντιακό γλέντι με εξαίρετους Κιλκισιώτες μουσικούς. Κοντά μας είχαμε στη λύρα και το τραγούδι τον Στάθη Πορφυρίδη, τον Δημήτρη Δαμιανίδη και τον Θεόφιλο Αγγελίδη. 

Στο νταούλι ήταν ο Μπάμπης Κιτσονίδης και ο Στέλιος Τερζόπουλος. Στο κλαρίνο ο Γιώτης Γρηγοριάδης και στο αγγείο ο Ελευθεριάδης Γιώργος. Ευχαριστούμε θερμά τους μουσικούς που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και επιμελήθηκαν την παρουσίαση παραδοσιακών ακουσμάτων του λαού μας, κάτι που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να φθίνει και να χάνεται δίνοντας τη σκυτάλη σε μη παραδοσιακές μορφές διασκέδασης.

Σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, τα χορευτικά του συλλόγου μας, εκπροσωπούμενα από 110χορευτές και χορεύτριες παρουσίασαν την μέχρι τώρα δουλειά τους υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτών και χοροδιδασκάλων τους κας Ελένης Ελευθεριάδου (τμήματα παιδικά και εφηβικό), κου Παραδείση Καλαμαρινού (τμήμα ενηλίκων Α) και κου Κωνσταντίνου Νικολαΐδη (τμήμα ενηλίκων και τμήμα παραστάσεων). 

Οι χορευτές ενδυματολογικά παρουσιάστηκαν με αντίγραφα αυθεντικών φορεσιών κυρίως από το βεστιάριο του συλλόγου μας του οποίου την επιμέλεια έχει η δις Αντιγόνη Κοτσαπουϊκίδου και η οποία μαζί με την ομάδα βεστιαρίου υπερέβαλαν εαυτόν ώστε να μπορέσουν καλύψουν με δανεισμούς έναν τόσο μεγάλο αριθμό χορευτών.

Την παράσταση της βραδιάς ομολογουμένως και δικαίως έκλεψε το τμήμα των παραστάσεων. Ένα τμήμα για το οποίο είμαστε πολύ υπερήφανοι μιας και αποτελεί την κορωνίδα των χορευτικών μας τμημάτων. Τριάντα χορευτές που επί ένα μήνα δούλεψαν σκληρά παρουσίασαν μία εμπεριστατωμένη εργασία τους επάνω στους χορούς του Πόντου και συγκεκριμένα σε χορούς από την ευρύτερη περιοχή της Αργυρούπολης, της Τραπεζούντας, της Ματσούκας και του Καρς.

Ενδυματολογικά παρουσιαστήκαν φορεσιές της Τραπεζούντας, της Ματσούκας, της Σάντας, της Αργυρούπολης και της ευρύτερης περιοχής της Χαλδίας. Το μεγαλύτερο μέρος των φορεσιών, εξαρτημάτων και κοσμημάτων που ενέδυσε το τμήμα παραστάσεων ανήκει στο προσωπικό βεστιάριο του χοροδιδασκάλου μας κου Κωνσταντίνου Νικολαΐδη κάτι για το οποίο τον ευχαριστούμε πολύ μιας και ειδικά τα αυθεντικά κομμάτια της συλλογής του προσέφεραν στην καλύτερη και αρτιότερη προσέγγιση του παραδοσιακού ύφους των χορών.

Η εθιμική προσέγγιση των χορών έγινε υπό το πρίσμα της παρουσίασης ως δρώμενο εθίμου του Κλήδονα με την δεσποινίδα Βίκη Παυλίδου να τραγουδά το παραδοσιακό μας τραγούδι "'Λεμόνα" και να συγκινεί βαθύτατα. Την επιμέλεια και παρουσίαση του εθιμικού δρώμενου είχε η γραμματέας του συλλόγου μας, κα Σαββίδου Λένα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Αργοναυτών ευχαριστεί θερμά όλους του Κιλκισιώτες εμπόρους που βοήθησαν με δωρεές δώρων να στηθεί η λαχειοφόρος αγορά της βραδιάς. Ευχαριστεί επίσης για τη άψογη συνεργασία επί των θεμάτων βεστιαρίου τους συλλόγους Ποντίων Πολίχνης, Κορινού και Ακριτοχωρίου και επί των θεμάτων παρουσίασης του δρώμενου τους καλούς φίλους του συλλόγου κα Λένα Καλαμαρινού και κο Παναγιώτη Κουρουτζίδη.

Την παρουσίαση της βραδιάς κράτησε το μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής των Αργοναυτών κα Βάσω Γρηγοριάδου, ενώ το στίγμα της έδωσε ο πρόεδρος μας κος Αθανάσιος Λαβασάς τονίζοντας πως οι ετήσιοι χοροί των συλλόγων δεν αποτελούν τυχαία καταστατικές εκδηλώσεις μιας και σε αυτούς δίνεται η ευκαιρία της παρουσίασης της εργασίας τμημάτων του συλλόγου αλλά και αναβίωσης της πολιτιστικής παρακαταθήκης του ποντιακού γλεντιού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.