Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Νέα θεραπευτική επιλογή στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Μια νέα θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έρχεται να προστεθεί μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ερτουγλιφλοζίνης και των σταθερών συνδυασμών της.

Η ερτουγλιφλοζίνη είναι ένας από του στόματος αναστολέας του συμμεταφορέα γλυκόζης- νατρίου υπότυπου 2 (SGLT-2 inhibitor). Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά στη διάθεση και κυκλοφορία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης της ερτουγλιφλοζίνης και των συνδυασμών της με μετφορμίνη και σιταγλιπτίνη αντίστοιχα. 

Η εν λόγω απόφαση ήρθε σε συνέχεια της θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) τον Ιανουάριο του 2018 και βασίστηκε στα αποτελέσματα επτά μελετών φάσης 3 σε περίπου 4.800 ασθενείς.

Ειδικότερα, η ερτουγλιφλοζίνη εγκρίθηκε για χορήγηση σε ενήλικες ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 επικουρικά της δίαιτας και της άσκησης για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου:

- ως μονοθεραπεία σε ασθενείς που η χρήση της μετφορμίνης δεν ενδείκνυται λόγω δυσανέξιας ή αντένδειξης

επιπροσθέτως σε άλλα φαρμακευτικά προϊόντα για τη θεραπεία του διαβήτη

Αντίστοιχα, ο συνδυασμός ερτουγλιφλοζίνης και σιταγλπιτίνης έλαβε έγκριση για χορήγηση επικουρικά της δίαιτας και της άσκησης για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε ενήλικες ασθενείς:

όταν η μετφορμίνη και/ή μια σουλφονυλουρία και ένα από τα δύο μονοσυστατικά του συνδυασμού ερτουγλιφλοζίνης και σιταγλπιτίνης δεν παρέχουν επαρκή γλυκαιμικό έλεγχο.

που λαμβάνουν ήδη αγωγή με τον συνδυασμό ερτουγλιφλοζίνης και σιταγλπιτίνης σε ξεχωριστά δισκία.

Τέλος, ο συνδυασμός ερτουγλιφλοζίνης και μετφορμίνης εγκρίθηκε για χορήγηση σε ενήλικες ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 επικουρικά της δίαιτας και της άσκησης για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου:

σε ασθενείς που δεν ελέγχονται επαρκώς μόνο με τη μέγιστη ανεκτή γι’ αυτούς δόση μετφορμίνης

σε ασθενείς υπό της μέγιστης ανεκτής γι’ αυτούς δόσης μετφορμίνης επιπρόσθετα σε άλλα φαρμακευτικά προϊόντα για την αγωγή του διαβήτη

σε ασθενείς που λαμβάνουν ήδη αγωγή με το συνδυασμό ερτουγλιφλοζίνης και μετφορμίνης σε ξεχωριστά δισκία.

Την ευθύνη για την παρασκευή των σκευασμάτων της ερτουγλιφλοζίνης και των συνδυασμών της με μετφορμίνη και σιταγλιπτίνη έχουν από κοινού η MSD (γνωστή ως Merck & Cο Inc.στις ΗΠΑ και τον Καναδά) και η Pfizer. Ωστόσο, η προώθηση των εν λόγω σκευασμάτων στην Ευρώπη θα είναι υπό τη ευθύνη της MSD.

Ο σακχαρώδης διαβήτης
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια χρόνια προοδευτική νόσο που πλήττει 64 εκατ. ανθρώπους στην Ευρώπη, η πλειονότητα των οποίων πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Στην Ελλάδα, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα (IDF Diabetes Atlas, 7th Edition) τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη (τύπου 1 και 2 ) ξεπερνούν τις600 χιλιάδες.

Η μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (A1C) είναι σημαντικός θεραπευτικός στόχος στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Καθώς όμως πολλοί ασθενείς χρειάζεται να λαμβάνουν ταυτόχρονα διάφορα φαρμακευτικά σχήματα, υπάρχει ανάγκη υποστήριξής τους ώστε να βελτιωθεί ο γλυκαιμικός τους έλεγχος.

Σχετικά με την MSD

Εδώ και πάνω από έναν αιώνα, η MSD, μια βιο-φαρμακευτική εταιρεία με ηγετική θέση παγκοσμίως, ανακαλύπτει φάρμακα και εμβόλια για τις πιο σοβαρές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, κάνοντας πράξη την αποστολή της να ερευνά για να προσφέρει περισσότερη και καλύτερη ζωή. MSD είναι η εμπορική επωνυμία της εταιρείας Merck & Co., Inc., με έδρα το Kenilworth, Ν.J., στις ΗΠΑ. 

Μέσω των προϊόντων μας -συνταγογραφούμενα φάρμακα, εμβόλια, βιολογικές θεραπείες και κτηνιατρικά φάρμακα- και με παρουσία σε περισσότερες από 140 χώρες προσφέρουμε καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις στους ασθενείς. Παράλληλα, δέσμευσή μας είναι η αύξηση της πρόσβασης των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη, μέσω πολιτικών, προγραμμάτων και συνεργασιών που υλοποιούμε.

Σήμερα, η MSD συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος στην έρευνα για την ανακάλυψη και εξέλιξη θεραπειών που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν «απειλητικές» ασθένειες για τη ζωή των ανθρώπων παγκοσμίως, όπως ο καρκίνος, οι παθήσεις του καρδιο-μεταβολικού, η νόσος Alzheimer, μολυσματικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των ιών HIV και Έμπολα καθώς και πρώτο- εμφανιζόμενες ασθένειες ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.