Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς: "Χρειαζόμαστε τη στήριξη των τοπικών αρχών"

Άμεση ήταν η απάντηση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, στο δημοσίευμά μας «Τον Κούρο Ευρωπού ή τους πλαστικούς κουβάδες;», που αφορά στα προβλήματα που δημιουργεί στη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς, τόσο η παλαιότητα και η κτιριακή του κατάσταση, όσο και η διάβρωση της στέγης του.

Στην εν λόγω απάντηση, πέραν των ενεργειών της Εφορείας για το πολύ σημαντικό αυτό πρόβλημα, θίγεται για μια ακόμη φορά η ανάγκη ανάπτυξης περαιτέρω συνεργασιών και συνεργειών για το κατεπείγον έργο της «κτιριακής αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς». 

Η επιστολή που λάβαμε από την Προϊσταμένη της Εφορείας, κ. Γεωργία Στρατούλη και η οποία κοινοποιήθηκε στο Γραφείο του Υπουργού και Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, στη Γενική Γραμματέα, τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του ΥΠΠΟΑ, έχει ως εξής:

"Το δημοσίευμά σας, την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018 με τίτλο «Τον Κούρο Ευρωπού ή τους πλαστικούς κουβάδες;» θέτει με καυστικό τρόπο ερωτήματα για την επάρκεια των πρακτικών αξιοπρεπούς διαχείρισης του κεφαλαίου της πολιτιστικής κληρονομιάς (στην περίπτωσή μας) του Κιλκίς, και δη στον αυτονόητο χώρο προστασίας και επικοινωνίας των αρχαιολογικών εκθεμάτων με το κοινό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την αυξάνουσα ευαισθητοποίηση των πολιτών του Κιλκίς- ιδιαίτερα των εγνωσμένων φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου του, στους οποίους αδιαμφισβήτητα περιλαμβάνεσθε -όσον αφορά την αποκατάσταση των βλαβών του κτηρίου και την ευπρεπή κατάσταση των μονίμων εκθέσεων του Μουσείου, οι οποίες -κατά την άποψη της Υπηρεσίας μας- χρήζουν άμεσης ανάπλασης και εκσυγχρονισμού.

Ως η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς θεωρούμε υποχρέωση μας να ενημερώσουμε έγκυρα εσάς και τους πολυάριθμους αναγνώστες σας για τα κάτωθι:

H Υπηρεσία μας, από τον Νοέμβριο 2017, προέβη σε επιστημονική τεκμηρίωση της διάβρωσης της στέγης του Μουσείου καθώς και σε αναλυτική κοστολόγηση των αναγκαίων επιδιορθώσεών της, που περιλήφθηκαν στο Πρόγραμμα Δράσης 2018 της ΕΦΑ Κιλκίς με την σημείωση "ανελαστική και επείγουσα δαπάνη".

Το εν λόγω Πρόγραμμα Δράσης εγκρίθηκε τον Ιανουάριο 2018 και από τον Φεβρουάριο τ.έ. -μετά τις διοικητικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν (και) στο ΥΠΠΟΑ σε συνέχεια της έναρξης του Νέου Οργανογράμματός του- η ΕΦΑ Κιλκίς αιτήθηκε της κατανομής χρηματοδοτήσεων που αφορούν αφενός στην επιδιόρθωση της στέγης και αφετέρου στην ανάθεση μελετών για την στατική θωράκιση του Μουσείου και την αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του καθώς και σε εκσυγχρονισμό των εκθέσεών του (μελέτη μουσειολογική-μουσειογραφική).

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι - τα ποσά που προαναφέρθηκαν - έχουν εγκριθεί από το ΥΠΠΟΑ και θα αρχίσουμε το συντομότερο δυνατό τις διαδικασίες για την ανάθεση των μελετών.
Στόχος μας, όπως έχουμε ενημερώσει από τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 2018 την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την ηγεσία τόσο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, όσο και του Δήμου Κιλκίς, και όπως ανακοινώθηκε δια στόματος της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδίας Κονιόρδου στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Κεντρική Μακεδονία, το Κιλκίς χρειάζεται κατεπειγόντως την κτιριακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των εκθέσεών του Αρχαιολογικού Μουσείου του!

Και αυτό μπορεί να γίνει με αποδοχή από την ΠΚΜ -κατόπιν συνεννόησης με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ- της ένταξης στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 του φυσικού αντικειμένου των ώριμων μελετών που προαναφέρθηκαν, οι οποίες θα προσπαθήσουμε να έχουν εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟΑ το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο 2018.

Οι τοπικές αρχές Κιλκίς αναμένουμε να πάρουν ενεργή θέση στη στήριξη του έργου της ολοσχερούς αναμόρφωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς, το οποίο επιχειρούμε από τον Φεβρουάριο 2018 στο οδυνηρό περιβάλλον της έλλειψης ενός 2ου διοικητικού υπαλλήλου και ενός έμπειρου λογιστή!

Με άλλα λόγια να διεκδικήσουν άμεσα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τη δέσμευσή της για την έγκριση ποσού περ. 550.000 Ευρώ για ένταξη του έργου «Κτιριακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς» στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.