Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Μελισσοχώρι: Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Η Θρησκεία στην Παράδοση - Από την εκκλησιά στο χοροστάσι…»

Δελτίο τύπου Μορφωτικής Πολιτιστικής Κίνησης Νέων Μελισσοχωρίου
Η «Μορφωτική Πολιτιστική Κίνηση Νέων Μελισσοχωρίου» ιδρύθηκε το 1977 με βασικό σκοπό της, ως ενός «ζωντανού οργανισμού», προορισμένου να παράγει και ν’ αναπαράγει πολιτισμό, την ενεργό συμμετοχή της στο κοινωνικό γίγνεσθαι, πρωτίστως μέσα από την προώθηση και την ανάδειξη ηθών, εθίμων, χορών και τραγουδιών του Μελισσοχωρίου («Μπάλτζια») και πρωταρχικό μέλημά της τη διαφύλαξη, τη διατήρηση, την αναβίωση και την περαιτέρω διάδοση της πλούσιας λαϊκής παράδοσης τόσο της εν λόγω περιοχής όσο και λοιπών γωνιών όχι μόνο της σημερινής αλλά και της ιστορικής γεωγραφικά Ελλάδας. 


Τους κύριους άξονες της πολυετούς, αδιάλειπτης και κατά τα λοιπά, πολυσχιδούς δραστηριότητάς μας μπορείτε να αναζητήσετε και να εντοπίσετε στον ευρύτερο χώρο της λαογραφίας, των τεχνών αλλά και του αθλητισμού, όλων τούτων ως ορισμένων από εκείνα τα επιμέρους πεδία, τα οποία συνθέτουν την έννοια «πολιτισμός».

Τον Ιούλιο του 2005 το σωματείο μας αναβίωσε το έθιμο «Μπαλτζιανός Γάμος» με τη συμμετοχή τουλάχιστον εκατόν τριάντα (130) χορευτών και χορωδών, ενώ μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η ψηφιακή καταγραφή σε CD Μπαλτζιανών χορευτικών τραγουδιών με επιμέλεια του τμήματος γυναικών του.

Αξίζει ιδιαιτέρως να επισημάνουμε, ότι σε ετήσια βάση, κατά το μήνα Μάιο, διοργανώνεται, ιδία πρωτοβουλία του συλλόγου μας, παραδοσιακό μουσικοχορευτικό φεστιβάλ, στο πλαίσιο του οποίου, ειδικά κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αναδεικνύουμε σκόπιμα κάθε φορά και μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα. 

Με τη στοχευμένη δε, αυτή πρακτική μας επιχειρούμε να εμβαθύνουμε στη μακραίωνη λαογραφική μας παράδοση και την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, ώστε «ζωντανεύοντας» ιστορικές και εθιμικές αναφορές, ξεθωριασμένες από το πέρασμα του χρόνου, να τις «επικαιροποιήσουμε» και πάλι με την αναβίωση εθίμων, χορών και τραγουδιών υπό τη μορφή καλλιτεχνικών δρώμενων με παράλληλη ιστορική ανάλυση και σχολιασμό τους.

Τούτη τη χρονιά, το ως άνω καθιερωμένο, πλέον, ετήσιο φεστιβάλ μας, θα λάβει χώρα το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 και ώρα 19:30΄, στην πλατεία του Μελισσοχωρίου Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Η Θρησκεία στην Παράδοση. Από την εκκλησιά στο χοροστάσι…»


Ήδη από τον τίτλο της φετινής μας διοργάνωσης, μπορεί να γίνει αντιληπτό, ότι η κεντρική θεματική μας ενότητα είναι εμπνευσμένη από τη σχέση του ανθρώπου με το θείο, όπως αυτή παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τη μουσική και το χορό, στα οποία μπορούμε να ανιχνεύσουμε τα ίδια μας τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας σε σημαντικές στιγμές της ζωής μας ή ακόμη και στην καθημερινότητά μας, αφού ακριβώς εκεί η ψυχή μας βρίσκει τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο έκφρασης και εξωτερίκευσής της.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης «Η Θρησκεία στην Παράδοση. Από την εκκλησιά στο χοροστάσι…» και ειδικά στο μουσικοχορευτικό κομμάτι της, στο «χοροστάσι», θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, δρώμενα και ιεροτελεστίες, των οποίων τις ρίζες της μακρινής χρονικά εμφάνισης και προέλευσης τους βρίσκουμε στην Ανατολική Θράκη - Σαράντα Εκκλησιές, στην Κωνσταντινούπολη, στο Ρουμλούκι (Αλεξάνδρεια Ημαθίας), στην Καππαδοκία, στη Φλώρινα, στη Χαλκιδική, καθώς και σε Νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου. Όλα τούτα δε, θα συνοδεύονται από επαρκή εισαγωγική ιστορική ανάλυση τους από ερμηνευτές, μουσικούς και χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.